Gego2004 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witam. Proszę o pomoc doświadczonych modelarzy. Dzisiaj otrzymałem paczkę z HK z silnikiem jak w temacie. Po rozpakowaniu delikatnie obracałem wałem aż do górnego martwego położenia i klops. Tłok jak by w coś uderza nie da sIę obracać dalej wałem. Tak myślę ,że komora spalania w głowicy jest źle wytoczona. Silnik jest nieuzbrojony czyli bez świecy. I moje pytanie czy to jest normalny stan rzeczy czy jednak wał powinienem obrócić o 360 stopni bez problemu?
Grabcio Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 11 godzin temu, Gego2004 napisał: Tak myślę ,że komora spalania w głowicy jest źle wytoczona. Raczej mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe. Może coś wpadło do środka przez otwór świecy / kolektor wydechowy? Jak tłok jest w dolnym położeniu i potrząśniesz silnikiem to nic się nie telepie w środku? Czy wał ma wyraźnie wyczuwalny luz wzdłużny? Jeśli tak, to zamontuj śmigło i dopiero sprawdź, czy wał się swobodnie obraca. W przeciwnym razie czeka Cię rozbiórka silnika i być może reklamacja (rób zdjęcia i filmy - mogą być pomocne).
Gego2004 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2021 Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Silnik nie był "uzbrajany" ani uruchamiany. Po wyjęciu z pudełka samego silnika okazało się ,że tłok dochodząc do GMP stuka - uderza (metaliczny dźwięk ) . Moje doświadczenie w silnikach dwusuwowych jest skromne ale nie jestem też zupełnym nowicjuszem. Niedawno zrobiłem remont silnika od kosiarki którego przerabiam na modelarski i operacja uruchomienia po wymianie części się udała.I z tego co pamiętam to wał obracał się o 360 stopni bez problemu. Zmieszczę link do filmiku z silnikiem https://mega.nz/file/EQJkBL6J#y_81vLSvAAAox1zD5byU4leKy3JaxwL9RNBp77NwvRU. Sprawdzałem nic nie lata w środku .Jeszcze postaram się zobaczyć mały lusterkiem jak komora spalania wygląda. I nie wiem czy to ważne ale w tym silniku na tłoku wygrawerowana jest litera A (w opiniach tego silnika użytkownik pisał że w silnikach stosuje się tłoki typu B co by to nie znaczyło i jest to wierna kopia dle55) . Zgłosiłem do HK problem i kazali mi odesłać do Anglii silnik. I moje pytanie czy wysyłając do Anglii wystarczy tylko wysłać kurierem czy trzeba jeszcze jakieś dokumenty celne wypełniać? Pozdrawiam . Grzegorz 20210128_173046.mp4
Gego2004 Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Opublikowano 9 Maja 2021 Półtorej miesiąca i silnik nie może dotrzeć do Anglii. UPS oddaje przesyłkę rzekomo na moje polecenie i uwzględnia reklamację niewykonania usługi. Chyba jestem w czarnej d...... z tą zabawką. Czeka mnie demontaż silnika.
Gego2004 Opublikowano 13 Lipca 2021 Autor Opublikowano 13 Lipca 2021 Może ktoś z kolegów modelarzy posiada informacje na temat dokładnych wymiarów tłoka do dle 55? Chcę się dowiedzieć czy w moim egzemplarzu zamontowano odpowiedni tłok. Po zdjeciu głowicy z cylindrem okazało się, że tłok ma mało miejsca .Krawędzie tłoka są uszkodzone. Chyba operacja anodowania i wykończenie głowicy zostało nieodpowiednio wykonane.
darek.3333 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Jest takaś szczęśliwa puenta tej historii?
Rekomendowane odpowiedzi