Tofik Opublikowano 20 Stycznia 2009 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam.Który olej jest droższy rycynowy czy syntetyczny???Mam stary silnik Irvine i nie wiem jakiego lepiej uzyc?
BartekSz Opublikowano 20 Stycznia 2009 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Droższy i to znaczniej jest syntetyczny. I w sumie jezeli to 2t to nie ma to tak dużego wpływu jakiego oleju użyjesz. Ja na 2t latałem na rycynie bo tańsza. Jest mnóstwo tematów o olejach. Poszukaj a sporo wiedzy zdobędziesz. Z tego co pamiętam 5l rycyny 89zł, a syntetyka 230zł.
MASK Opublikowano 20 Stycznia 2009 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Jezeli jest to silnik z żeliwnym tłokiem, to MUSI być rycyna; jesli pierscieniowy, albo ABC, to moze byc mieszanka obu albo rycyna.
modelarzkobi Opublikowano 22 Stycznia 2009 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Proponuje olej rycynowy ponieważ spisuje się lepiej w starych silnikach(wiem z doświadczenia). A jeśli chodzi o skład procentowy oleju w mieszance to w starych silnikach 20% to podstawa. No ale to moje spostrzeżenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.