madrian Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Hejka. Mały problemik z dronem Mini 2. Instrukcja nie pomogła, może więc ktoś miał coś podobnego. Chodzi o zmianę rozdzielczości. Kamery i aparatu (jakby to były różne elementy ). Możliwe, że kłopot jest z samą aplikacją DJI. Chodzi o to, że po kliknięciu na ikony odpowiedzialne za wybór rozdzielczości i opcji kamery i aparatu, w moim przypadku po prostu nie ma możliwości takiej zmiany. Ikona kamery jest w ogóle nieaktywna, tzn. nie wyskakuje menu kontekstowe, jest cały czas biała. Zaś pod ikonką aparatu, menu się pojawia, mam wszystkie normalne opcje dla aparatu... z wyjątkiem zmiany rozdzielczości zdjęć. Dron przeszedł aktualizację. Spotkał się ktoś z taką blokadą w tym dronie? Może coś źle robię? Generalnie dron działa, filmuje, robi zdjęcia... Ale nie można zmienić ustawień rozdzielczości. Nie mogę więc sprawdzić czy nagrywa w 4K, ani sprawdzić ilości fps. Mam aktywny tylko jeden tryb filmowania i tylko jeden tryb zdjęć. Jak oglądam filmiki na YT, wszyscy po prostu klikają w te ikonki i mają wszystkie opcje, a u mnie... nic. Coś mam źle ustawione? Aktualizacja coś popsuła? Poza tym, dron działa świetnie. Miał ktoś już taki problem?
madrian Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2021 Widzę, że nie tylko ja mam problem. Na forach obcojęzycznych wiele osób ma ten sam problem, z użyciem różnych urządzeń mobilnych i typów kart SD. W wielu przypadkach, "polecane" rozwiązania się nie sprawdzają. Zwykle zaleca się używanie urządzeń mobilnych dedykowanych do drona i dedykowanych kart SD. Ale... wiele osób używa takich urządzeń i kart i dalej ma problem, a rozwiązania się wtedy kończą. Z sugerowanych rozwiązań są takie opcje jak "włóż kartę SD do drona". Włożona. To musi być rekomendowana... Jest rekomendowana. To eee... abonent czasowo niedostępny ... Podobno problem pojawił się po jednej z aktualizacji aplikacji. Może kolejna rozwiąże problem... Mocno irytujące. Dron za nie taką małą cenę, lata świetnie, filmuje też całkiem, całkiem... I nie można zmienić podstawowych ustawień.
madrian Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Rozwiązał się problem. Odpowiedź okazała się banalna. Aplikacja DJI, przy którejś aktualizacji przeniosła ustawienia rozdzielczości z ikonek aparatu i kamery w pasku po prawej stronie, w dolny, prawy róg, pod ikonkę aparatu z oznaczeniem literowym. Po kliknięciu w nią, pojawia się menu z wyborem rozdzielczości. Wygląda na to, że inspirowałem się starszymi filmami o tym dronie i stąd nieporozumienie.
Rekomendowane odpowiedzi