ProLog Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Witam szanownych kolegów Mam na imię Łukasz i jest to mój pierwszy post Korzystając z okazji chciałbym przywitać wszystkich kolegów z forum. Krótko mówiąc nie mam zielonego pojęcia na temat modelarstwa i chciałbym się zagłębić w arkany tego pasjonującego sportu. Moje pytanie odnośnie tematu tego postu jest następujące.: Jaki maksymalny zasięg nadajnika można uzyskać w modelach Heli? 1km 1,5 a może więcej? Mam nadzieje że mnie nie zostanę u kamieniowany za to pytanie z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 jak wylecisz heli na 300-400 metrów i na dodatek ...wrócisz- to bedziesz mistrzem Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProLog Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 mam przez to rozumieć że jest to górna bariera Heli której w żaden sposób nie da się przeskoczyć :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojot Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Uruchom tę szarą masę między uszami :mrgreen: Spory śmigłowiec ma kadłub długości 1m. Wyobrażasz sobie jak będziesz go widzieć z 400m? W RC ograniczeniem jest wzrok pilota, a nie zasięg aparatury. A faktycznie pytanie o zasięg aparatury jest na liście top 10 głupich pytań zadawanych przez 14 letnich napalonych młodzieńców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek529 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Raczej chodzi tu o widoczność a nie zasięg aparatury, z tego co słyszałem przeciętny zasięg to około 1,5km ale mogę sie mylić (jak cos to mnie poprawić ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProLog Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 Pytam bo w niemieckim wojsku widziałem podobnego rodzaju wynalazki wyposażone w kamery które służą do celów zwiadowczych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raffik Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Jak to juz tu nieraz zostalo napisane... jasnowidzami nie jestesmy... ale znajdziesz tu na forum pytania o takie cos :szukaj: Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 co do lotu z kamerkami to nazywa się to loty z OSD i tu na forum jest specialny dział RC-CAM na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProLog Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 dziękuje Panowie za wasze cenne wskazówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Chyba FPV OSD to sposób wyświetlania informacji na ekranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 czytaj ze zrozumieniem "loty z OSD" czyli kamerka (oraz) + info o locie. Naturalnie FPV to cały system czyli kamerki nadajniki,odbiorniki,TV lub gogle. ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_k1 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Kolega chyba szuka tego forum: http://rc-cam.info/index.php my tu latamy dużo dalej niż sięga wzrok. Pytałeś o zasięg aparatury - więc Ciebie i nie tylko Ciebie mile zaskoczę. Mam nadajnik FUTABA 9CAP - standardowy 35 MHz odbiornik w modelu Hitec - HFD 08 RO 35 MHz - cena ok 130 zł na tym zastawie udało mi się uzyskać sterowność modelem do odległości 5,7 km a tu filmik z tego lotu: Istnieją już komercyjne rozwiązania pozwalające sterować modelem na odległość kilkudziesięciu kilometrów pozdrawiam krzysiek_k1 P.S. Zapomniałem dodać - szykuj duuuuużą kase :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProLog Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 Dzięki za wspaniałą wiadomość :jupi: :jupi: :jupi: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Mea culpa, Przepraszam za zamieszanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkarll Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Mea culpa, Przepraszam za zamieszanie nic nie namieszałeś OSD to poprostu wyświetlanie dodatkowych informacji na ekranie , takich jak np. MENU , poziom głośności czy numer kanału , a w przypadku lotów FPV wyświetlanie informacji o wysokości , kierunku lotu , pozycji GPS , prędkości , itd filmik z lotu który przedstawił krzysiek_k1 jest akurat bez OSD Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 kojot, best namber łan !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.