Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu na filmie zobaczyłem ASW17, bardzo mi się spodobał. Piękny klasyczny kształt i proste niepodwinięte skrzydła. (Oryginał to lata 70') Niestety był nie do kupienia bo dawno wyszedł z produkcji. Pojawił się na OLX i od razu go łyknąłem. Jest w bardzo dobrym stanie, nie bity, gość płakał jak sprzedawał. Dużo nie latany. Bardzo lekki 790 g bez pakietu. Producent zaleca do 1000 mah ja miałem najmniejszy 1500 ale udało się wyważyć. Model ma ciut ponad 2 metry i jest raczej delikatny. Skrzydła fabrycznie pokryte są folią a profil od spodu jest wklesły dla uzyskania wiekszej różnicy przepływu. Po starcie zawiodłem się strasznie. Bardzo słaby silnik ledwo go wznosi, lata potulnie i powoli cos dla nowicjuszy. Nie da sie stracić siły nośnej. Nie wali się na skrzydło i zakręca powoli jakby z opóźnieniem. Za to idealny na termikę jest tak lekki, że nie ląduje. Ciągnie przy ziemi i jeszcze się wznosi, czasem trzeba go przydusić żeby usiadł pod wiatr. Zawsze lądowanie wychodziło sporo dalej niż zakładałem. Podobnie start wystarczy go wypuścić, nie trzeba rzucać. Jest kółko i serwa w skrzydłach ukryte w gnieździe z tworzywa zamknięte klapką. Na drugim pakiecie już mi się podobało ale podmienię mu silnik. Większych emocji nie wywoła ale można się pobawić. Współczesne modele są sztywniejsze a ten jest delikatny jak Fox 1800 i nawet od nigo słabszy ale jest też ładny. Dziś coraz mniej jest na rynku piankowych  półmakiet. 

20200411_161440.jpg

20200411_161521.jpg

Screenshot_20200411-221956_Video Player.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Therapy napisał:

Po starcie zawiodłem się strasznie. Bardzo słaby silnik ledwo go wznosi, lata potulnie i powoli cos dla nowicjuszy

Jeśli chcesz coś bardziej wymagającego "makietowego" to kup asw28 2,6m, do kupienia w sklepie w Polsce lub na HK za $100 w wersji PNP

Jeśli go dociążyć to lata całkiem szybko jak na piankę (i świszcze :D), niestety skrzydła mu się dość mocno wyginają gdy się go trochę pogoni..ale bez problemu lata do góry nogami kręci pętle i beczki i nie rozlatuje się w powietrzu..

Jeśli to za mało to pozostaje fornir albo laminat - różnica doznań jest miażdżąca, niestety koszty pozyskania w stosunku do pianki również :(

Opublikowano

Pewnie kiedyś go kupię. Miałem ASW 28 2m. Latam dopiero od roku ale lubię popróbować różne modele. Miałem kilkanaście różnych szybowców. Zwykle co miesiac jakiś dokupuję a inny sprzedaję. Jest dreszczyk emocji kiedy pierwszy raz startuje się nowym modelem. Szkoda, że tu na forum prawie nikt nie dodaje tematu o swoim modelu, wiadomo odczucia są subiektywne i zalerzą od doswiadczenia pilota, wyposażenia modelu, terenu i warunków pogodowych. Ale chetnie bym dowiedział sie przed zakupem o konkretnym szybowcu. Teraz znalazłem w sklepie ciekawą półmakietę Czechosłowackiego Led L-13 Blanik z lat 50'. Jest przepiękny. 2.3m

Miałem kupić w końcu coś z Multiplexa ale zostawię je na później jako wisienkę na torcie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.