balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Witam mam takie pytanie czy ten zestaw z allegro jest warty tej ceny ?? http://www.allegro.pl/item168861883_silnik_370_z_przek_regulator_20_a.html do jakiej wagi modelu moze byc taki naped ?? jak programuje sie ten regulator ?? czy obsuguje on lipo ?? Z gory dziekuje pozdrawiam sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Jeśli są 100% sprawne, to myslę, że są warte tej ceny. Tylko pytanie, czy warto, bo reglerka nie użyjesz do niczego innego w przyszłości (myślę o napędach 3f) Silniki klasy 370 to raczej do niewielkich modeli, może pociągnie jakiś depronowiec trenerek 80 cm rozpietosci itp. Jest ważna kwestia doboru śmigła - najlepiej zapytać jakie było w oryginale. Jak dałbyś pakiet Li-Pol, to całość będzie lekka, na pewno dobrze poleci. Jak dasz tradycyjne zasilanie Ni-Cd lub Ni-MH to już gorzej, zasilanie musiałoby być małe (np te małe "paluszki") Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 za 65 zł już kupisz regler 3f silnik za free i masz dużo lepszy zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 a kto da mi silnik za free:) moze troche racji masz szczotkowe napedy to juz przeszlosc nie ten wiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Nie wiem czy ktoś Ci da ale możesz sam zrobić taki silnik. Poprostu przerabiająć silniczek z napędu CD-ROM. Ja mam na ukończeniu taki. jest na łożyskach, poprostu cacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 W Przeglądzie Modelarskim był cykl poświęcony budowie silników 3-f.Stefanek0910 ma rację > inwestowanie kasy w szczotkowe to raczej kiepski pomysł, z racji samej nawet sprawności silników3-f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 no przyznam wam racje szczotowe silniki to juz nie ten wiek a gdzie mozna kupic dobry i wmiare tani regulator 3f bo jak ostatnio kupilem z allegro to nieodcina totalny zlom moze znacie jakis przyzwoity sklep a co do silnikow to juz slyszalem o przerobkach tylko ze narazie nieposiadam zadnego zepsutego napedu CDROM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja kupiłem swój regulator ESC 25A w Airhobby.pl za 149 pln tyle że było to ok 1.5 roku temu.Właściciel to porządna instytucja.Chciałem na początku 15A ale doradziłmi i słusznie że 25A będzie lepszy.Są tam też silniki 3-f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 A jeżeli byś chciał sam robić to polecam strone Alex.com i tamtejsze forum. Co do silniczka to szukaj takiego z łożyskami. Przerobienie takiego z panewkami mija się z celem chociaż i na takich latają. Polecam również silniczki z dysków twardych. Są większe co automatycznie sprawia że mozna wykrzsać z nich większą moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 no bede sie rozgladal za silnikem moze zostane juz przy tym dysku a czy kazdy dysk jest na lozyskach ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja tych dysów trochę rozwaliłem i trfiałem zawsze na stojan oblany plastikiem .Dałem sobie spokój z HDD.Mam kolegę który miał kiedyś kafejkę internetową i dał mi ze 30 CD-romów.Tylko połowa się nadawała do przeróbki.Potem rozwaliłem wirnik starej wiertarki (nie jeden) i zrobiłem z pomocą ojca (toczenie)trzy silniki które starczą mi zapewne na długo.Z cd zrobiłem ze trzy działające silniki ale bez łożysk (na orginalnych panewkach).Latałem na jednym( poległ w katastrofie).Dwa pozostałe dałem koledze.Jeden latał dłuższy czas aż postanowił że się spali.Losy drugiego nie są mi znane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 no to rozpoczynam polowanie na cdromy dzieki wszystkim za porade Pozdrawiam Sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Daj znać jak byś coś potrzebował.Alexrc.com-prwdziwa kopalnia wiedzy na temat przeróbek silników cd.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 ...Polecam również silniczki z dysków twardych. Są większe co automatycznie sprawia że mozna wykrzsać z nich większą moc Jeśli nie masz dostępu do tokarki to przeróbka takiego napędu jest niemal niewykonalna. Leży u mnie taki stator (potrójny) i brak "normalnego" tokarza położył projekt. Zaś co do silniczków z cd. To czy mają łożyska, czy nie, to przekonasz się po rozebraniu jego :wink: A panewki wcale takie złe nie są, choć ja swój "panewkowy" przerabiam właśnie na łożyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 o tokarke i wszelkiego rodzaju inne maszyny nie ma problemu ozostaje tylko zdobyc jakies napedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Łożyska można kupić na allegro,ośki z prowadnic laserów w cd-rom.Faktem jest że tokarka to bardzo pożyteczna maszyna w takich przeróbkach,ja miałem to szczęscie że ojciec posiadał kawałki duralu PA-6 i wytoczył mi wirniki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 a czy ktos posiada ten numer przegladu modelarkiego gdzie jest opisana przerobka silnika ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 może zrobie ci scan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 bede bardzo wdzieczny za te artykuly jesli istnieje taka mozliwosc prosze wyslac na emaila balcerseb@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 ok.zaraz Ci wyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.