Skocz do zawartości

cięcie plexi

bzik4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..no właśnie- czym? grubość 10mm i żeby gładko wyszło :D pewnie się da szlifierką kątową ale czy się nie będzie plexi topiła(ło)? można i piłką do metalu ale jak potem wyrównać krawędzie - papierem ściernym?

Opublikowano

Pleksę trudno uciąć w domowych warunkach tak aby była ładna powierzchnia. Dość ładnie wychodzi laserem ale raczej nie wytnie ci tego firma typu artex(mała moc lasera) U mnie w pracy tniemy pleksę do 8mm bo mamy za słaby laser

Opublikowano
Plexe najlepiej ciąć wyrzynarką albo piłka ręczną a krawędzie tak czy tak będzie trzeba wyrównać papierem ściernym.

Spróbuj zobaczymy :rotfl: .Przy tej grubości tnij drutem stalowym 0.8 mm w ramce od włośnicy.Syzyfowa praca,ale i tak będziesz musiał równać pilnikiem,a jesli chcesz mieć gładką przezroczystą krawędź to polerowanie.

Opublikowano

Możesz też skalpelem lub nożykiem tak samo jak szkło tniesz tylko z większym naciskiem i mocniej pukasz :) a krawędzie wyrównaj papierem do cylindrów tzw. papierem wodnym o gramaturze 500 tylko namocz papier wcześniej.

Pozdrawiam Jakub.

Opublikowano

ja mam pozytywne doświadczenie w cięciu plexi tarczą diamentową ładnie wychodzi a co najwazniejsze nie topi

Opublikowano

W pracy plexi tnę piłą tarczową (widia o dużej ilości zębów) na sporych obrotach, a w domu specjalnym nożem do cięcia tworzyw sztucznych firmy "Olfa". Plexi bardzo łatwo się szlifuje i poleruje, dając przezroczysty brzeg. Kiedyś chciałem zlikwidować rysę i już po niedługim czasie, niechcący wyszła mi całkiem niezła soczewka :crazy:

Opublikowano
Możesz też skalpelem lub nożykiem tak samo jak szkło tniesz tylko z większym naciskiem i mocniej pukasz :) a krawędzie wyrównaj papierem do cylindrów tzw. papierem wodnym o gramaturze 500 tylko namocz papier wcześniej.

Pozdrawiam Jakub.

przywiozę plexiglas albo poliwęglan jak kto woli i zobaczymy jak go tniesz i pukasz ...

ja bym sie popukał w czoło zanim bym pisał takie głupoty .

Z kazdym uderzeniem zostawiasz ślad niedousuniecia na powierzchni i bedzie on trwale widoczny

Co do tego papieru" do cylindrów " to mam nadzieję że pisząc cylinder miałeś na myśli kapelusz bo z papierem sciernym to nawet do silnika diesla od koparki białoruś bym cie niedopuścił ........

skąd ludzie biorą takie pomysły ??? ..............................dziwic się potem jakości usług w serwisach jak takie patenty sie przekazuje.........

bzik4 ja wszelaką plexi - jak zwał tak zwał tnę laserem - tylko i wyłącznie i tak samo graweruję .

ale nie każdemu psu na imię burek ... tzn że materiał od jednego dostawcy potniesz na igłę a inny znów będzie się palił i nadtapiał dając mętne białawe i spienione od wydzielonych gazów wtrącenia , np plexi dostępna w formatkach w marketach typu nomi i inne do tych celów sie nienadaje .wszelkie cięcia mechaniczne zawsze dają krawędź nierówną która potem trzeba obrabiać polerować , robią sie soczewki, zapadliny . Każde podgrzanie materiału na skutek polerowania (- tarcie )powoduje zmiany w gęstości i strukturze materiału . oświetlone UV albo silnym światłem da efekt po którym nic nie będziesz chciał już robic w tym materiale . U mnie jest zakaz przecierania nawet jedwabiem gotowych płyt -tylko sprężone powietrze - jesli powietrze nie usuwa śladów tzn że materiał jest w kibel.........ale może ja mam fioła bo jestem idealista

Opublikowano

Ja kiedys cialem Plexi zwyklym nozem do tapet - (tym grubszym) - nacinasz niczym kartongips - kladziesz na brzegu stolu i przelamujesz - z tym, ze plyty byly 4 lub 5 mm.

Potem tylko wygladzic papierem. Wychodzilo mi to lepiej niz szlifierka katowa (z tarcza diamentowa ogolnego przeznaczenia - tani badziew) - ale czy sie sprawdzi w 10mm ?

Ps. Szklo tez najlepiej ciac w taki sposob - mysle, ze mozna sprobowac jezeli masz zapas ;)

Opublikowano

Przypomniałem sobie jedną rzecz do usunięcia rys można użyć sprayu do usuwania rys z plastiku kosztuje 11zł nazwy nie pamiętam ;/ wystarczy spryskać i przetrzeć parę razy i nie ma śladu po rysach.

Opublikowano

Kazde polerowanie to mechaniczne ścieranie zewnętrznej warstwy do głębokości rysy . Tak naprawdę nie da się wypolerować plexi , podobnie jak szkła bo zawsze robi sie zapadlina i wychodzi soczewka -łatwo sprawdzić podkładając gazetę albo oświetlając silnym strumieniem światła pod kątem

Opublikowano

Jak się nie da jak się da, że tak powiem.

Kolejno szlifuję pleksi papierami od 150 do 600-800

Ostatni szlif na mokro.

Później polerowanie. Tutaj można użyc pasty polerskiej firmy Tamiya ( dostępna w sklepach modelarskich dla modelarzy plastikowych ). Można też zastosować starą metodę ( jeszcze z okresu "przedpastyTamiyi). Bierzesz pan dajmy na to jakowąś gazetę typowo papierową z pośledniego gatunku papieru ( tako zwana szmatławcem ), zapodajesz na te gazetę pastę do zębów ( najgorszy i najtańszy gatunek ) i polerujesz na tej gazecie. Miast gazetu możesz też zastosowac kawałek filcu. Potem wszystko pięknie myjesz w wodzie z mydłem i masz pięknego polera. Ważna jest dokładność i nie spieszenie się.

Opublikowano

Tomaszu niewierny ...a ja powiadam Tobie - oświetlę to UV i w płacz popadniesz i lamenta wielkie ..Pan spojży na dzieło Twoje i trud wielki a zapłacze nad wynikiem prac Twoich :mrgreen:

Tak na poważnie to polernąć sobie można wszystko od kamieni po jajka zależy kto i do czego chce stosować potem końcowy wyrób . Akurat w moich zastosowaniach polerowanie się kompletnie nie sprawdza . Mam kilka szyb z plexi od motorówek czy przyczep campingowych z rysami - wypolerujesz a potem popatrzysz przez taką szybke i zrozumiesz . Strasznie zniekształca obraz bo każdy robi polerkę rysy a nie całej płaszczyzny gdyż jest kompletnie nieopłacalne jeśli porównać koszt materiałów i włożonej pracy a koszt nowego wyrobu i jego wymiany. polerowanie krawędzi cienkich materiałów - cóż jak komuś się nudzi to ja niemam nic przeciwko by nawet sto lat sobie powoli dogładzał i dopieszczał tylko po co sie męczyć skoro od wielu lat technika pozwala zrobić to w jednym procesie . Przykład :

img_0086

img_0091

niestety ja z mojego dychawicznego cyfraka wiecej niewycisnę . Na zdjęciach plexi jest jeszcze oklejone folią ochronną .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.