Sauber_ Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Dzień dobry, pisze w dość niecodziennej sprawie jak na to forum. Niemniej jest to społeczność silnie związana z modelarstwem, czyli w dużej mierze z lotnictwem. Domyślam się że duża grupa hobbystów modelarzy ma również do czynienia z pełnowymiarowymi maszynami- czy to hobbystycznie czy to w życiu zawodowym. Żeby lepiej nakreślić sytuacje zacznę od kilku słów o sobie. Nazywam się Michał, mam 23 lata i aktualnie jestem studentem. Jako że od najmłodszych lat pasjonowałem się lotnictwem rodzice zapisali mnie na modelarnie w aeroklubie łódzkim. Dłubałem tam modele przez kilka dobrych lat (i super to wspominam), niestety przez przeprowadzkę do innego miasta i budowę domu musiałem porzucić to piękne hobby. Pomimo upływu lat dalej pasjonuje się lotnictwem i mam nadzieje, że kiedyś wrócę do tej zajawki! Przechodząc do meritum: aktualnie studiuje architekturę na stopniu magisterskim i stoję przed wyborem tematu pracy magisterskiej. (dla wyjaśnienia: na architekturze wybieramy interesujący nas temat, jakąś działkę i projektujemy tam obiekt) Jako że najłatwiej robi się to co się lubi- postanowiłem wybrać jakiś lemat związany z lotnictwem. Poty lotniczy to zdecydowanie za duży obiekt na tak krótki czas projektowania, dla tego postawiłem na coś mniejszego- Nowa siedziba aeroklubu łódzkiego połączona z lotniskiem sportowym. Sam jestem w trakcie poszukiwań, jednak uznałem, że z pewnością znajdzie się tu ktoś, kto będzie w stanie mi coś podpowiedzieć lub podać jakiś przykład. Informacje jakich poszukuje to: - przykłady lotnisk sportowych lub małych lotnisk z polski i z zagranicy- mile widziane nazwy, adresy, linki do stron, zdjęcia (cokolwiek żebym był w stanie to zlokalizować i obejrzeć w Internecie) - przykłady pomieszczeń w takich obiektach (wydaje mi się, że jestem świadomy większości z nich- hangary, warsztaty, magazyny, administracja, może salka wykładowa. Jednak nie obcuje z takimi budynkami na co dzień więc może coś przeoczyłem) - być może pomysł na inną architekturę związaną z lotnictwem? Za każdą próbę pomocy pięknie dziękuje! Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZ Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Czesc Jesli to nie jest żart primaaprilisowy, to na Netflixie z cyklu niezwykle domy widziałem super odcinek o domu stworzonym z części boeninga 747. Może cię zainspiruje .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 W dniu 1.04.2021 o 12:04, Sauber_ napisał: Informacje jakich poszukuje to: - przykłady lotnisk sportowych lub małych lotnisk z polski i z zagranicy- mile widziane nazwy, adresy, linki do stron, zdjęcia (cokolwiek żebym był w stanie to zlokalizować i obejrzeć w Internecie) (autocenzura) W ramach pomocy podsuwam pomysł, aby nie kierować się istniejącymi budowlami tylko zastanowić się od strony użytkowników lotnisk, co jest im potrzebne. Zebrać listę wymagań, pogrupować, opisać i zaprojektować budynki odpowiadające współczesnym potrzebom i wybiegające w przyszłość (np. nowe statki latające, więcej statków na 1-4 osób, taksówek powietrznych, więcej samolotów zasilanych "odnawialnym" źródłami energii, dostawy zaopatrzenia dronami, ekologiczne źródła energii dla budynków, model podróżowania uwzględniający wypożyczanie samochodów = symboliczna ilość miejsc parkingowych, zmiany klimatyczne = schowanie części budynków pod ziemią, itd.) Architekt musi kierować się wyobraźnią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Zgadzam się w 100 procentach z Tobą. Myślę, że piszesz Jarek o dalszym etapie, który wielu architektów pomija. Tj. jak już coś fanego wymyślą i sobie narysują w programie 3D lub na kartkach to powinni skonsultować swoje wyczyny z osobami, które to liczą wytrzymałościowo i wiedzą jakie są dostępne materiały i jak sie z nimi pracuje przy budowie. Czasem brakuje centymetrów aby móc wykorzystać standardowe rozmiary okien, belek i wielu innych elementów. Powinno się to zakończyć wypracowaniem kompromisu pomiędzy wizją a technologicznymi możliwościami wybudowania. Chyba, że inwestor kompletnie nie liczy się z kosztami to wtedy można szukać kosmicznych technologii i nowych rozwiązań. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, piszę na podstawie własnej budowy i remontów w pracy. Ale wracając do budynków lotniska na zaliczenie pracy magisterskiej, czy też raczej inżynierskiej to można troszkę popłynąć z projektem, ponieważ koszt wykonania raczej nie będzie brany pod uwagę bo to nie projekt budynku pod konkretne zamówienie/przetarg. Nie znam wykładowców na tej uczelni, więc nie wiem na co będą najbardziej zwracali uwagę, Czy na przysżłościowy i estetyczny projekt, czy na całościowe opracowanie w zepsole archtekt/konstruktor/wykonawca/?. Ale to zadanie dla Michała aby zdobyć tą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi