Skocz do zawartości

2,4 GHz do Multiplexa

kustosz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jest wyjmowany ale wewnątrz obudowy.Chyba nie ma jeszcze takiego zmiennika który wkładasz i nic więcej nie trzeba robić przy radiu lub samym module.

Można się podłączyć przez gniazdo trener-uczeń a moduł z anteną zamontować w pulpicie lub z boku radia .W takim przypadku masz 2w1. :D

Co trzeba zrobić to już zależy od konkretnego modelu modułu 2,4 GHz.

Opublikowano

Ja właśnie wczoraj wykonałem instalację ASSANA do MC3010.

Sygnał PPM do modułu wyprowadzany jest gniazdem bocznym - jak do symulatora FMS.

W sumie najwięcej czasu zajęło mi wykonanie odpowiedniej wtyczki wchodzącej w sam moduł. Poza tym to tylko 5 minut roboty :)

Jutro zrobię zdjęcia z mojego rozwiązania i postaram się wrzucić.

Tak samo można podłączyć każdy inny moduł - Jeti, Spektrum, FASST, etc... Jedyne co musisz znać to rozkład pinów w module - ale np dla Futabowych modułów - takich przeznaczonych do nadajników Futaba - jest zawsze ten sam.

Opublikowano

Ja rowniez dolaczam sie do pytania mam profi 3030 i bedee mial modul assana aczkolwiek chcialbym aby byl juz na stale w nadajniku bo na niczym innym latac niebede

Opublikowano
Można się podłączyć przez gniazdo trener-uczeń a moduł z anteną zamontować w pulpicie lub z boku radia .W takim przypadku masz 2w1.

Od dawna tak użytkuję Cockpita SX. Co prawda już tylko dwa modele mam na 35 MHz, ale dwuzakresowość się przydaje.

SX-001.jpg

SX-002.jpg

Ułatwiłem sobie mocowanie anteny i modułu, bo kiedyś kupiłem mocowanie przegubowe anteny.

SX-003.jpg

Opublikowano

Jak obiecałem - kilka zdjęć z dorobionego modułu 2.4 GHz systemu ASSAN do mojego multiplexa MC3010 - tak samo można w prosty sposób dorobić moduł ASSANA do każdej innej aparatury z gniazdem trenera. Ja przerabiałem moduł futabowski.

Oto zdjęcia z opisem.

Zamocowany moduł w lewej komorze pulpitu. Wystarczyło wywiercić dziurkę na antenę.

Kabel zasilający wchodzi szczeliną w obudowie.

assan_1.jpg

Tak wygląda w środku - po zdjęciu pokrywy.

Na razie wrzucony luźno - ale będzie przyklejony do bocznej ścianki albo do górnej pokrywy na taśmę dwustronną.

assan_2.jpg

Moduł ASSANA od tylnej strony już z wetkniętą wtyczką.

Kolory: czerwony +, czarny to masa "-", a niebieski to sygnał PPM.

Pozostałe dwa piny niepotrzebne.

assan_3.jpg

Tutaj widok wtyczki od strony lutowanej. Górny pin to plus "+", lewy pin to niebieski sygnał PPM uruchamiany zwarciem dwóch prawych pinów (masa "-").

assan_4.jpg

Widok od strony przedniej.

assan_5.jpg

Rozbebeszony moduł. Teoretycznie można wyjąć płytkę z pudełka i upchnąć gdzieś pod obudową - wprowadzając tylko 3 wyżej wymienione kabelki.

assan_6.jpg

Widok od strony pleców - z wetkniętymi pinami. Konstrukcja wtyczki na poniższych zdjęciach.

assan_7.jpg

Konstrukcja wtyczki. Dysponowałem podwójną szyną goldpinów. Przylutowałem na styk przewody i usunąłem drugi rząd pinów.

assan_8.jpg

Mając otwory po drugim rzędzie pinów - wtyczka pasuje idealnie, przyjmując wystające luty z płytki. Całość wprowadzona jest pod obudowę - tzn najpierw przetknięty jest kabel do środka, złączka wpięta a następnie obudowa zamknięta. W ten sposób wtyczka nie ma szans na obluzowanie. Na tym ujęciu wtyczka jest na wpół dopchnięta - pokazując tylko jak lutowane końce gniazda pasują w drugi rząd wolnych otworów.

assan_9.jpg

Zmontowany układ ponownie w pulpicie.

assan_10.jpg

Po włączeniu układu widać, że moduł HF jest odłączony - ujęcie z ładującym się modułem 2.4 GHz (czerwona dioda).

assan_11.jpg

Moduł 2.4 GHz gotowy do nadawania :) Wystarczy zbindować i można latać. Obydwa odbiorniki z zestawu zbindowałem jeden po drugim i obydwa raz zbindowane działają po odłączeniu zasilania.

assan_12.jpg

Opublikowano
Jak obiecałem - kilka zdjęć z dorobionego modułu 2.4 GHz systemu ASSAN

Sorry za małe OT ale zlituj się nad nadajnikiem i trochę go wyczyść - wygląda paskudnie :(

A co się tyczy samej przeróbki to napisz jak wypadną testy bo też myślę nad zamontowaniem w swoim 3010.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Bardzo mi się podoba rozwiązanie zaproponowane przez Japima , chociaż ma ono dla mnie jeden mankament, a mianowicie, po latach odkładania na później, będę musiał kupić w końcu pulpit :crazy:

I jeszcze prośba do Japima - mógłbyś dokładnie rozrysować co gdzie podłączyć w tej wtyczce i co zewrzeć.

pozdrawiam

Opublikowano

Pilot: taki jest urok latania kombatami, kiedy masz ręce upaćkane paliwem od trzymania modeli :)

Kustosz: oto rysunek od strony lutowanej:

din7c.gif

4 - sygnał PPM uruchamiany zwarciem między pinami 5 i 3 z czego 3 to masa "-".

2 - napięcie za wyłącznikiem zasilania - tzn "+"

Rysunek i oznaczenia pochodzą ze strony www.pitlab.pl

Od strony lutowanej tzn tak:

assan_4.jpg

Opublikowano

Kaper opisywał (chyba u Alexa) implantację modułu Spektrum do MC4000 (w 30xx też działa). Moduł podłączany w miejsce modułu HF, antena 2,4 w miejsce anteny fabrycznej i wszystko wygląda "jak w fabryce robione". Działa też. W razie potrzeby bezproblemowo można powrócić do pierwotnego stanu.

Opublikowano
Kaper opisywał (chyba u Alexa) implantację modułu Spektrum do MC4000 (w 30xx też działa). Moduł podłączany w miejsce modułu HF, antena 2,4 w miejsce anteny fabrycznej i wszystko wygląda "jak w fabryce robione". Działa też. W razie potrzeby bezproblemowo można powrócić do pierwotnego stanu.

Grzegorz - jako posiadacz mc 3010 - jestem bardzo zainteresowany taka przerobka "aby jak fabrycznie wygladalo" - gdybys znalazl ten post - bardzo prosze o link.

PS. Przegladalem forum Alexa - ale jakos nic mi sie w oczy nie rzucilo :oops: to pewnie zmeczenie noworoczne jest :lol: .

Opublikowano

Ok. Znalazlem tego Graupnera.

Dzieki wielkie Olo oraz Tobie Grzegorzu za linka.

Teraz tylko czeka mnie decyzja w ktora strone pojsc... Wiedzialem, ze nie bedzie prosto i przyjemnie :lol:

Za Spektrum przemawia cena i popularnosc (jak rowniez mozliwosc pozyczania modeli kolegi ;) ) zas za Graupnerem prostota i wygoda montazu - bez najmniejszych przerobek.

Link do graupnera

http://www.modellbau-bichler.com/24ghzsendermodulxmm2ifsmultprofi-p-9248.html?language=en

Prosba do "wlasciciela" watku o stosowne klikniecie tego co jest do klikniecia ;) .

Opublikowano

Z tą kulką to trochę roboty i chyba zbędnej. Moim zdaniem wystarczy wyciąć z czarnego tworzywa płytkę i zastąpić nią oryginalną z radia. W płytce oczywiście otwór pasujący do średnicy gniazda anteny. W warunkach domowych dużo łatwiejsze do wykonania.

Edit: prawie 150 euro za sam moduł to trochę sporo :o Tyle tylko, że roboty na kilka minut maksymalnie :D

Opublikowano

Pamietaj o tym iz kazda ingerencja w dlugosci kabla anteny 2,4 powoduje zmiany i strate zasiegu.Jej dlugosc musi byc zachowana taka jaka jest.Jezeli mamy modul assana to z tego co wiem gwint anteny jest bezposednio w plytce scalonej zestawu i niemozemy tego ruszac .Niewiem czy ktos mnie rozumie o co mi chodzi

Opublikowano
Nie szalejesz troche z tymi Pomogl ??? :shock:

Myslalem o kliknieciu dla Grzegorza i Olo - to oni "odwalili" robote - ja to tu nawet nie sprzatam ;)

A co będę oszczędzał .... pomogli mi wszyscy, jeszcze raz dziękuję :D

ps

teraz to dopiero mam mętlik w głowie - no ale sam chciałem :crazy:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.