Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać czy montował ktoś kiedyś taki napęd jak na foto do motorówki? Mam kadłub typu minimono (zdjęcie w załączniku) i pytanie czy zdałoby to egzamin w tym przypadku? Nie jest to tylko przeznaczone do kadłubów z płaskim dnem?

019d663f49d3b16f6d33c4533149.jpg

6-12V-bezprzewodowa-pompa-rozpylaj-ca-strumie-wody-Turbo-Power-Servo-Jet-do-akcesori-w-do.jpg

Opublikowano

Dzięki mike217, dopiero się rozkręcam w temacie łódek, poszukam kolegów z okolicy, może zechcą pomóc. Generalnie to miała być łódka dla Synia, nie z myślą o jakichś wyczynach ale być może jak pod ręką jest ktoś kto zdradzi trochę tajników budowy tego to wyjdzie z tego coś więcej. 

Opublikowano

Raczej, nie. Wargulak prowadzi modelarnie w Lublinie, tyle wiem. Ten temat i to towarzystwo już zostawiłem za sobą, tyle pomogłem co mogłem. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Model znanej konstrukcji - modyfikacja niemieckiego i Gromova. Chyba nawet wiem z czyjej ręki projekt wyszedł ( :) ) - klasyka mini Mono.

Niestety wiem, że można zrobić wszystko jak się chce - ale tutaj raczej nic bym nie kombinował to jest klasyk.

Jak napisał Michał - napęd pół zanurzeniowy silnik 3500Kv dla 3S lub lekko ponad 4 dla 2S, Akumulator w zakresie wagowym około 110g, śruby w zakresie 30-do 32mm ( zależy od umiejętności pilota )

Maciej

• Dzięki 1
Opublikowano

Dziękuję Kolego, nie będę kombinował tylko zrobię wg prawideł :) A pytanie moje jeszcze jedno jest takie, po co te otwory z lewej strony rufy są zrobione? Chodzi mi o te zdjęcia z linku, w moim modelu ich nie ma. A które śruby będą najlepsze dla początkującego? Dwu czy trzyłopatkowa?

Opublikowano

Dwu łopatkowa do polzanurzenia np Graupner typ K . Otwory stanowią w raz z burtą komorę zalewową aby model odwrócił się sam z pleców . 

• Dzięki 1
Opublikowano

O to bardzo potrzebny element konstrukcji. Półzanurzenie oznacza że kadłub zanurzony jest po krawędź czy głębiej? Pod jakim kątem musi być ustawiony wał względem kadłuba? Czy nie ma to znaczenia?

Opublikowano

W tym

modelu dziesiąte milimetra maja kolosalne znaczenie . Uważam osobiście ze nie jest to absolutnie model do rekreacji bo szybciej go utopicie niż się czegoś nauczycie . Mysle ze Maciej po czesci moje zdanie podzieli . Jesli jednak chcesz to mini mono zabudować to  lepszej osoby niż Maciej i jego syn Michał nie

ma na świecie do pomocy . I to nie żart . 

• Dzięki 1
Opublikowano

Dziękuje Michale za opinię - miło.

Pawle - określenie pół zanurzeniowy odnosi się do śruby. To znaczy, że połowa pracuje w wodzie - połowa w powietrzu ( tak najprościej to wygląda ) Niestety prostota tutaj się niestety kończy.

Jeżeli chcesz pływać rekreacyjnie w pełni wystarczające są śruby Graupnera o których wspomniał Michał. Ale - małe ale na początek do nauki - potem jak się już wczujecie w model to trzeba będzie założyć metalowe - przy tej szybkości ( nawet dla mini mono ) najmniejsze liście na wodzie potrafią przemielić śruby Graupnera....

W czasie pływania - wracając do pierwotnego pytania - model tej klasy opiera się na teoretycznych trzech punktach ( czyli żadne pół kadłuba ) na redanie poprzecznym, pawęży i śrubie ( końcówce wału ). Odległość w tym modelu śruby od pawęży to teoretycznie 50-55mm - czym dalej tym szybciej i tym bardziej nerwowo. Krótko mówiąc wał jak najbardziej płasko i wg teorii trzech punktów. Pamiętaj to jest ślizg - nie motorówka.

Otwory jeżeli masz na myśli otwory w pawęży na bakburcie to tak jak napisał Michał wlew komory zalewowej - pamiętaj by w części dziobowej zrobić odpowietrzenie komory by woda mogła ją wypełnić i model się sam odwróci.

• Dzięki 1
Opublikowano

Każdą rzecz która trochę kosztuje traktuję poważnie. A to hobby tanie nie jest (jak większość w sumie), dlatego wolę dopytać i się upewnić w kwestiach które są dla mnie nie do końca jasne żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji albo przynajmniej zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Niestety informacji na temat modeli pływających w porównaniu z np. latającymi jest jak na lekarstwo. A może jest jakaś strona z taką "oślą łączką" (może być po angielsku) gdzie są opisane podstawy modelarskiego szkutnictwa? Polecanych panów Wargulaka i Sobczaka nie mogę namierzyć, znalazłem info że jeden z nich działa w jednym z domów kultury, niestety telefon do nich pewnie przez ten cały zamęt na świecie milczy jak zaklęty. Także zostaje mi Was tutaj trochę pomęczyć.

Opublikowano

Przepraszam Admina za fopa - polecam po zarejestrowaniu się stronę www.modelteam.com.pl dodatkowe informacje możesz uzyskać u nas w klubie www.rc.edu.pl tam są na nas namiary

Całkowicie się zgadzam z opinią by nie lekceważyć niczego - nawet zabawa i hobby - powinna opierać się pewnych minimach

• Dzięki 1
Opublikowano

Dziękuję bardzo Maćku za tą garść informacji, jak pisałem wcześniej, póki co tylko rekreacja, o żadnych wyścigach taki żółtodziób w temacie nawet nie ma co myśleć. A czy taka konstrukcja może pływać sobie wolno czy niemalże od startu musi iść w ślizg bo inaczej utonie? 

Opublikowano

Utonąć nie utonie - ale motorówki z tego raczej nie zrobisz - a pływa naprawdę jak wyjdzie z wody i "wejdzie" w ślizg.

Ale polecam bo to zacna zabawa i frajda....

Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję Maćku za linki, widzę że jest tam sporo informacji wraz z rysunkami, zabieram się za lekturę. Szkoda że Wasze stowarzyszenie działa tak daleko od Lublina...

Pytałem czy może pływać wolno bo jak wiadomo wszystkiego się trzeba nauczyć a najlepiej byłoby to zrobić na jak najmniejszej prędkości żeby poznać szybkość reakcji na drągi, zwrotność itp. Prędkość można zwiększać jak już się w miarę model wyczuje, mniejsze wtedy ryzyko rozwalenia go np. o brzeg. A że zabawa zacna to już wiem, zbudowałem kilka łódek zanętowych, tam szczególnej filozofii nie było, no może poza skonfigurowaniem autopilota i już wiem że jest to ciekawsze niż latanie quadami w które też się trochę bawiłem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.