bzik4 Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 skąd ja to znam -"ZAWRACAJ" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Jutro go naprawię i na stałe do ośki i do silnika (tej części co się kręci z ośką) przykleję na dużą ilość żywicy prop-saver żeby się nie dało zdjąć, i dokręcę porządnie. Śmigło założę na dwie te czarne gumeczki z prop-savera, i delikatnie przesuną SC na przód i powinno być dobrze. Max wychylenia dam na 60% i może nawet jutro polatam jak pogoda pozwoli. Czy zamiast przesuwać SC może lepiej dać większy skłon silnika w dół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Propsaver nie zalewaj żywicą by nie dało się go wcale zdjąć, tylko daj pół kropli CA na niego [chodzi o wlanie troszkę przy początku ośki ]. ŚC przesuń troszkę w przód, silnik a ŚC to co innego. Wykłon silnika, najlepiej jakbyś mógł go wyregulować na miejscu, lecisz jeśli zadziera na 'gazie' to lądowanie, i silnik troszkę w dół :wink: Jeśli nie to metodą prób i błędów po lotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Ok. 1. Sprawdz jak model szybuje - wznies sie na kilkanascie metrow i wylacz silnik - wytrymuj aby lecial poziomo - nastepnie wlacz silnik - jezeli model zacznie zadzierac do gory to silnik nalezy ustawic bardziej w dol. 2. Do lotow przy silnym wietrze zawsze mozna lekko dociazyc na przod - bedzie latwiej. 3. Jak jeszcze raz zobacze, ze latasz nad jezdzacymi samochodami to sie pogniewamy :evil: Model to nie zabawka - swoje wazy i moze nawet zabic - moze kogos zranic albo najnormalniej przestraszyc kierowce - ktory wjedzie na drzewo albo na kogos. Poczytaj o zasadach BHP przy lataniu - czego unikac itd. A poza tym - gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 3. Jak jeszcze raz zobacze, ze latasz nad jezdzacymi samochodami to sie pogniewamy :evil: :oops: Ta droga było bardzo daleko, nie sądziłem, że go zacznie tak znosić. Wiem, że model nie zabawka, ale nie sądziłem nawet, że polecę dłużej niż 10sek. Przepraszam :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Przepraszam :oops: Wazne abys wyciagnal wlasciwe wnioski i nie popelnial tych samych bledow w przyszlosci i tyle nie ma co wiecej tego walkowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 GENIALNY MODEL! Pojechałem polatać (aku nie naładowane na max, bo tylko ok 4V na cele.)< błąd... Zero wiatru, za to delikatnie kropiło. Rzucam model (delikatnie dociążony przód i jeszcze taki skłon: http://iv.pl/images/yf8b80zmtfenh6zk0kn0.jpg ) Troszkę do ziemi docisnęło i go podciągnąłem i... tak się zaczął 10 min w pełni kontrolowany lot :jupi: :jupi: Troszkę szybowałem itd. ogólnie wspaniała sprawa. Podczas szybowania troszkę za bardzo do dołu leci, musiałem cały czas delikatnie go podbijać sterem wysokości, dlatego muszę mu zdjąć to dociążenie z przodu. Ogólnie lądowanie super, delikatnie szybowałem i z 30cm nad ziemią zaciągnąłem wysokość i ładnie usiadł nie łamiąc nawet śmigiełka. Max wychyleń sterów nie ruszałem bo nie potrafiłem tego zmienić (Optic 6) i na 100% było ok, tylko delikatnie trzeba popychać drążki. Nawet 2 pętle zrobiłem :mrgreen: Model TOTO-0 wszystkim początkującym polecam! Filmu nie mam ponieważ wysiadła bateria 3sek. po wyrzucie modelu. Jedyny problem to to, że go znosi trochę na lewo cięgla, ale to chyba wina skrzydła, które się przesunęło. W środę jak będzie ładnie to latanie i na pewno film _______ Pakiet ma teraz 3.65 3.59 3.63 na cele. I jak go naładuję będzie miał 4.2V na cele. Więc muszę go wtedy rozładować do 3,8V na cele. Słyszałem, że silnik na nawet 10% mocy to zły pomysł ponieważ za dużym obciążeniem rozładowuje, więc muszę go podpiąć po żarówkę ok 1A-2A. Ile W musi mieć ta żarówka i ile będzie rozładowywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Ustaw trymerem dla odpowiedniego steru A wychylenia robisz tak: wciskasz jednocześnie 2 przyciski edit potem szukasz przyciskiem Edit funkcji EPA i tam masz 6 kanałów i jeśli np. ruszasz sterem kierunku w lewo to podświetli się napis L/U a w prawo R/D i tam masz procenty i zmieniasz to przyciskami DATA + lub DATA - a kanały zmieniasz Przyciskami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Malki, dzięki. Ja wchodziłem w EPA ale nie chciały się procenty zmieniać, teraz jak poruszałem drążkiem to wszystko śmiga, w instrukcji pominięto. Co z tą żarówką :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 No żarówka na 12V 1-2A [ja używam 5W, ale słabsza też może być (np. 3W), mocniejszej nie ma sensu ]. Lutujesz do żarówki kabelki, wtykasz ją w jakieś "uziemienie", a kabelki dajesz do kabli zasilających od pakietu Oczywiście co jakiś czas sprawdzaj napięcie każdej celi miernikiem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 "Jedyny problem to to, że go znosi trochę na lewo cięgla, ale to chyba wina skrzydła, które się przesunęło." Wina zbyt małego wykłonu w prawo tez tak miałem i uziemiłem RWD po 20 m lotu Później poprawiłem wyklon i latał w końcu prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Dorwałem krokodylki, żarówkę 12V 5W i znalazłem wtyczkę do pakietu. Później wszystko polutuję Ile będzie rozładowywać mi ta żarówka z 4.2V na cele do 3.8V na cele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jest problem. Właśnie szykuję TOTO-0 do lotów. I gdy chciałem poruszyć silnikiem usłyszałem zgrzyt... pokręciłem nim i przestało. Ale spostrzegłem ze wraz z prop-saverem rusza się ośka, a "dzwonek" nie. Ośka robi pół obrotu sama w lewo i prawo i dopiero po 0.5obrotu luzu zaczyna kręcić się razem z dzwonkiem. :roll: Jak naprawić ? (czy coś się w ogóle zepsuło czy to normalne, idę latać z taką ośką). I czy z ładowarki WOW-RC mogę odłączyć pakiet przed zgaśnięciem lampki ? Nagram film z latania może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Sprawdź śrubkę która trzyma ośkę (taki mały imbusik ) i spróbuj ją dokręcić jeśli to nie to, to nie wiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Latałem i ... i latałem, wiatr wiał i wiał... Wystartowałem i ok. 10min latałem (bez szybowania prawie bo wiatr nie pozwalał) i nagle wleciałem w słońce (miałem okulary) podwiało go poszedł na skrzydło i spadł z 5m. Wyłamana wręga silnikowa, i pogięty depron. Filmiku nie dam bo kiepski (tata nie nadążał za TOTO), wyrwałem z klatek kilka fotek. Gdyby nie słońce wszystko by się inaczej skończyło Rozcięła się folia na pakiecie i minimalnie ta srebrna dookoła celi, ale nie puchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Cześć,i na pewno Ci nie spuchnie jak przebiłeś cele to jest do wyrzucenia,szkoda. :cry: :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Przebita to ona nie jest, napięcie trzyma. Ma rysę na sobie, wyczuwalną palcem ale nie widoczną. Wydaje mi się, że jednak się nie przebił, ale czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 podczas ładowania ją obserwuj bo jeśli jest przebita to prosta ładowarka typu e-sky zniszczy Ci pozostałe cele, ja w ten sposób straciłem pakiet. Miałem naciętą jedną celę ale zakleiłem to taśmą alu i podłączyłem do ładowania po godzinie przyszedłem i okazało się że dwie dobre wcześniej cele wyglądają jak poduszeczki dla lalek :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Dziś po lataniu :mrgreen: I mimo wiatru dało radę. Teraz ok ŚC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. Brawo! Piękny lot. Gratulacje. Ale uważaj na samochód. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.