izonix Opublikowano 10 Listopada 2019 Opublikowano 10 Listopada 2019 WitamMam nadajnik jak w temacie, zasilanie fabryczne to cztery paluszki AA, czyli 6V.Chciałbym zasilać go pakietem lipo 2s, czyli napięciem (bezpośrednio po ładowaniu) 8.4V.Czy to nie jest zbyt dużo? Robił ktoś takie eksperymenty?Jurek
Bodzioch Opublikowano 10 Listopada 2019 Opublikowano 10 Listopada 2019 Ryzyko istnieje. Znajomemu uszkodził się nadajnik przy zasilaniu 2s. Jeżeli zależy Ci na zasilaniu 2s to zastosuj wewnątrz stabilizator 6V albo najprościej 3-4 diody prostownicze połączone szeregowo co daje spadek napięcia na zasilaniu 2,1 - 2,8V. Na pewno będzie bezpiecznie.
izonix Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Opublikowano 10 Listopada 2019 Ryzyko istnieje. Znajomemu uszkodził się nadajnik przy zasilaniu 2s. Jeżeli zależy Ci na zasilaniu 2s to zastosuj wewnątrz stabilizator 6V albo najprościej 3-4 diody prostownicze połączone szeregowo co daje spadek napięcia na zasilaniu 2,1 - 2,8V. Na pewno będzie bezpiecznie. Ten uszkodzony nadajnik, to taki jak mój? Myślałem o diodach, ale boję się ograniczania prądu, to w końcu nadajnik i potrzebuje sporo mocy (prądu).
Bodzioch Opublikowano 10 Listopada 2019 Opublikowano 10 Listopada 2019 Nadajnik pobiera około 150mA. Diody nie ograniczą prądu zasilającego tylko napięcie zasilające radio.
Matijus Opublikowano 10 Listopada 2019 Opublikowano 10 Listopada 2019 Potwierdzam prosto z 2s załatwiłem nadajnik
izonix Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Opublikowano 10 Listopada 2019 W takim razie trzy diody prostownicze powinny załatwić sprawę. Dzięki za rady. pozdrawiam Jurek
Rekomendowane odpowiedzi