krall Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 W końcu to napiszę: Bardzo ładne, czyste i staranne wykonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Bardzo ładne, czyste i staranne wykonanie Zgadza się, podpisuję się obiema łapkami... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajowy Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ten kolega tak ma, że wszystko co robi (można obejrzeć na innych postach) to robi bardzo starannie. Nie ukrywam, że wchodzi mi nieświadomie często na ambicję i dzięki temu staram się wszystkie modele sklejać a nie lepić. a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Dziękuję :oops: , ale dla zachowania proporcji powiem Wam, że nie jestem bardzo zadowolony, bo wszystko razem wyszło dość ciężko (ok. 290g), pomimo zdaje się dobrych wagowo wyjściowych komponentów i tego, że "się pilnowałem". Starałem się tak to złożyć, aby był możliwie trwały i zapewne to miało istotny wpływ na uzyskaną wagę. Oprócz tego na pewno trzeba prościej mocować poziomy, ale chciałbym jednak aby był odejmowany. Pewnie można też dać lżejsze serwa w kadłubie i odbiornik (jest 7-kanałowy, bo mam Eclipsa i muszę jeszcze rozgryźć jak zaprogramować klapolotki :roll: ). I oczywiście jak w każdej wąskiej specjalizacji trzeba nabrać trochę doświadczenia. Ale może coś jeszcze... - podpowiedzcie co. Pozdrawiam - A. PS. A jak mi już tak "kadzisz" Gajowy, to Ci napiszę w rewanżu, że ja jestem pod wrażeniem Twojej wydajności w wykonawstwie przy zachowaniu przyzwoitej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ale może coś jeszcze... - podpowiedzcie co. Tak: "w górę z nim" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Szybowiec zaprogramowany, więc wreszcie może być "w górę z nim". Klapy na Eclipsie 7 w MODE2 ustawiłem tak: - wychylenie do dołu na drążku gazu - do przodu 0 st., do tyłu płynnie do ok. 60 st. (częściowo wykorzystana funkcja CROW); - wychylenie do góry, do rzutu ok. 2 st. z możliwością regulacji pokrętłem klap , a uruchamiane włącznikiem klap; A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Hamulec OK (ja co prawda mam odwrotnie tzn gaz do siebie to 0 ale to nie ma znaczenia - kwestia przyzwyczajenia). Natomiast proponowałbym (o ile się da) klapy "do lotu" na przełączniku: 1. rzut -2 2. 0 3. termika +2 NIektórzy programują sobie jeszcze inne dodatkowe poziomy klap do termiki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Dzisiaj odbyło się inauguracyjne "w górę z nim" i okazało się, że działa! Ponieważ jest to mój pierwszy rasowy DLG, to wrażenia z tych pierwszych lotów mam szczególnie intensywne. Największe wrażenie zrobiła na mnie spora doskonałość , rozpiętość prędkości użytkowych oraz dynamika z jaką można zamienić prędkość na wysokość. Wymaga oczywiście regulacji, ale to nie lubi pośpiechu od marznących rąk, więc poczekam na cieplejszą pogodę. Wystąpiły natomiast objawy spowolnienia i drżenia serw i wręcz ich niekontrolowane ruchy. Pakiet Li-po wraz ze stabilizatorem BEC są umieszczone w przodzie kadłuba, zaraz za nimi odbiornik. W domu okazało się, że po wyjęciu odbiornika z kadłuba w/w objawy zanikają, przy każdej próbie zbliżenia odb. do zespołu zasilania oscylacje serw się pojawiają :?: A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Witam, gratuluje pomyślnego oblotu, mam pytanie dla wszystkich co ostatnio relacjonują budowy DLG, mianowicie czy zbudowaliby taki model dla użytkownika z forum . Ewentualne propozycje prosiłbym na PW. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Artur, gratuluje udanego oblotu. Teraz wystarczy kupić licencję i zacząć jeździć na zawody, więcej informacji na www.f3k.pl Co do odbiornika, możliwe, że zakłóca go regulator. Spróbuj odbiornik przełożyć za serwa. Jeśli problem nie zniknie to dobrze by było jakbyś mógł sprawdzić czy na pakiecie nimh występują podobne objawy. Jeśli tak to spróbuj uziemić odbiornik. W kadłub wkręcasz śrubkę lub wkręt do niego lutujesz kabelek i podpinasz do minusa z odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 W domu okazało się, że po wyjęciu odbiornika z kadłuba w/w objawy zanikają, przy każdej próbie zbliżenia odb. do zespołu zasilania oscylacje serw się pojawiają :?: A. Taki BEC to jak regulator. A święta zasada mówi regulator jak najdalej od odbiornika. Więc - tak jak pisał Rafał - za serwa z nim. Dlatego chyba jednak większość używa pakietów ni-mh żeby mieć ten jeden kłopot z głowy mniej. Przy okazji: przyklej tasiemką w tym rexie kwarc do odbiornika - lubi się czasem (z czasem) poluzować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jeśli tak to spróbuj uziemić odbiornik no no no ......... nowa kategoria DLG na uziemieniu ?? Proszę nie pisz takich rzeczy, jak nie wiesz co oznaczają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 To jak to fachowo nazwać :?: instalacja odgromowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 to jest kolego metalizacja tak z lotnictwa sie to nazywa - połaczenie elektryczne wszystkich podzespołow płatowca-wykonywana jest nawet w szybowcach - np. za pomoca popychaczy hamulcow itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Cześc- Dziękuję za uwagi i pomoc przy montażu, szczególnie Rafałowi B i Krallowi. Nie wiedziałem o zasadzie odsuwania odbiornika od regulatora, ale jakoś tak umieściłem ponownie odbiornik, że zakłócenia nie występują, choc trzeba to docelowo inaczej rozwiązac. Wczoraj przy dobrej pogodzie wykonałem ok. 20 rzutów, trochę polatałem, popróbowałem klap i "hamulców", i utwierdziłem się w przekonaniu, że dla mnie szybowce dlg to najbardzej magiczna dziedzina w modelarstwie - tylko ja i model, który lata fantastycznie bez napędu i urządzeń startowych. Pozdrawiam - A. PS. To "uziemienie" można nazwac "umasieniem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 tak jak pisał laminat metalizacja jest najbardziej optymalne. Pic polega na połączeniu wyrównawczym dwóch elementów stykających się ze sobą. Jest to problem znany w każdej dziedzinie życia. Dwa różnorodne elementy ocierające się o siebie ładują się z różnymi wartościami, tworząc różnicę potencjałów a co za tym idzie przepływ prądu, który najczęściej jest tylko przeskokiem znacznej wartości ładunku, bądź jego widoczny dla oka odpowiednik przeskok iskry. Kiedyś jak zaczynałem modelarstwo, był na ebayu szybowiec coś pod rozmiar 5m. który po oby stronach kadłuba i w każdym płacie miał wlaminowany miedziany przewód bez izolacji na całej swojej długości. Sprzedający się tym bardzo szczycił, prawie jak technologią z gwiezdnych wojen później już nigdzie takiego patentu nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.