motyl Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Shark 10 do wyłączenia czeka na dV, ciężko mi dokładnie powiedzieć bo nie znam algorytmu działania programu Ni-XX użytego w tej ładowarce. Ale patrząc że dV jest jedynym czynnikiem kończącym ładowanie to mogą być i przeładowane, głowy nie daje jakie będą ale napewno nie będą prawidłowo ładowane
Gregor Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Koledzy, moje przypuszczenie dlaczego pakiet ładowany przez diodę wpiętą szeregowo się grzeje. Otóż ładowanie Ni-Mh opiera się właśnie o detekcję delta V. W "normalnych" warunkach wspomniane V to napięcie samego pakietu i wszystko jest OK, ale jeśli jest po drodze jest jeszcze dioda, to ładowarka tak naprawdę bada delta (V1 + V2), gdzie V1 to napięcie pakietu a V2 to spadek napięcia na diodzie. Nie działoby się nic szczególnego gdyby spadek napięcia na diodzie wynosił zawsze tyle samo, bo pochodna ze stałej byłaby zero i ładowarka nie zauważała by żadnej różnicy. Rzecz w tym, że napięcie V2 zależy od prądu ładowania. Fakt że krzywa U(I) dla diody jest stroma, ale jednak nie całkiem pionowa. Mankament polega na tym, że to delta V którego ładowarka się spodziewa jest w istocie małe. To dlatego dodatkowa składowa pochodnej pochodząca od diody może zaburzać pomiar w sposób istotny i ładowarka dostaje błędne informacje. Może to taka trochę łopatologiczna analiza, ale przypuszczam że to dlatego pakiet ładowany w nadajniku grzeje się znacznie bardziej.
bojler Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 mushroom, masz coś godnego polecenia jeśli chodzi o pakiety? Ja zakupiłem w Modele Sklep pakiet ROBBE 2000 mAh. A czy jest to dobry pakiet to dopiero się okażę po zakończeniu formowania i analizy przez 5 cykli. a tutaj widać zamianę przewodów na wtyczce pakietu identycznie jak w koszyku, o czym wcześniej Ci pisałem
bojler Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Shark 10 do wyłączenia czeka na dV, ciężko mi dokładnie powiedzieć bo nie znam algorytmu działania programu Ni-XX użytego w tej ładowarce.Ale patrząc że dV jest jedynym czynnikiem kończącym ładowanie to mogą być i przeładowane, głowy nie daje jakie będą ale napewno nie będą prawidłowo ładowane A czy sprawdzasz temperaturę pakietu w trakcie ładowania?
mushroom Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 zobaczcie sami: wydałem ponad dwie stówy na "inteligentną" ładowarkę i teraz co? mam ładować z termometrem? Roman - jeśli o mnie chodzi to nie mierzyłem temperatury i nie mam zamiaru ... jak napisałem, potrzebna mi szybka i "mundra" ładowarka do startów na zawodach. teraz już nic i nikt nie odwiedzie mnie, żeby wywalić (ominąć) tę diodę. szkoda tylko gwarancji dzięki wszystkim za pomoc
bojler Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 zobaczcie sami: wydałem ponad dwie stówy na "inteligentną" ładowarkę i teraz co? mam ładować z termometrem? Roman - jeśli o mnie chodzi to nie mierzyłem temperatury i nie mam zamiaru ... jak napisałem, potrzebna mi szybka i "mundra" ładowarka do startów na zawodach. teraz już nic i nikt nie odwiedzie mnie, żeby wywalić (ominąć) tę diodę. szkoda tylko gwarancji dzięki wszystkim za pomoc Ale możesz mieć 2 pakiety zasilające i ładować je szybko i poza aparaturą i wtedy nie będziesz musiał wyrzucać diody.
mushroom Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Ale możesz mieć 2 pakiety zasilające i ładować je szybko i poza aparaturą i wtedy nie będziesz musiał wyrzucać diody. no mogę, ale po co mam wydawać kolejne pieniądze na dodatkowy pakiet, a poza tym właśnie o to mi chodzi, żeby w przerwach pomiędzy wyścigami lub na lotnisku móc sobie bezstresowo podłączyć nadajnik do ladowania bez zbędnych ceregieli - tak jak podłącza sie np. telefon komórkowy. poza tym przewody i gniazdo od pakietu też mają swoją żywotność, szcególnie w rękach choleryków
olo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Mam w nadajniku i diodę i bezpiecznik 2A ale nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby się tego pozbyć Do pakietu dolutuj drugi kabel z żeńska wtyczką T i w ten sposób ładuj pakiet. Mój nadajnik o którym pisałem to MPX 3010 i tak mam to zrobione od kilku sezonów i nie narzekam.Do ładowania odpinam tylną pokrywę,bo nie ma tu klapki pojemnika na akumulatory i ładuję. Jeżeli w Twoim nadajniku znajdzie się miejsce na kawałek przewodu i wtyczkę to spokojnie możesz to zastosować.
Grzegorz Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Do pakietu dolutuj drugi kabel z żeńska wtyczką T i w ten sposób ładuj pakiet. Dobre! Zastosuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.