Gego2004 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witam. Proszę o pomoc doświadczonych modelarzy. Dzisiaj otrzymałem paczkę z HK z silnikiem jak w temacie. Po rozpakowaniu delikatnie obracałem wałem aż do górnego martwego położenia i klops. Tłok jak by w coś uderza nie da sIę obracać dalej wałem. Tak myślę ,że komora spalania w głowicy jest źle wytoczona. Silnik jest nieuzbrojony czyli bez świecy. I moje pytanie czy to jest normalny stan rzeczy czy jednak wał powinienem obrócić o 360 stopni bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 11 godzin temu, Gego2004 napisał: Tak myślę ,że komora spalania w głowicy jest źle wytoczona. Raczej mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe. Może coś wpadło do środka przez otwór świecy / kolektor wydechowy? Jak tłok jest w dolnym położeniu i potrząśniesz silnikiem to nic się nie telepie w środku? Czy wał ma wyraźnie wyczuwalny luz wzdłużny? Jeśli tak, to zamontuj śmigło i dopiero sprawdź, czy wał się swobodnie obraca. W przeciwnym razie czeka Cię rozbiórka silnika i być może reklamacja (rób zdjęcia i filmy - mogą być pomocne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gego2004 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Silnik nie był "uzbrajany" ani uruchamiany. Po wyjęciu z pudełka samego silnika okazało się ,że tłok dochodząc do GMP stuka - uderza (metaliczny dźwięk ) . Moje doświadczenie w silnikach dwusuwowych jest skromne ale nie jestem też zupełnym nowicjuszem. Niedawno zrobiłem remont silnika od kosiarki którego przerabiam na modelarski i operacja uruchomienia po wymianie części się udała.I z tego co pamiętam to wał obracał się o 360 stopni bez problemu. Zmieszczę link do filmiku z silnikiem https://mega.nz/file/EQJkBL6J#y_81vLSvAAAox1zD5byU4leKy3JaxwL9RNBp77NwvRU. Sprawdzałem nic nie lata w środku .Jeszcze postaram się zobaczyć mały lusterkiem jak komora spalania wygląda. I nie wiem czy to ważne ale w tym silniku na tłoku wygrawerowana jest litera A (w opiniach tego silnika użytkownik pisał że w silnikach stosuje się tłoki typu B co by to nie znaczyło i jest to wierna kopia dle55) . Zgłosiłem do HK problem i kazali mi odesłać do Anglii silnik. I moje pytanie czy wysyłając do Anglii wystarczy tylko wysłać kurierem czy trzeba jeszcze jakieś dokumenty celne wypełniać? Pozdrawiam . Grzegorz 20210128_173046.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gego2004 Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Półtorej miesiąca i silnik nie może dotrzeć do Anglii. UPS oddaje przesyłkę rzekomo na moje polecenie i uwzględnia reklamację niewykonania usługi. Chyba jestem w czarnej d...... z tą zabawką. Czeka mnie demontaż silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gego2004 Opublikowano 13 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Może ktoś z kolegów modelarzy posiada informacje na temat dokładnych wymiarów tłoka do dle 55? Chcę się dowiedzieć czy w moim egzemplarzu zamontowano odpowiedni tłok. Po zdjeciu głowicy z cylindrem okazało się, że tłok ma mało miejsca .Krawędzie tłoka są uszkodzone. Chyba operacja anodowania i wykończenie głowicy zostało nieodpowiednio wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Jest takaś szczęśliwa puenta tej historii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi