Piotrek_SGM Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Cześć Braci Modelarska Jak ktoś byłby zainteresowany tematem wykonania owiewki silnika z laminatu (ewentualnie jakiegoś innego elementu) a nie bardzo wie jak się do tego zabrać - napisałem dość obszernie ilustrowany artykulik na ten temat. Wykonany element prezentuje się tak: Nie sposób powielać treść w tym miejscu, samych ilustracji jest ponad 30 i trochę by mi to czasu zajęło. Zainteresowanych zapraszam Zaznaczam, że jestem początkujący w tym temacie i na pewno popełniłem błędy, które mam nadzieje ktoś zauważy i skomentuje w tym wątku. Tym niemniej mam nadzieję, że komuś moje wypociny się przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 coś ta strona długo się ładuje .... ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Serwer leży - pierwszy raz się zdarzyło... ładny "peszek" :evil: Przepraszam i dam znać jak będzie okej. :oops: :oops: :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcar11 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Serwer już dziala Gratuluje. Mi się wszystko podoba, na temat i rzeczowo dla mnie laika super sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Dzięki tomcar11, strona faktycznie wraca do życia, wrazie jakby jeszcze coś dostawca robił - proszę spróbować jutro :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam Ciekawa stronka(klarowna) A czy pani która trzyma mustanga nie była kilka lat temu w Modelarzu? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Brawo Piotrek! Wymyśl jeszcze metodę wykonania osłony silnika z przeźroczystej formatki 2mm, bo Pan z Artexu, nie wiem, chyba za to, że kupiłem od Niego z ręki do ręki z 6 modeli i trochę części, najwyraźniej się na mnie obraził i nie chce mi pomóc... :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam Przy następnej owiewce oklej styropianowe kopyto taśmą klejącą ( szara ,izolacyjna , malarska , zależnie od kształtu kopyta ) Oklejenie kopyta umożliwia uzyskanie gładkiej powierzchni wewnątrz laminatu, ułatwia "wydłubanie " styropianu , umożliwia zastosowanie żywicy która "zżera" styropian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 tom000 dzięki, zapraszam częściej na stronkę, nie jest nas wielu, ale się staramy pisać w taki sposób, żeby innym się przydało; a żona się nie przyznaje do pozowania dla Modelarza Wymyśl jeszcze metodę wykonania... Zgrywasz się czy jak? Oczywiście nic z powyższego ja nie wymyśliłem, tyle że mi się chciało to opisać, a przeważnie jak ktoś już wie to innym nie napisze ;-) Może odkurzaczem i podciśnieniem potraktuj te 2mm i to nam ładnie opisz? Chętnie skorzystam :mrgreen: paweln7, wiem, że tak się robi, ale i tak ładnie wyszło - kopyto było dość starannie przygotowane a mi nie zależało na każdym gramie, bo model za lekki na nos; ale dzięki za uwagę, na pewno komuś się przyda :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Eee Piotrek, po co taki ton. Wcale się z nikogo nie zgrywam. Z Twojego posta zrozumiałem, że wykonałeś to od 'a' do 'z' sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 cmwwa, nie miałem nic złego na myśli Zgadza się - sam (prawie, przy samym laminowaniu kolega mnie prowadził "za rączkę") - ale miałem na myśli, że to nie żadne odkrycie tylko metoda znana bardzo wielu osobom. A z wytłaczaniem przeźroczystej formatki - faktycznie bym chętnie przeczytał dokładny opis - bo mnie to też niedługo czeka. Bez urazy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 A w porządku, to Cię źle zrozumiałem. No szukam metody na przeźroczyste, bo chciałbym jednego eXtrima i jedną Katanę zrobić całe przeźroczyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 A z wytłaczaniem przeźroczystej formatki - faktycznie bym chętnie przeczytał dokładny opis - bo mnie to też niedługo czeka. Bez urazy! Formowanie próżniowe Życzę owocnej lektury :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Formowanie próżniowe Życzę owocnej lektury :wink: . O, dziękuję Metodę z grubsza znam (w teorii), ale tego artykułu nie widziałem. Chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Do artykułu wkradł się "mały" (?!) błąd - przeglądając dzisiaj szpargały dopiero zobaczyłem, że na mokro szlifowałem papierem gradacji 1000. :oops: Artykuł poprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam Nie ma sensu zakładać nowego tematu z takim drobiazgiem ale ja zamiast oklejać kopyto taśmą to pokrywam woskiem.Wosk roztapiam w rondelku i maluję kopyto pędzlem. jak ostygnie to delikatnie zeskrobuje nadmiar wosku tak aby kopyto było gładkie(ja robię zwykle kopyta z pianki stosowanej do np izolacji lodówek i nie wiem jak by się zachowywał styropian).W takiej metodzie często udaje się odzyskać kopyto a powierzchnia jest idealna(od wewnątrz) Ostatnio laminuje to wszystko w worku próżniowym i wychodzi jeszcze lepiej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ciekawa metoda, tymbardziej, że kopyto może ją "przeżyć". Mam do zrobienia owiewkę to może spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Trzeba tylko uważać żeby nie przegrzać wosku bo może się zapalić :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Cenna uwaga :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scalak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Patent z woskiem nie najgorszy ale przy użyciu żywicy poliestrowej Nuvol'a wosk się będzie topił podczas krzepnięcia żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.