Skocz do zawartości

Extra 330s GreatPlanes napęd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za duży RPM.

Ja bym Ci polecał silnik Turnigy 35-30C i do tego śmigło APC-E 10x5,5.

Ciąg w granicach 1300g i nie duże obroty :wink:

Dobra jest również Keda A22-20L ale na jej temet nie moge nic powiedzieć ponieważ jej nie miałem :D

Pozdro

Edit: Akku 3S ok. 2200mAh.

Opublikowano

HEHHE 7x3 smigło to Ci z maski nie bedzie wystawac albo bedzie minimalnie i cały ciag bedzie szedł w kadłub.To model 3D potrzebujesz duzego smigła najlepiej 11 cali i wolnoobrotowego silnika.Oczywiscie 3S o 2S mozesz zapomniec nawet w depronach 1m wielkosci.

Opublikowano

11 calowe śmigło... :? czyli napęd 400 watowy, 800-1000 kv i regler 50-60 amperów :?: Czyli na przykład EMAX Blue Sky BL 2815/09 + regler Emax Esc 60A + śmigło 11x5,5 + pakiet 3s 2200 25C. :|

edit

dane silnika od zestawu:

Motor Diameter: 1.38" (35mm)

Motor Length: 1.18" (30mm)

Shaft Diameter: .16" (4mm)

Shaft Length: .65" (16.5mm)

Lead Length: 3" (76mm)

Connectors: Bullet type, .14" (3.5mm) diameter

Max. Constant Current: 30A

Max. Surge Current: 35A

Max. Constant Watts: 333W

Max. Surge Watts: 390W

No Load Current: 1.2A

Input Voltage: 11.1V

RPM/V (kV Rating): 1250

Weight: 2.5oz (71g)

Suggested Propeller Size: 10x7E

edit.

chyba zamówię TR 35-36B 1300kv (106g) - 21 USD pakiet 1750 mah 3s (109g) - 15 USD

edit

śmigło 10x7E, pakiet 2200 25C(38C), reg 50A.

Opublikowano

Ja ciagałem ten model silnikiem TP 880gram ciągu, smigiełko APC 10x5, regulator 25a i lipol 1000mAh 20c. Przez pierwsze 3-4minuty lotu można było robić zawis, pozniej juz brakowalo mocy.

Opublikowano
Ja ciagałem ten model silnikiem TP 880gram ciągu, smigiełko APC 10x5, regulator 25a i lipol 1000mAh 20c. Przez pierwsze 3-4minuty lotu można było robić zawis, pozniej juz brakowalo mocy.

A jakiś symbol silnika? Ew. ile ważył?

Opublikowano

... a taki motorek nabyłem (już mam :D ):

TURNIGY AerodriveXp TR35-36C

Input Voltage : 7.4V~11.1V (2~3S Li-po)

Kv : 1100rpm/V } within 10%

Current capacity : 35A/30s

Dimentions : 35mm X 36mm / 1.38in X 1.41in

Shaft diameter : 4mm / 0.16in

Weight : 106g / 3.74oz

Number of poles/magnets : 14

Recommended model weight : 1000~1900g / 35~67oz

Power equivalent : .25 to .30 IC glow engine

Stator Dimentions: 28x14mm

Power: 400W+

akku 1800 25C, reg Turnigy acro 50A wszystko na śmigle 10x7E, przynajmniej na razie (jeszcze odbudowa trwa :) i trwa 8) i trwa :? )

edit

motor waży poniżej 100g :!:

Opublikowano

Nie wiem czy nie będziesz musiał dać lipola blisko SC bądź ołów na ogon. Silnik u mnie wazył 55g, lipol 1000mAh 3s1 95g, regiel 22g, z tym wszystkim był wyważony idealnie. Wszystko było usadowione tam gdzie przewidział producent. Hmm no zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

W ogon pójdzie sporo wzmocnień, więc waga wzrośnie, nie jestem w stanie przewidzieć jak... może będzie ok, w razie czego mniejszy motor, chociaż szkoda mi nadmiaru mocy, zobaczymy...

Opublikowano

Staraj się o dużą moc przy małej wadze możesz zejsc z smigłem z 10x7 na 11x4 wtedy spokojnie mozesz zastosowac mniejszy pakiet.Ciag bedzie duży a model lżejszy.

Opublikowano

z tym smiglem to chyba nie w ta strone,zmiana rozmiaru o jeden cal spowoduje wzrost pradu.Pozatym zmiana skoku z 7 na 4 chyba zbyt drastyczna.Spowoduje spadek predkosci strumienia pozasmiglowego i slaba reakcje na stery.

Opublikowano
Nie wiem czy nie będziesz musiał dać lipola blisko SC bądź ołów na ogon. Silnik u mnie wazył 55g, lipol 1000mAh 3s1 95g, regiel 22g, z tym wszystkim był wyważony idealnie. Wszystko było usadowione tam gdzie przewidział producent. Hmm no zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Mój napęd jest cięższy o jakieś 90 gram, zobaczymy :?

Opublikowano
z tym smiglem to chyba nie w ta strone,zmiana rozmiaru o jeden cal spowoduje wzrost pradu.Pozatym zmiana skoku z 7 na 4 chyba zbyt drastyczna.Spowoduje spadek predkosci strumienia pozasmiglowego i slaba reakcje na stery.

Jezeli założy smigło o jeden cal wieksze, to prąd wzorsnie, ale jesli zejdzie ze skokiem, to prąd spadnie bankowo o kilka A.Wspomniałes o skutecznosci sterów nic nie daje wiekszej skuteczności jak smigło o dużej średnicy, które pokrywa znaczna częśc powierzchni sterowej.Model faktycznie lata wolno, ale z dużą skutecznoscią na sterach.Sam się przekonałem kiedy zmieniłem w os maxie smigło z 11x5 na 12x4 zaraz konieczne było zwiększenie expo na wszystkich sterach bo modelem było ciężko normalnie sterować.Sprawdza się to szczególnie w modelach typu 3D gdzie stery są wieksze od stateczników np extra którą ma kolega.

PS stery mogą byc skuteczne z duzym skokiem na pełnym gazie wiadomo przy duzej szybkosci to mozliwe.

Opublikowano

Jeśli chcesz wolno latać tym modelem to tylko w pozycji harriera :twisted: Przy tym profilu model lata dosyć szybko, nawet na niskich obrotach silnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.