kaluzaaa Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam mam zamiar pokrywac depron papierem kolorowym japońskim, I moim pytaniem jest jak to zrobic gdyż depron raguje reczej z nitro? czym można to zastąpi i jakiej techniki użyc??:> Pozdrawiam Jakub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 pokryć papierem śniadaniowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 ja bym to zrobił troche inaczej darował sobie japonke pokrył na rakol rozcienczony z woda(klej podobny do wikolu ale o wiele lepszy i jak sie kupuje w 1kg opakowaniu to nawet tanszy) i papier sniadaniowy a dopiero potem to malował przy czym musisz uwazac bo to potrafi niezle wichrowac elementy podobnie zrobił tutaj kolega Motylasty: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=454&postdays=0&postorder=asc&highlight=toto&start=90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 A np rakol rozcienczony z woda i tym kryc japonke??:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Szkoda kasy na papier japonski. Zostaw go sobie na inne modele. Skocz do sklepu po papier sniadaniowy kosztuje pare groszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 A jeszcze lepszy papier jest do kupienie min. na poczcie i nazywa się pakowy.Z jednej strony jest matowy, z drugiej strony ma cienkie paski i jest błyszczący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubieh1 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 ten papier to natron, stary modelarski sposób na oklejanie modeli i budowę latawców dla dzieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tyle że cięższy od śniadaniowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ten szary papier można dostać w dwóch grubościach.Ten cieńszy jest jest już całkiem niezły do oklejania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Dobry natron jest lżejszy od śniadaniowego a poza tym dobrze sie napręza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Natronu cienkiego mam z 20m2 w domu, myslałem już na tym a jak z rozcięczeniem wikolu w jakim stosunku do wody?? 2/3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Kleju jeszcze mniej.Nie podam Ci proporcji bo j to robiłem na oko i wyczucie Ale konsystencję to miało raczej wody i wystarczało.Jeżeli masz wszystko to zanim zaczniesz oklejać zrób odpowiednie testy i sam się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 a jak z rozcięczeniem wikolu w jakim stosunku do wody?? 2/3? Dodajesz wody do kleju aż do uzyskania czegoś o konsystencji rzadkiej śmietany. Pokrywasz klejem zarówno papier jak i depron. Nakładasz, i np. starą kartą telefoniczną wygładzasz nierówności i... czekasz aż wyschnie Drobnymi nierównościami się nie przejmuj - znikną po wyschnięciu. Depron przed oklejaniem musisz oszlifować dość grubym papierem albo siatką do regipsów o gradacjo 40 - 60. Chodzi o zdarcie tej szklistej powłoki. W przeciwnym wypadku papier nie będzie się dobrze trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 a ja do oklejania używam papieru do pieczenia - cienki jak śniadaniowy, mocny jak pakowy ale uwaga niektóre papiery są tak nasączone jakimś impregnatem że nie wchłaniają wody i te się nie nadają - ja stosuję brązowy jest najlepszy i kosztuje chyba ze 2 złote Ja nie rozcieńczam kleju tylko smaruję nim samolot, a papier wkładam do wody na 30 sek. po tym chwilkę odczekuję żeby troszkę woda z niego ściekła i dopiero przyklejam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zobaczcie ten temat: http://www.rc-network.de/forum/showthread.php?t=111031 foto 21 wyraźnie widać klej do tapet i jak to się okleja. Zresztą pozostałe zdjęcia też są pouczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.