attyla Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zbudowałem kilka latających skrzydeł typu Tzagi 1,2 m ze zwykłym dzwigarem z sosny, ostatnio popełniłem nieco większe skrzydełko ze styropianu o rozpiętości 1,7 m jako dżwigar zastosowałem 2 pręty węglowe 2mm jak na razie skrzydełko sprawuje się bez problemu dzielne znosi dzikie pętle i beczki ale chciałbym zbudować nieco większy model tak około 2,2 metra rozpiętości nie mam pomysłu jak wykonać dźwigar przy takiej rozpiętości skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 najtaniej było by chyba wykonać jako skrzynkowy balsa +sosna albo balsa+balsapozatym możesz zrobić go konkretnie pod profil zwęzany itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Proponuję dwuteownik wykonany z dwóch pasów węgla (np 10x1), rozdzielonych sklejką (centopłat) / balsa (słoje na sztorc) dla końcówek :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Łukasz a to skrzydło planujesz dzielić i czym będzie oklejone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 pokaż jakieś zdjęcie tego 1,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Skrzydło 1,7 wyglada tak skrzydło niedzielone , oklejone papierem śniadaniowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 W takim układzie to za wiele możliwości nie masz. Większe skrzydło ma latać z kamerą? Jeżeli chcesz uzyskać mniejsze obciążenie powierzchni nośnej to może nie zwiększaj do 2,2 m rozpiętości tylko powiększ cięciwy skrzydła na środku i na końcach?Zwiększy się % grubość profilu i odległość miedzy dźwigarami i może się obejdzie bez węglowych dźwigarów tylko sosna i wypełnienie miedzy nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.