d_adam Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam. Chciałem się dowiedzieć jakie w przybliżeniu powinny być obroty na śrubie takiej: http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=4032 Waga statku to około 3 kg Z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie jest to przypadkiem jacht żaglowo-motorowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_adam Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Z tego co wiem to coś wspólnego z jachtem ma Jest on kolegi i w jego imieniu pytam. Przerabia go troche i pytanie o te obroty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Nie widzę dokładnie na fotce,ale wał nie jest podparty-więc nie można zastosować zbyt dużych obrotów. Silnik elektryczny jest tutaj tylko napędem pomocniczym,głównie miał pływać na żaglach. Ciekawi mnie ten miecz-nie ma balastu,więc z żaglami też nie można przesadzać. Śruba którą pokazałeś nie nadaje się do szybkiego pływania,raczej jest bardziej "redukcyjna". Pamiętaj żeby nie przesadzić z średnicą śruby-nie powinna przekraczać średnicy silnika,motor lub regulator się zagotuje. W moim DARKU zastosowałem silnik szczotkowy 600, taką (jeszcze zmierzę dokładnie) śrubę-napęd chłodzony wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam jeśli śruba ma służyć tylko do dopłynięcia do brzegu( przy nagłym zaniku wiatru ) to daj "400" z przekładnią 1:2-3 i zasilanie 7,2v a wystarczy. Podeprzyj wał przy śrubie bo pływając po "brudnych " wodach możesz skrzywić wał (to samo zrobisz podczas przenoszenia i szykowania na wodę modelu ) W moim "KORMORANIE " 1:25 dł. 150 cm masa do pływania ok 9 kg są trzy śruby FI 50 napędzane silnikami od wycieraczek samochodowych, silniki mają 3200obr na I bieg. i 5000obr na II bieg. Siniki nieraz połamały śruby ,raz przy wpłynięciu na korzenia zostałem z dwoma łopatami na jednej śrubie resztę połamałem, oraz skrzywiłem jeden wał mimo podparcia, a to tylko trałowiec więc szybko nie pływa. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_adam Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Działa Co można zrobić coś z niczego Żaglowanie nikogo z nas nie bawi wiec będize plywal tylko i wylacznie na silniku. Obecnie na silniku Align 430XL z śrubą którą pokazałem powyzej Przy "daniu w palnik" troche się grzeje. Będziemy kombinowac:)) Kostek's titanic Wszystko na filmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ukulaliscie niezla zapierdzielajke, filmik 10/10 Co to za staw Adamie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_adam Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Staw w Bytomiu-Miechowicach przy ul. Nickla/Relaksowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.