piotr28 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Witajcie. Postanowiłem założyć temat o lotkach i klapach bezszczelinowych. Może to będzie baza do ciekawej dyskusji na ten temat.Zacznijmy może od lotek.Interesuje mnie jak macie takie lotki wykonane u siebie w modelach,zwłaszcza w skrzydłach laminatowych lub krytych tkaniną szklaną. 1.Czy taką lotkę,po odcięciu od skrzydła, pokrywa się od góry tkaniną w procesie pokrywania całego płata,a szczelinę między skrzydłem,powiedzmy 1-1,5 mm pozostawia bez nasączania żywicą?Na różnych forach można wyczytać że w te miejsce modelarze wklejają kevlar lub jakieś inne paski chyba z delaminażu.To pytanie bardziej w kierunku dużych modeli spalinowych. 2.Widziałem kiedyś na youtubie ,jak chłopak zaklejał szczelinę lotki w modelu szybowca, chyba F5J ,od góry taśmą samoprzylepną + taśma magnetyczna z kaset.Fajnie to wyglądało. Czy znacząco poprawia skuteczność lotki,dzięki temu że powietrze opływające płat nie przenika przez szczelinę? 3.Czy macie jakieś patenty na zaklejenie takiej szczeliny w lotce o tradycyjnej budowie: Kiedyś w mniejszych modelach z silnikiem żarowym stosowałem zaklejenie szczeliny lotki,taśmą samoprzylepną,niestety klej od spodniej strony łapał wszystkie zanieczyszczenia i wyglądało to nieestetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Dzięki za wyjaśnienie Kamil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi