hubiwaw90 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Cześć, Czy ktoś może z was ma regulator Graupnera do silników szczotkowych i byłby w stanie mi podpowiedzieć jaki jest w nim kondensator tantalowy- chodzi o element zaznaczony na obrazku. Mam dwa i w obydwu ten element jest spalony co skutkuje brakiem pracy regulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 To chyba nie jest kondensator, moze bezpiecznik? Odrysuj schemat bo to ze to jest żółta kostka nie jest zadna wskazowkąWysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Na początek to sprawdź czy ten spalony element nie ma po prostu zwarcia, a następnie go odlutuj i sprawdź czy wystartuje bez niego, jak to był kondensator to powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ile ma końcówek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubiwaw90 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Spalony element ma 2 końcówki, dziś go wylutuje i sprawdzę jak działa regulator. Poniżej zdjęcia od góry i od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubiwaw90 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Po wylutowaniu spalonego elementu jest zwarcie na becu + z - (przed tym też było) przeswietlilem wszystkie ścieżki i nie do końca wiem co je powoduje. Jako przyczynę podejrzewam że został odwrotnie podłączony akumulator. Regulatory były w łódce zanentowej. Pobawię się jeszcze trochę ze sprawdzaniem ale nie wiem czy jest sens. W wolnym czasie postaram sie przerysować układ, chociaż nie wiem jak się do tego zabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Jeżeli procesor nie poleciał to układ jest do odratowania, tam widze (raczej sie domyslam) stabilizator typu 7805 ten najpierw wylutuj, to ten przy przewodach cienkich do odbiornika. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi