d_adam Opublikowano 12 Grudnia 2008 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam. Chciałem się dowiedzieć jakie w przybliżeniu powinny być obroty na śrubie takiej: http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=4032 Waga statku to około 3 kg Z gory dziekuje
paniol2005 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie jest to przypadkiem jacht żaglowo-motorowy?
d_adam Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2008 Z tego co wiem to coś wspólnego z jachtem ma Jest on kolegi i w jego imieniu pytam. Przerabia go troche i pytanie o te obroty....
paniol2005 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Nie widzę dokładnie na fotce,ale wał nie jest podparty-więc nie można zastosować zbyt dużych obrotów. Silnik elektryczny jest tutaj tylko napędem pomocniczym,głównie miał pływać na żaglach. Ciekawi mnie ten miecz-nie ma balastu,więc z żaglami też nie można przesadzać. Śruba którą pokazałeś nie nadaje się do szybkiego pływania,raczej jest bardziej "redukcyjna". Pamiętaj żeby nie przesadzić z średnicą śruby-nie powinna przekraczać średnicy silnika,motor lub regulator się zagotuje. W moim DARKU zastosowałem silnik szczotkowy 600, taką (jeszcze zmierzę dokładnie) śrubę-napęd chłodzony wodą.
paweln7 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam jeśli śruba ma służyć tylko do dopłynięcia do brzegu( przy nagłym zaniku wiatru ) to daj "400" z przekładnią 1:2-3 i zasilanie 7,2v a wystarczy. Podeprzyj wał przy śrubie bo pływając po "brudnych " wodach możesz skrzywić wał (to samo zrobisz podczas przenoszenia i szykowania na wodę modelu ) W moim "KORMORANIE " 1:25 dł. 150 cm masa do pływania ok 9 kg są trzy śruby FI 50 napędzane silnikami od wycieraczek samochodowych, silniki mają 3200obr na I bieg. i 5000obr na II bieg. Siniki nieraz połamały śruby ,raz przy wpłynięciu na korzenia zostałem z dwoma łopatami na jednej śrubie resztę połamałem, oraz skrzywiłem jeden wał mimo podparcia, a to tylko trałowiec więc szybko nie pływa. Pozdrawiam Paweł
d_adam Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2008 Działa Co można zrobić coś z niczego Żaglowanie nikogo z nas nie bawi wiec będize plywal tylko i wylacznie na silniku. Obecnie na silniku Align 430XL z śrubą którą pokazałem powyzej Przy "daniu w palnik" troche się grzeje. Będziemy kombinowac:)) Kostek's titanic Wszystko na filmie
diem Opublikowano 19 Grudnia 2008 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ukulaliscie niezla zapierdzielajke, filmik 10/10 Co to za staw Adamie?
d_adam Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2008 Staw w Bytomiu-Miechowicach przy ul. Nickla/Relaksowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.