mnich Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam. W najbliższym czasie będę kupował nowy odbiornik. Latam spaliniakami (motoszybowce, FF), w przyszłości może jakiś szybowiec. Aparatura to MX-12 i do niej mam odbiornik R700 (był w zestawie) Na tą chwilę chcę kupić hitec`a elektron 6. Co byście proponowali? Zależy mi na dobrym zasięgu i niezawodności (zakłócenia). Chcę przeznaczyć ok 200 zł. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Mi osobiście bardziej pasuje ten. 8 kanałów i ciut większy zasięg. No i cena ciut niższa. Oba miałem i nie mogę powiedzieć że sa jakieś różnice. http://nastik.pl/odbiornik-kanalowy-hitec-hfd08rd-35mhz-p-690.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Latam na tym nadajniku (Graupner MX-12) i mam do niego takie odbiorniki: oryginalny z zestawu R700, Jeti Rex 7 w wersji MPD, Jeti Rex 5 MPD (wszystko z Nastika). Działaja wszystkie wyśmienicie. Na REX 7 MPD latam na zboczu dużymi modelami (latałem do granicy widoczności modelu). Akurat ufam bezgranicznie Rexom, bo nigdy sie na nich nie zawiodłem. Edit: co do zasięgu to nie dajmy się zwariować - model już z niecałego km to kropka na niebie, nie mówiąc już o 1,5 km czy więcej. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 A ja jak stara przekupka Graupner i nic innego REXa sam używam i Hicka, ale 100% zaufanie do dalekich lotów mam do Graupnera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnich Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Graupner i nic innego A konkretnie jakie modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 C17 i C19 Ostatnimi czasy mam nawet SMC19 Sprawują się znakomicie Graupner ma jedną tajemnice sukcesu. Silny nadajnik i selektywne odbirniki, więc szansa na zakłucenia jest 50% mniejsza niż w Hickach. Dodam zę idąc tym tropem i potwierdzone jest przez kilka znajomych mi osób najlepszy zestaw to nadjnik Graupnera i odbiornik Hicka, ponieważ Hicek ma nadajniki małem mocy to pordukuje bardzo czułe odbironiki. druga rzecz to jakość wykonania wystarczy wziąć w ręke odbirniki obu firm i jakoś widać gołum okiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Polecam Hiteca HFD08RD mam taki i jestem z niego zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 graupnery sa wiadomo - OK. Tylko ceny... Ja zaś nie mam dobrych wspomnień z przeszłosci co do Hiteca, bo kiedyś jakość i niezawodność Hiteca pozostawiała wiele do życzenia, paru kolegów rozbiło modele z powodu zakłóceń, w tym i ja... (ale to były stare Hitec'ki, dziś jakby firma zmieniła swój wizerunek i jakość na duzy plus) Natomiast duzo osób używa Rexów 5 i 7 MPD i naprawdę nie ma z nimi problemów. Ja na początku po prostu bałem się ich uzywać, ale po roku-dwóch nie miałem żadnych problemów i sa naprawdę bezawaryjne (przynajmniej w moim przypadku) Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja i mój kolega Artur z kołobrzegu zauwazyliśmy że rex 5mpd jest podatny na zakłócenia. Latamy dosyć nisko i na małej wysokości często model potfi tak od tak wycelować w glebę - jest to na tyle krótkie ,że udaje się go wyprowadzić opresji jednak w szybolu jest to nieuchronna strata wysokosci. Na niby gorszym dobirniku i starym hitece featrher 7g nie mam takich problemów (mimo iż niepochlebne opinie o nim krążą) Być może źle prowadzimy anteny - wychodzą z kadłuba i zwisają na 20cm luźno. Może wycelowanie anteną w model to powuduje. Nic sensownego nam do głowy nie przychodzi i powiem że jesteśmy zawiedzeni tymi odbiornikami. Przez takie zachowanie ubiłem prwie nowego szybola 1,6m. Myślałem że to luzy na sterze wyskości - jednak to nie luzy. Jak myślicie co może być przyczyną tych chwilowych pikowań w dół??? Macie podobne problemy z rexami 5. Powiem że z rexem 7mpd nie mam żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 .... hmmm trochę mnie zasmuciłeś Malin. A może ja nie mam problemów, bo po prostu nic mi nie