losko_rafal Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Czołem, Powiedzcie mi z jakich gatunków aluminium robicie korbowody do swoich motorków? Kupiłem używany silnik ASP 36a i korbowód ma obróconą panewkę na od strony wału korbowego i był krzywy. Myślałem że to wynika z niesymetryczności korbowodu, ponieważ centrum tłoka nie jest w w centrum czopu wykorbienia wału. Ale po jakimś miesiącu udało mi się kupić taki sam motorek nowy. Pomyślałem że wyjmę korbowód na wzór i co się okazało, że w nowym silniku korbowód jest krzywy ?. Więc zmuszony jestem wystrugać dwa korbowody. Czy aluminium 2017 wystarczy, bo takie posiadam, czy może lepiej 7075 bo takie też posiadam. Szukałem na korbowód aluminium 2024 lecz na znanych portalach aukcyjnych i w rodzimym mieście takiego nikt nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 7075 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Korbowody najlepiej sie dorabia ze starych smigieł lotniczych (wypracowanych)lub z tłoków od deta lub kraza.Jest na tyle mięsa ze spokojnie dorobisz na całe życie tego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Dziękuję za odpowiedzi, A powiedzcie mi czy muszę robić te brązowe/mosiężne panewki, ponieważ seryjne mają po 0,2 mam i stopka korbowodu ma cienką ściankę 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi