Skocz do zawartości

nadajnik i gnaizdo ladowarki

lukidk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shark 10 do wyłączenia czeka na dV, ciężko mi dokładnie powiedzieć bo nie znam algorytmu działania programu Ni-XX użytego w tej ładowarce.

Ale patrząc że dV jest jedynym czynnikiem kończącym ładowanie to mogą być i przeładowane, głowy nie daje jakie będą ale napewno nie będą prawidłowo ładowane

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Koledzy, moje przypuszczenie dlaczego pakiet ładowany przez diodę wpiętą szeregowo się grzeje. Otóż ładowanie Ni-Mh opiera się właśnie o detekcję delta V. W "normalnych" warunkach wspomniane V to napięcie samego pakietu i wszystko jest OK, ale jeśli jest po drodze jest jeszcze dioda, to ładowarka tak naprawdę bada delta (V1 + V2), gdzie V1 to napięcie pakietu a V2 to spadek napięcia na diodzie. Nie działoby się nic szczególnego gdyby spadek napięcia na diodzie wynosił zawsze tyle samo, bo pochodna ze stałej byłaby zero i ładowarka nie zauważała by żadnej różnicy. Rzecz w tym, że napięcie V2 zależy od prądu ładowania. Fakt że krzywa U(I) dla diody jest stroma, ale jednak nie całkiem pionowa. Mankament polega na tym, że to delta V którego ładowarka się spodziewa jest w istocie małe. To dlatego dodatkowa składowa pochodnej pochodząca od diody może zaburzać pomiar w sposób istotny i ładowarka dostaje błędne informacje. Może to taka trochę łopatologiczna analiza, ale przypuszczam że to dlatego pakiet ładowany w nadajniku grzeje się znacznie bardziej.

Opublikowano
mushroom,

masz coś godnego polecenia jeśli chodzi o pakiety?

Ja zakupiłem w Modele Sklep pakiet ROBBE 2000 mAh. A czy jest to dobry pakiet to dopiero się okażę po zakończeniu formowania i analizy przez 5 cykli.

img0218jw9.jpg

w800.png

a tutaj widać zamianę przewodów na wtyczce pakietu identycznie jak w koszyku, o czym wcześniej Ci pisałem

img0220vv8.jpg

w800.png

Opublikowano
Shark 10 do wyłączenia czeka na dV, ciężko mi dokładnie powiedzieć bo nie znam algorytmu działania programu Ni-XX użytego w tej ładowarce.

Ale patrząc że dV jest jedynym czynnikiem kończącym ładowanie to mogą być i przeładowane, głowy nie daje jakie będą ale napewno nie będą prawidłowo ładowane

A czy sprawdzasz temperaturę pakietu w trakcie ładowania?

Opublikowano

zobaczcie sami: wydałem ponad dwie stówy na "inteligentną" ładowarkę i teraz co? mam ładować z termometrem? :D

Roman - jeśli o mnie chodzi to nie mierzyłem temperatury i nie mam zamiaru ... jak napisałem, potrzebna mi szybka i "mundra" ładowarka do startów na zawodach.

teraz już nic i nikt nie odwiedzie mnie, żeby wywalić (ominąć) tę diodę. szkoda tylko gwarancji :(

dzięki wszystkim za pomoc

Opublikowano
zobaczcie sami: wydałem ponad dwie stówy na "inteligentną" ładowarkę i teraz co? mam ładować z termometrem? :D

Roman - jeśli o mnie chodzi to nie mierzyłem temperatury i nie mam zamiaru ... jak napisałem, potrzebna mi szybka i "mundra" ładowarka do startów na zawodach.

teraz już nic i nikt nie odwiedzie mnie, żeby wywalić (ominąć) tę diodę. szkoda tylko gwarancji :(

dzięki wszystkim za pomoc

Ale możesz mieć 2 pakiety zasilające i ładować je szybko i poza aparaturą i wtedy nie będziesz musiał wyrzucać diody.

Opublikowano
Ale możesz mieć 2 pakiety zasilające i ładować je szybko i poza aparaturą i wtedy nie będziesz musiał wyrzucać diody.

no mogę, ale po co mam wydawać kolejne pieniądze na dodatkowy pakiet, a poza tym właśnie o to mi chodzi, żeby w przerwach pomiędzy wyścigami lub na lotnisku móc sobie bezstresowo podłączyć nadajnik do ladowania bez zbędnych ceregieli - tak jak podłącza sie np. telefon komórkowy.

poza tym przewody i gniazdo od pakietu też mają swoją żywotność, szcególnie w rękach choleryków :D

Opublikowano

Mam w nadajniku i diodę i bezpiecznik 2A ale nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby się tego pozbyć :D

Do pakietu dolutuj drugi kabel z żeńska wtyczką T i w ten sposób ładuj pakiet.

Mój nadajnik o którym pisałem to MPX 3010 i tak mam to zrobione od kilku sezonów i nie narzekam.Do ładowania odpinam tylną pokrywę,bo nie ma tu klapki pojemnika na akumulatory i ładuję.

Jeżeli w Twoim nadajniku znajdzie się miejsce na kawałek przewodu i wtyczkę to spokojnie możesz to zastosować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.