zakłóca (tzn. akurat w moim otoczeniu nie ma źródła zakłóceń) ? a może Wy nad morzem macie jakieś nadajniki, które sieją albo coś ? Wczesniej słyszałem i widziałem jak zakłóca się Rex 5 Plus, to to wiem. Ale z MPD nie miałem problemów jak na razie. no ciekawe co z tym rexem 5. Ja też uzywam 7-ki i żadnych zakłóceń, ale 5-tka też jest ok. Edit: antenę masz lux, własnie tak powinna zwisać dla najlepszego odbioru. Tomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Może to wynik niskich lotów - dlg. Sam nie wiem ale ewidentnie ja na swoim rexie 5 to wyczułem , a Artur na swoim. Latamy przy drodze niedaleko- może cewki aut sieją. Latałem też na wydmie w pobliżu radarów i istotnie tam siało ostro , ale siało równo na rexie i hitecu. Więc to jednoznacznie wojsko zakłucało. Przestalismy tam latać po tym jak ubiłem tam z 10 kretów na plaży. Dziwi mnie wlaśnie że z rex 7 - zero problemów i latałem 2,8m na granicy widzialności , a z rex 5 oboje mamy problemy z Arturem. Hitec -niby lipa a cyka jak złoto i to strasznie dziwi. Dodam że hitec ma antene 1m a rez 50cm. Jednak antena hiteca poprowadzona w węglowej rurce bobolinka (rurka oryginał arthobby) i żadnych zakłóceń nawet w miescie na stadionie nie ma. Antena rexa wychodzi zaraz z kadłuba i przymocowana na zewnątrz jak pisąłem wyżej wiec zakłucenia od rurki nie mogą mieć wpływu (zresztą rurka z laminatu, a nie węgla bo model inny). Identycznie mam poprowadzoną antenę w rex 7 i cyka jak złoto. Upatuje jeszcze może naszej winy w celowaniu anteną w model (malo zwracamy uwagę aby nie celowac w model ale w rzutach dlg jest na to malo czasu i skupiamy się na locie). Jeśli możesz Tom przetestuj sewgo rexa5 na celowanie anteną w model i może wyciągniemy wtedy jakiś sensowne wnioski bo na razie to gdybamy tylko. Dodam że ja mam mx12 nadajnik a Artur optica 6 hiteca więc to nie nadajniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnich Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 A jak sprawują się odbiorniki MZK? Ma ktoś coś takiego? Albo np: Schulze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Jednak antena hiteca poprowadzona w węglowej rurce bobolinka Maaaalin wyjmij antene z weglowej rurki (ani się zakłócenia do niej nie dostaną, ani sygnał z nadajnika, odlecisz dalej i glebizna) A co do rexa to ja go piłuje na różne sposoby i działa jak złoto, powaga żadnego skoku w powietrzu, nic. Tomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Może MPX? Wystawiłem go do sprzedania w dziale GIELDA. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Posiadam dwa odbiorniki Hitec HFD08RD latają w modelach spalinowych. Absolutnie żadnych problemów nigdy nie odnotowałem - polecam!. Na odbiorniku Sanwa RX-831 były problemy a winą była źle położona antena - po poprawieniu również spisuje się wyśmienicie. Najważniejsze to właśnie prawidłowo położona antena bez tego nawet najlepszy odbiornik staje się szmelcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 preferuje osobiescie Hitec SuperSlim 8kanalów, Polecam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Hej , odkurze troche temat. Zadane zostalo wczesniej pytanie czy ktos ma jakies doswiadczenia z odbionikami MZK badz Schulze. Na niemieckich forach schulze jest bardzo popularny i mocno chwalony - moze ktos wypowie sie w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 ja juz teraz tylko uzywam schulze. czy na zawodach czy w miescie, ani jeden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 a MZK?? Bo interesuje mnie PEnta 2.8g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmaverick Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 napisales ze szukasz do szybowca,do 200 zł i o dobrym zasiegu... Elektron 6 bedzie ok,mam,nigdy mnie nie zawiodl,latal i w spalinach i w szybowcach do granicy widocznosci modelu. Zero problemow. Kupuj Elektrona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.