piotr28 Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Witajcie. Postanowiłem założyć temat o lotkach i klapach bezszczelinowych. Może to będzie baza do ciekawej dyskusji na ten temat.Zacznijmy może od lotek.Interesuje mnie jak macie takie lotki wykonane u siebie w modelach,zwłaszcza w skrzydłach laminatowych lub krytych tkaniną szklaną. 1.Czy taką lotkę,po odcięciu od skrzydła, pokrywa się od góry tkaniną w procesie pokrywania całego płata,a szczelinę między skrzydłem,powiedzmy 1-1,5 mm pozostawia bez nasączania żywicą?Na różnych forach można wyczytać że w te miejsce modelarze wklejają kevlar lub jakieś inne paski chyba z delaminażu.To pytanie bardziej w kierunku dużych modeli spalinowych. 2.Widziałem kiedyś na youtubie ,jak chłopak zaklejał szczelinę lotki w modelu szybowca, chyba F5J ,od góry taśmą samoprzylepną + taśma magnetyczna z kaset.Fajnie to wyglądało. Czy znacząco poprawia skuteczność lotki,dzięki temu że powietrze opływające płat nie przenika przez szczelinę? 3.Czy macie jakieś patenty na zaklejenie takiej szczeliny w lotce o tradycyjnej budowie: Kiedyś w mniejszych modelach z silnikiem żarowym stosowałem zaklejenie szczeliny lotki,taśmą samoprzylepną,niestety klej od spodniej strony łapał wszystkie zanieczyszczenia i wyglądało to nieestetycznie.
Rekomendowane odpowiedzi