lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jak w temacie. Skąd można takie rurki miec, gdzie kupić? Ktoś może miał jakieś doświadczenia z tym? Rurki mają byc na kadłub czyli muszą dać się łądnie spawać czyli powinny być (chyba) ze stali niskowęglowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jakie długie mają być te rurki, i czemu akurat stalowe ? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tak ciękimi rurkami stalowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Stalowe bo ładnie się spawają no i długie z jakieś 2m musiały by mieć. Wiem że w dużych modelach RC robią z tego kadłuby. (nawet w zestawach) więc skądś muszą je brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Hmm? Nie mam pojęcia gdzie można by takie dostać, myślałem, że jakieś krótsze odcinki są potrzebne to można by coś popróbować z anten teleskopowych ale to są mosiężne rurki, no i zdecydowanie nie 2-metrowe. Co do spawania takich rurek, to od 20 lat jestem spawaczem, różne rzeczy spawałem ale tak ciękiej rurki? nie widze tego jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 może to trochę rozjąsni: model p. Jerzyka trochę średniej jakości ale widać kadłub pospawany z cienkich rurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Witam,konstrukcja jest raczej lutowana,stal też się lutuje,a może z rurek aluminiowych też dają się lutować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 rurki aluminiowe tez da się lutować. Moze z tego modele robią nie wiem wiem tylko że stal + lotowanie palnikiem gazowym na mosiądz robią na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Lutować to już prędzej, chodziaż prędzej srebrem niż mosiądzem, jedno że lżejsze a drugie dużo ładniejsze połączenie i mniej obróbki. Co do aluminium to wg mnie byłoby najrozsądniejsze rozwiązanie można dostać extra środek produkcji byłej ZSRR do lutowania aluminiumdo tego cyna, lutownica gazowa i mamy połączenia jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jeśli znasz francuski to może to troszku pomoże: http://www.retroplane.net/frankfort-model/page1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 dokładnie o cos takiego mi chodzi jak ten francuski link szukam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Niestety nie ma juz tego modelu i nie ma też Henia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 A to nie były rurki HGS? Coś czytałem o tym modelu.Lutowane na srebro chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 N stronie podanej przez Rafała jest napisane gdzie to można dostać. Katalog Toni Clark str.112. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 też to widziałem dzięki wszystkim za pomoc... szkoda tylko ze ta cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 tzw. "towar latający" zawsze jest drogi ostatnio przeglądając szpargały wziołem do ręki złączkę gwintowaną na przewód wysokociśnieniowy i nic nie ważyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Myśle że nie warto robić całego kadłuba z takich rurek jedynie część widoczną ewentualnie do wręgi silnikowej . Mysle że łatwiejsze w obróbce i modelowaniu będą rurki duralowe które daję sie nie tylko lutować ale też spawać w osłonie argonu metodą tig i tu wystarczy odwiedzić dobry zakład w którym serwisuja klimatyzacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 właśnie tez myślałem na tym tigiem. Z tym że to musiłaby byc ktos dosyć kumaty zeby taki kadłub dobrze zespawał P.S jakby ktos kiedyś szukał rurek ze stali nierdzewnej tańszych niż te z Toni-Clarka to moze zajrzeć tutaj http://unidez.pl/index.php?cPath=124 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Cena niezła co z nimi nie tak że szukasz czegoś innego? Zainwestujesz w palnik i sam je polutujesz na twardo,taniej wyjdzie niż spawanie aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Temat cały czas mnie męczy. Widziałem w "erwudziaku" kol. Kamyczka_RC rurki aluminiowe. Idąc tym tropem znalazłem coś takiego: http://elmech.ovh.org/ Jak dla mnie wygląda to obiecująco bo rurki aluminiowe sa w każdym sklepie modelarskim raczej łatwo dostępne np takie:rurka 8x7,1 czyli gr scianki 0,45. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.