Callab Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam, Jakiś czas temu szukałem planów modelu tego samolotu. Przeglądając po raz kolejny książkę Miniaturowe Lotnictwo z lekkim zdziwieniem stwierdziłem, że na stronie 143 tejże pozycji literatury modelarskiej, znajduje się plan takiego modelu, przedrukowany z jakiegoś amerykańskiego czasopisma. Po zeskanowaniu i wstępnej ocenie poprawności odwzorowania kształtu wręg, żeber i innych elementów, doszedłem do wniosku, że muszę narysować wszystko sam. Trochę też zmienię to i owo w modelu. Między innymi klapy - w książce są przedstawione jako krokodylowe, a ja chcę zrobić zwykłe. Kabina będzie w innej wersji (tej z podziałem na kilka "okienek", a nie taka szklana wytłoczka) i nie będzie owiewek na kołach (tylko na jednym zdjęciu w Internecie je widziałem i mi się nie podobają). Dane modelu: Rozpiętość 1500 mm Długość 1100 mm Masa 3-3,5 kg (no nie wiem. Tyle podano w książce) Silnik 10 cm3 Narysowany przeze mnie plan modelu: Jako napęd przewidziałem silnik Super Tigre G-61 Ringed: Zaczynam od żeber. Skrzydła będą budowane technologią, jaką przetestowałem w TYM WĄTKU. Nie będą dzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Ruszyło się może coś w budowie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidlak Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 W oryginalnym planie góra jest zdaje się kryta balsa 6 i potem szlifowana na okrągło. Skoro i tak rysowałeś wręgi, może lepiej od razu to uwzględnić ? Tzn zrobić okrągła górę i pokryć cieńszą balsą.Wyjdzie lżej i mniej szlifowania potem. Jakiś czas temu też zacząłem swój z tych samych planów. Może kiedyś skończę Tylko skrzydła mam wycięte styro do pokrycia balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Budowa idzie powoli. Coś tam strugam, coś jeszcze dorysowuję do planów, ale jeszcze nie ma co pokazać. Plan jest taki, żeby do końca lutego doprowadzić do wersji ARC - czyli mam jeszcze dużo czasu :-) vidlak, kadłub zrobię mniej więcej tak jak w oryginalnych planach - czyli gruba balsa i szlifowanie. Jak będę robił drugi (tak myślę, że na jednym się nie skończy) to trochę pozmieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Niestety okazuje się, że nie dotrzymam założonego terminu. Udało mi się jednak pchnąć sprawę na przód i, metodą laserową, wyciąłem żeberka. Metoda laserowa to: wydruk z drukarki laserowej przeniesiony na balsę przy pomocy rozpuszczalnika i przejechanie dookoła nożykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Do końca lutego raczej nie zdążę ;-) ale pomimo to coś próbuję dłubać w wolnych chwilach. Szkielet skrzydła gotowy do pokrywania balsą: Kilka szczegółów - wzmocnienia, łoża serw (konkretnie pokrywek, do których będą montowane): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Wszytko bardzo ładnie, mnie się podoba. A co z podwoziem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 A co z podwoziem ? Dźwigar służący do mocowania podwozia będzie równocześnie łącznikiem skrzydeł. Jeszcze go nie dopasowałem. Golenie podwozia będą gięte z drutu, z balsowym oprofilowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.