Skocz do zawartości

rurki stalowe 6mm gr ścianki 0.2-0.4mm Skąd to można mieć?

lukwisz.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Skąd można takie rurki miec, gdzie kupić? Ktoś może miał jakieś doświadczenia z tym? Rurki mają byc na kadłub czyli muszą dać się łądnie spawać czyli powinny być (chyba) ze stali niskowęglowej.

Opublikowano

Stalowe bo ładnie się spawają no i długie z jakieś 2m musiały by mieć. Wiem że w dużych modelach RC robią z tego kadłuby. (nawet w zestawach) więc skądś muszą je brać

Opublikowano

Hmm? Nie mam pojęcia gdzie można by takie dostać, myślałem, że jakieś krótsze odcinki są potrzebne to można by coś popróbować z anten teleskopowych ale to są mosiężne rurki, no i zdecydowanie nie 2-metrowe.

Co do spawania takich rurek, to od 20 lat jestem spawaczem, różne rzeczy spawałem ale tak ciękiej rurki? nie widze tego jakoś.

Opublikowano

rurki aluminiowe tez da się lutować. Moze z tego modele robią nie wiem wiem tylko że stal + lotowanie palnikiem gazowym na mosiądz robią na pewno

Opublikowano

Lutować to już prędzej, chodziaż prędzej srebrem niż mosiądzem, jedno że lżejsze a drugie dużo ładniejsze połączenie i mniej obróbki.

Co do aluminium to wg mnie byłoby najrozsądniejsze rozwiązanie można dostać extra środek produkcji byłej ZSRR do lutowania aluminiumdo tego cyna, lutownica gazowa i mamy połączenia jak ta lala

Gość slawekmod
Opublikowano

A to nie były rurki HGS? Coś czytałem o tym modelu.Lutowane na srebro chyba.

Opublikowano

tzw. "towar latający" zawsze jest drogi

ostatnio przeglądając szpargały wziołem do ręki złączkę gwintowaną na przewód wysokociśnieniowy i nic nie ważyła :)

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Myśle że nie warto robić całego kadłuba z takich rurek jedynie część widoczną ewentualnie do wręgi silnikowej . Mysle że łatwiejsze w obróbce i modelowaniu będą rurki duralowe które daję sie nie tylko lutować ale też spawać w osłonie argonu metodą tig i tu wystarczy odwiedzić dobry zakład w którym serwisuja klimatyzacje.

Opublikowano

Cena niezła co z nimi nie tak że szukasz czegoś innego?

Zainwestujesz w palnik i sam je polutujesz na twardo,taniej wyjdzie niż spawanie aluminium.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.