lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jak w temacie. Skąd można takie rurki miec, gdzie kupić? Ktoś może miał jakieś doświadczenia z tym? Rurki mają byc na kadłub czyli muszą dać się łądnie spawać czyli powinny być (chyba) ze stali niskowęglowej.
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jakie długie mają być te rurki, i czemu akurat stalowe ? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tak ciękimi rurkami stalowymi
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 Stalowe bo ładnie się spawają no i długie z jakieś 2m musiały by mieć. Wiem że w dużych modelach RC robią z tego kadłuby. (nawet w zestawach) więc skądś muszą je brać
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Hmm? Nie mam pojęcia gdzie można by takie dostać, myślałem, że jakieś krótsze odcinki są potrzebne to można by coś popróbować z anten teleskopowych ale to są mosiężne rurki, no i zdecydowanie nie 2-metrowe. Co do spawania takich rurek, to od 20 lat jestem spawaczem, różne rzeczy spawałem ale tak ciękiej rurki? nie widze tego jakoś.
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 może to trochę rozjąsni: model p. Jerzyka trochę średniej jakości ale widać kadłub pospawany z cienkich rurek
tytan12 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Witam,konstrukcja jest raczej lutowana,stal też się lutuje,a może z rurek aluminiowych też dają się lutować?
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 rurki aluminiowe tez da się lutować. Moze z tego modele robią nie wiem wiem tylko że stal + lotowanie palnikiem gazowym na mosiądz robią na pewno
Brodaty Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Lutować to już prędzej, chodziaż prędzej srebrem niż mosiądzem, jedno że lżejsze a drugie dużo ładniejsze połączenie i mniej obróbki. Co do aluminium to wg mnie byłoby najrozsądniejsze rozwiązanie można dostać extra środek produkcji byłej ZSRR do lutowania aluminiumdo tego cyna, lutownica gazowa i mamy połączenia jak ta lala
Rafal B. Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jeśli znasz francuski to może to troszku pomoże: http://www.retroplane.net/frankfort-model/page1.htm
lukwisz.pl Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 dokładnie o cos takiego mi chodzi jak ten francuski link szukam dalej
instruktor Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Niestety nie ma juz tego modelu i nie ma też Henia
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 A to nie były rurki HGS? Coś czytałem o tym modelu.Lutowane na srebro chyba.
olo Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 N stronie podanej przez Rafała jest napisane gdzie to można dostać. Katalog Toni Clark str.112.
lukwisz.pl Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2008 też to widziałem dzięki wszystkim za pomoc... szkoda tylko ze ta cena
armand Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 tzw. "towar latający" zawsze jest drogi ostatnio przeglądając szpargały wziołem do ręki złączkę gwintowaną na przewód wysokociśnieniowy i nic nie ważyła
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Myśle że nie warto robić całego kadłuba z takich rurek jedynie część widoczną ewentualnie do wręgi silnikowej . Mysle że łatwiejsze w obróbce i modelowaniu będą rurki duralowe które daję sie nie tylko lutować ale też spawać w osłonie argonu metodą tig i tu wystarczy odwiedzić dobry zakład w którym serwisuja klimatyzacje.
lukwisz.pl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2008 właśnie tez myślałem na tym tigiem. Z tym że to musiłaby byc ktos dosyć kumaty zeby taki kadłub dobrze zespawał P.S jakby ktos kiedyś szukał rurek ze stali nierdzewnej tańszych niż te z Toni-Clarka to moze zajrzeć tutaj http://unidez.pl/index.php?cPath=124
olo Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Cena niezła co z nimi nie tak że szukasz czegoś innego? Zainwestujesz w palnik i sam je polutujesz na twardo,taniej wyjdzie niż spawanie aluminium.
lukwisz.pl Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Opublikowano 8 Lutego 2009 Temat cały czas mnie męczy. Widziałem w "erwudziaku" kol. Kamyczka_RC rurki aluminiowe. Idąc tym tropem znalazłem coś takiego: http://elmech.ovh.org/ Jak dla mnie wygląda to obiecująco bo rurki aluminiowe sa w każdym sklepie modelarskim raczej łatwo dostępne np takie:rurka 8x7,1 czyli gr scianki 0,45. Co o tym sądzicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.