modelarzkobi Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Zastanawiam sie ostatnio nad kupnem silnika 6,5 asp. Ale zobaczyłem parametry silnika 7,5 widze że ma więkrza moc ,to normalne, ale mase mnijszą :?: Czy to prawda czy to błąd w opisie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 ten sam karter z większą tuleją czyli większ wytoczona dziura czyli mniejsz masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Czyl ilepiej kupić 7,5 bo mniejsza masa i więkrza moc. A co z zymiarami silnika są dużo więkrze :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 6,5 i 7,5 cm3 to mają pewnie te same kartery, ja bym wziął 7,5cm3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanRC Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 ten sam karter z większą tuleją czyli większ wytoczona dziura czyli mniejsz masa Przecież tłok musi być większy więc ciężar będzie prawie taki sam :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 ten sam karter z większą tuleją czyli większ wytoczona dziura czyli mniejsz masa Przecież tłok musi być większy więc ciężar będzie prawie taki sam :roll: Jak nie wiesz to nie pisz bzdur Pomyśl ile materiału dojdzie do tłoka o większej średnicy a ile ubędzie przetaczając karter. Podam przykład. mamy karter z otworem sr.50mm tłok też 50mm, wysokość 30mm i grubość ściani tłoka 5mm i jeżeli teraz przetoczymy to na 60mm to ile materiału zdejmiemy ?? Mi wychodzi 103,62cm3, a ile dojdzie materiału na tłoku ?? wychodzi tylko 20,41cm3 Teraz do tego należy uwzględnić jeszcze gęstość materiału z jakeigo jest wykonany karter, tuleja i tłok i wszystko ładnei wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 6,5 i 7,5 cm3 to mają pewnie te same kartery, ja bym wziął 7,5cm3 A ja kupiłbym 8,5... Silnik posiada te same gabaryty co w/w.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 A wie ktoś może ile ten ASP 7,5 ma ciągu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 w okolicy 3kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 A jakie śmigło by najlepiej do niego dać :?: Dodam że bedzie to do modelu Fun Fly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Aha jeszcze takie małe pytanko Skoro silnik ma moc ok. 3 kg to jeżeli model bedzie ważył niecałe ok 2,5 kg to bedzie możliwy zawis na śmigle :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 po pierwsze edytuj posty, po drugie moc to praca w czasie i na pewno jednostka mocy nie są kilogramy;) W kilogramach podaje się ciąg. A co do Twojego pytania to jasne, że da się zrobić zawis z takim nadmiarem mocy... owszem im ten nadmiar większy tym lepszy ale taki też wystarczy;) a co do śmigła to wszystko jest napisane w instrukcji... edit:literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 a co do śmigła to wszystko jest napisane w instrukcji... Owszem, ale słyszałem że do fun fly daje się śmigła o więkrzej średnicy. Do tego silnika pisze że śmigło 10*5 a słyszałem że do fun fly trzeba dać 11*3, czy to prawda :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Dla modeli typu FunFaly stosuje się śmigła o dużej średnicy a małym skoku w celu uzyskania, dużego ciągu statycznego, szerokiego i stosunkowo wolnego strumienia zaśmigłowego. Dla 7,5 ccm przeważnie jako fuflayowego smigła używa sie APC 12.25x3.75 kolega ma takie w Merlinie z silnikiem OS 46 LA i lata to dość przyjemnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Czemu nie kupisz 8.5 cm? wymiary takie same, waga podobna... a wieksza moc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Czemu nie kupisz 8.5 cm? wymiary takie same, waga podobna... a wieksza moc... Ponieważ mam model Fun Flaya na silnik 6,5 ccm a ja chce kupić 7,5 czyli i tak już jest więkrzy, nie kupie 8,5 ponieważ już chyba bedzie za duży jak na tego fun flaya(za mały model) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Dla czego am byc za duzy ? Mocy nigdy nei za wiele a skoro waga taka sama... sam mowisz ze bedzie mial TYLKO 0,5 kg nadmiaru mocy ja bym sie nie zastanawial i wlozyl do niego 8,5 cm 4t Ale to zalezy od Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Jeszcze pomyśle ale nia nad 4t tylko nad ASP 2t. A tak z tą wagą to tylko tak na oko powiedziałem może być troche mniajsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanRC Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 ten sam karter z większą tuleją czyli większ wytoczona dziura czyli mniejsz masa Przecież tłok musi być większy więc ciężar będzie prawie taki sam :roll: Jak nie wiesz to nie pisz bzdur Pomyśl ile materiału dojdzie do tłoka o większej średnicy a ile ubędzie przetaczając karter. Podam przykład. mamy karter z otworem sr.50mm tłok też 50mm, wysokość 30mm i grubość ściani tłoka 5mm i jeżeli teraz przetoczymy to na 60mm to ile materiału zdejmiemy ?? Mi wychodzi 103,62cm3, a ile dojdzie materiału na tłoku ?? wychodzi tylko 20,41cm3 Teraz do tego należy uwzględnić jeszcze gęstość materiału z jakeigo jest wykonany karter, tuleja i tłok i wszystko ładnei wychodzi O Panie motylu. Nie życze sobie zeby ktoś mi mówił ze sie wymądrzam. Poprostu sie zastanawiałem czy czasami nie wyjdzie to samo I SIE KU*** nie wymądrzam........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 I SIE KU*** nie wymądrzam........ T :twisted: :twisted: akie teksty to pod trzepakiem... P.S. Nikt nie twierdzi że się wymądrzasz tylko wręcz przeciwnie... PISZESZ BZDURY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.