Skocz do zawartości

[P] Plany Hydroplanu

Bugaj_90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Poszukuje szczegółowych planów hydroplanu...

Jeśli był juz taki post to przepraszam ale temat "plany" jest bardzo Duzy , pomimo poszukiwań nie znalazłem.

Proszę również o podpowiedz jakiego silnika użyć.

Pozdrawiam Bugaj_90

Opublikowano
Witam wszystkich.

Poszukuje szczegółowych planów hydroplanu...

Jeśli był juz taki post to przepraszam ale temat "plany" jest bardzo Duzy , pomimo poszukiwań nie znalazłem.

Proszę również o podpowiedz jakiego silnika użyć.

Pozdrawiam Bugaj_90

Wypadało by powiedzieć, co rozumiesz pod pojęciem "Hydroplan". Chodzi ci może o ULM-a? Może o pełnowymairową "Czajkę"? A może o papierowy samolocik z kawałkiem korka pod skrzydłem?.

Może określ najpierw czego poszukujesz - Jaka wielkość, masa, założenia konstrukcyjne, jaki materiał?

Możesz zajrzeć na stronę:

http://www.profili2.com/eng/plans.asp

I zaznaczyć w model type - seaplane. Wyskoczy Hydroplan pod spalinkę - 2 metrowy.

Skoro ci wszystko jedno...

Na naszym forum jest też kilka opisów budowy wodnosamolotów - np. Catalina. Skontaktuj się z autorami.

Gdzieś widziałem też stronę miłośników modeli hydroplanów, ale nie mogę znaleźć linka. Może ktoś z kolegów sobie przypomni. :cry:

Jak już będziesz wiedział, czego szukasz - czyli pod jaki materiał, jaką masę i rozpiętość, oraz jakie założenia konstrukcyjne (makieta, półmakieta, model sylwetkowy itp), wtedy się pomyśli o silniku.

Opublikowano

chodzi mi mniejwiecej cos takiego -->http://pl.youtube.com/watch?v=lgGnQWA9Qr8&feature=related

co do wielkosci ... jesli bede mieć plany to zmiana skali nie stanowi problemu, ale raczej bedzie to ok 1000mm długosci.

moj budrzet wynosi ok: 150zł bez elektroniki bo mam juz z innych modeli.

wykonanać go mysle z balsy albo jakiegos typu styrobianu(w tej technice jeszcze nie robiłem) jesli macie jakies propozycje co do materiałow to jestem otwarty na wasze pomysły.

Opublikowano
Nie jestem w stanie znaleźć nic oprócz zdjęć poglądowych.

Chodzi mi bardziej o wymiary etc (plany techniczne).

1.Otwierasz link podany przeze mnie (link do tematu na forum).

2.Klikasz na link podany w mojej wypowiedzi.

3.Otwierasz plany.

4.Jak coś nie działa, a działa, to korzystasz z podpowiedzi, które zrobiłem za Ciebie w Twoim temacie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.