TEQ Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 Witam Chciałbym zaprezentować mój pierwszy rakietoplan s8. Powstał on w całości na zajęciach w modelarni. Konstrukcja standardowa; Skrzydło skorupowe bez dźwigara oklejone japonką, kadłub węglowo-kewlarowy, ogon z rurki węglowej na której końcu są stateczniki v-tail zrobione z balsy 3mm. Garść fotek gotowego modelu: I w czasie oblotu, w towarzystwie starego s8 @Wiecza Model wyszedł gotowy do lotu niestety ciężki. Aż 180g przy rozpiętości 115 cm i długości 80cm. No ale nic, będę mieć model na większe wiatry :wink: Generalnie sprawuje się w powietrzu dobrze, szybuje z małym opadaniem. Zostało jeszcze poprawić kąty, oblatać na nowych kątach i można pierwszy raz lecieć na silniku ;D Zobaczymy co z tego będzie... Miejmy nadzieję że zrobię relację nie tylko z pierwszego lotu. W modelu będą silniki 40N więc mocy będzie dość dużo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wieczu Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Wagą się nie przejmuj. Z modelu na model 20gram mniej, aż dojdziesz do 100g Mój pierwszy s8 ważył 220gram. Ta konstrukcja jest porządna więc się nie martw, skrzydełka nie powinny "zaklaskać". Wyrzutnia stoi i czeka na loty, pytanie tylko kiedy chcesz lecieć na silniku?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEQ Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Treningi trwają, zdjęcie jeszcze w zimowej aurze: W brew pozorom takie lądowanie miałem, model po prostu wbił się skrzydłem w śnieg. Teraz tylko poczekać aż błoto na lotnisku zniknie, i można na silniku latać ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artemis3 Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 A własnie:) rozpoczącie już za niedługo bo to jeszce tylko miesiąc i 4 dni;] Czy wtedy oblatujemy?? trzeba coś na silniku pocisnąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.