Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. AQUARIUS_ML Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 HL-2 Haroldek. Nazwany przez konstruktora na cześć amerykańskiego aktora Harrolda Lloyda. Samolot z najfajniejszego moim zdaniem okresu polskiego lotnictwa, kiedy konstrukcje z drewna, drutu i płótna montowane przez aviatorów-marzycieli gdzieś po piwnicach stawały w szranki konkursów avionetek. W większości były to jednorazowe konstrukcje po których nie ostało się wiele - kilka fotek, jakiś plan w książkach Andrzeja Glassa... Prosty w konstrukcji HL-2, z tego co mówią księgi, radził sobie w powietrzu tak dobrze, że kręcił nawet beczki! No i to czerwone malowanie i okulary, które mi troszkę kojarzą się z pewnym małym czarodziejem... Na początku coś w rodzaju planu- techniczne rysunki to nie jest moja silna strona, ale na czymś trzeba model zbudować. Co z tego wyjdzie-zobaczymy. Korzystałem z rysunków i opisu z PM. Model będzie trzynastocalowym "orzeszkiem": Na razie mam tyle: 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Skrzydła: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Montaż kratownicy kadłuba: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Nie wiem czy nie za pancernie jak na orzeszka. Balsa trochę przy ciężka.Ciekawe czy się uda w 10 g zmieścić. Kratownica i przód kadłuba: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Podłubałem trochę przy silniku: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Cześć, Bardzo fajnie wychodzi!:) Będziesz pokrywał japonem czy coś innego masz na oku? Z przyjemnością oglądam budowę, powodzenia! Pzdr, m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Raczej japonką. Tylko musiałbym ją zabarwić, czego jeszcze nigdy nievrobiłem.Mam też czerwony papier peck polymers- trochę ciężkawy jak na tą skalę, ale już czerwony. Tymczasem silnik Anzani w całej okazałości: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 17 godzin temu, AQUARIUS_ML napisał: Raczej japonką. Tylko musiałbym ją zabarwić, czego jeszcze nigdy nievrobiłem.Mam też czerwony papier peck polymers- trochę ciężkawy jak na tą skalę, ale już czerwony. Tymczasem silnik Anzani w całej okazałości: Witam Papiery Pecka są bardzo lekkie i nadają się do takich konstrukcji.Można lekką japonkę zabarwić rozcieńczonym wodą tuszem......Dużo te materiały nie podniosą wagi....Model będzie bardzo fajny...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Tempo prac trochę osłabło. Ale wciąż coś dłubię. Koła-na zdjęciach samolot ma koła, szprychowe i takie bym tu widział. Zabierałem się do tego jak pies do jeża, poszperałem w necie i zrobiłem to tak jak na foto. A że nie dysponuję tokarką to musiałem sobie sprawę maksymalnie ułatwić. Najpierw rozrysowałem schemat przewlekania, potem dorobiłem obręcze (rurka pcv 13 mm), nawierciłem otwory wg schematu, piasty (rurki plastikowe) i szprychy z żyłki. Największy problem jest z napinaniem szprych-robię to "w powietrzu" nie na desce więc trzeba kontrolować, żeby było w miarę centrycznie. Pomóc ma ten pręcik przewleczony przez oba elementy. Zalewam łączenia CA. Za drugim podejściem mam pierwsze koło. Na oponki też mam pewien pomysł, ale to w weekend. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. AQUARIUS_ML Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Kółek ciąg dalszy. Oponki wycięte z grafitowego styroduru przy pomocy cienkiej rurki z anteny. Sklejone i osadzone na obręczy. Zrobiłem jedno kółko ćwiczebne i dwa docelowe, które ważą0.53 grama: 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. AQUARIUS_ML Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Po przerwie wracam do budowy. Zaczynam oklejanie konstrukcji. Wybrałem papier czerwony peck. Wstępnie napiąłem go na mokro na ramce, a potem na drukarce wydrukowałem znaki. Oklejam metodą na klej w sztyfcie-zobaczymy co wyjdzie. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi