smootny Opublikowano 27 Marca 2010 Opublikowano 27 Marca 2010 chińczyki nie podają w instrukcji gdzie ten model ma SC , wywarzony jest fabrycznie i lata ( tu się muszę pochwalić lata nim mój 5 letni syn ) Mamy zamiar włożyć tam silnik 3F i pakiet Li-Pol więc wagowo to się troszkę zmieni... Warto było by znać położenie SC..
pawel4090 Opublikowano 27 Marca 2010 Opublikowano 27 Marca 2010 W mojej Cessnie SC znajduje się 6-8cm od natarcia skrzydła. Co prawda ma już nie co cięższy ogon i zmieniony silnik 3F turnigy 2830 bodajże, pakiet 3s, ale i tak musiałem doważyć nosek.
Gość Squa Opublikowano 28 Marca 2010 Opublikowano 28 Marca 2010 Tutaj moje pytanie jeśli można ( w końcu dział jak zacząć ) Więc skoro jest temat ś.c. to jak go odnaleźć ? Tzn co zrobić z modelem żeby wyznaczyć ś.c. ? Ustawić go na jakimś kancie czy jak ?
KrzysiekB. Opublikowano 28 Marca 2010 Opublikowano 28 Marca 2010 A czy kupując ten model jest sens inwestować w mocniejsze akumulatory? (o większej pojemności) Bo wiadomo, waga wzrosnie, i czy nie będzie to tylko strata?
pawel4090 Opublikowano 28 Marca 2010 Opublikowano 28 Marca 2010 Cessna zachowuję się pozytywnie przy większym obciążeniu, pakietem 3S o pojemności 1050mAh 25C oraz silnikiem Turnigy 2830. Oczywiście jest nie co szybsza, ale to daje jej charakteru Silnik oryginalny uległ zniszczeniu -spaliły się szczotki-fajnie dymił :lol2: Zmieniłem na napęd bardziej wydajny. Co do programu do obliczania SC to proszę: http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm
piter216 Opublikowano 28 Marca 2010 Opublikowano 28 Marca 2010 SC w tym modelu jest na dżwigarze czyli 7,5 cm od natarcia
karolrac Opublikowano 11 Czerwca 2010 Opublikowano 11 Czerwca 2010 A jakie można zastosować wyposażenie alternatywne z silnikiem bezszczotkowym, regulatorem, serwa i zasilanie? :roll:
TIGER Opublikowano 3 Września 2010 Opublikowano 3 Września 2010 Witam Żeby nie zakładać nowego tematu: Znajomy poprosił mnie o "uzdrowienie"identycznej Cessny jak w tym temacie.Dostał ją od znajomego za darmo,ale w stanie... nie najciekawszym.Bez śmigła,z silnikiem szczotkowym,bez radia. Pytam na tym forum gdyż wogóle nie znam się na samolotach. "siedzę w helikopterach". Oto moje pytania: 1.Jaki bezszczotkowy silnik można by tam zastosować i przy okazji jakie śmigło do niego? 2.Jaki regulator do silnika?(najlepiej z wbudowanym BEC-em) 3.Jakieś serwa pasujące w miejsce starych pięcioprzwodowych(mam na myśli 3- przewodowe) 4.Doradzam mu Radio Spektrum DX5,gdyby przypadkiem hobby go wciągnęło.Czy to dobry pomysł? Za odpowiedź z góry dziekuję. Nie chcę kupować "na wyczucie"gdyż,jak wspomniałem, nie siedzę w temacie samolotów. Prosze o pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.