specjalford Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam w końcu dorobiłem kielichy centrujące i zmieniłem śruby efekt niesamowity :rotfl: zero drgań ,hałasu aż miło posłuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francuz77 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Witam Jestem zielony z elektroniki także zwracam się do fachowców o pomoc. Przesyłam panu opis a właściwie filmik z tym o co mi dokładnie chodzi: Kadłub katamaranu mam już prawie gotowy, całość wraz z zanętą będzie ważyła ok 12 kg Z elementów jakie dotychczas zakupiłem posiadam - aparatura zebra 4fm + 2 serwa - 2 szt akumulatory Pb 12V 7.5 ah (być może są one nieodpowiednie,mogę je zawsze zmienić Proszę o ile jest to możliwe o dokładne skonfigurowanie elementów elektronicznych jakie są potrzebne do zbudowania łódki ze sterowaniem dokładnie takim jak na filmie. Proszę o wyszczególnienie potrzebnych elementów o ile to możliwe jest. Pozdrawiam Marcin Orwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam dawno mnie nie było jestem właśnie na ukończeniu łódki i mam problem dlaczego silniki lub stery same się włączają :evil: Tutaj jest film www.youtube.com/watch?v=AnfNlD-RS3w&feature=channel_page Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 a nadajnik był włączony, w nadajniku i odbiorniku były kwarce?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Tak był włączony bo jak nie jest to wszystko szaleje,właśnie był włączony i co jakiś czas to silniki to stery :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 po mijemu to problem z bliskością nadajnik-odbiornik i metalowa obudowa łajby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Tak ale jak miałem to wszystko poza łajbą było tak samo a czy kwarce mają z tym coś wspólnego ? czy na większą częstotliwość by tak zamontować to lepiej czy gorzej,może na odbiornik zrobić pudełko z ekranu? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Marcin, a może Ty antenę od tego Twojego odbiornika wystaw na zewnątrz. Zawsze wtedy radio lepiej pracuje :wink:. Strasznie się namęczyłeś z tymi blaszanymi elementami. Ja bym, użył do mocowania serw i w ogóle całego wyposażenia płytek laminatowych np takich od elektroniki. I na Twoim miejscu całe wyposażenie elektroniczne a zawłaszcza reglery umieścił bym wyżej. Nie uszczelnisz Twojej łódki całkowicie bo to w Twoim przypadku jest niemożliwe, i zawsze będziesz miał wodę w kadłubie. Jeżeli elektronika zostanie zamoczona, to Twojej łódki będziesz szukał po całym jeziorze :roll: albo będziesz musiał po nią płynąć wpław. Myślę ,że trzeba także zabezpieczyć śruby napędowe przed wodorostami . Do tego wystarczy kawałek ażurowanej blachy pod śrubami. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 szczelna to jest na sto procent do dna jest zamocowany regulator radiatorem do do dołu jest chłodzenie super elektronika będzie wyżej , śruby i stery są równo z dnem ale coś wymyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 każdy wał jest początkowo szczelny 100% zobaczymy jak trochę silniki popracują i zacznie pływać z zanętą..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Tak wiem no chyba że simeringi puszczą ale w pralkach automatycznych bo takie mam specjalne do wody od pompek pracują po 10 lat ,co mam zrobić ztym samoczynnym włączaniem bo jak tak dalej będzie to jak zamontuje wysypy to mi zanęte wywali koło brzegu :idea: :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 wydaje mi się ze poziom wody w pralce jest poniżej osi.... mogę się oczywiście mylić aby uszczelniacze trzymały tak długo wał musi być w tym miejscu polerowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 I jest to chromonikiel z tego są zrobione ośki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ciągle nie odpowiedziałeś gdzie jest ANTENA !! Ani na fotkach ani na YouTubie nie widziałem masztu na antenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Marcin. Zrób takie małe doświadczenie: Uszczelnij Twoją łodkę w sposób taki,jaki Tobie wyda się już najbardziej idealny. Znajdź mały otworek technologiczny, np od włączania radia. "opędzluj" wszystkie Twoje połączenia roztworem płynu do naczyń z wodą( więcej płynu mniej wody). W ten otworek włóż kawałek wężyka i w ten wężyk dmuchnij sprężonym powietrzem. I wtedy zobaczysz.... :shock: Tylko powietrze nie może być zbytnio sprężone bo Ci łódkę rozzsadzi Takie przypadki juz się zdarzały :ble: A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 więc tak antena nie była wypuszczona w wannie leżało wszystko razem ,cały kadłub jest szczelnie zlutowany przednia część jest odgrodzona i zalana pianą montażową do okien,z góry jest też zlutowana mam zamiar tam zrobić nadbudówkę wyciąć w piance miejsce na odbiornik i obudować go ekranem przez nadbudówkę wypuścić antenę kwarce mam o takim symbolu CH73 35.130TF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Poszukaj co to jest - puszka Faradaya - to się dowiesz dlaczego Ci odbiornik wariuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A jak zbudować coś takiego do mojego modelu? :?: :?: :idea: :idea: lub jak to wykorzystać :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 lub jak to wykorzystać :shock: Np. nikt nie podslucha rozmow kapitana z zaloga podczas wywozu zanety ... Chyba pytasz - jak tego uniknac raczej Twoja lodka to taka puszka .... wiec jezeli antene masz w srodku - to nie dochodzi do niej (czysty)sygnal - stad tez problemy - antene musisz wyprowadzic na zewnatrz - poza obrys lodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specjalford Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 To na pewno zrobię a jak obuduje odbiornik dodatkowo ekranową blachą czy coś takiego mam to z radia obudowany był nim transformator to lepiej czy gorzej? Ale jak pamiętam miałem ten problem przy próbach na stole na samym początku bez obudowy! :?: ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Witam wypuściłem antenę poza obrys łajby serwa nadal mi wariuja :evil: Sorry wszystko w porządku masa była połączona z anteną jestem już blisko ukończenia Jeszcze tylko wodowanie tu jest film z wysypami-----> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.