Geralt Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Przeglądałem trochę stron sklepów z zestawami do takiego podwozia i miałbym klika pytań do kolegów posiadających takie składane podwozie. 1. Co jest warte zainteresowania poza Robart-em? 2. Jak wpompowujecie powietrze do zbiornika czy możliwe to jest tylko ze specjalną pompką, czy można to zastąpić pompką do roweru, samochodu? 3. Czy przy pompowaniu muszę śledzić ciśnienie? 4. Czy zawór do tankowania to jakaś "hybryda" :crazy: zaworu z dętki rowerowej? 5. Na ile pełnych procesów wystarczy powietrza powiedzmy w takim zbiorniku 100 ccm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Ad 2.Rurki układu ciśnieniowego sa dośc małej średnicy i w związku z tym końcówka pompki musi miec inna koncówkę niż pompka rowerowa Ad 3 . Instrukcja mówi że należy pompować o ile pamietam do 8 atm i w związku z tym musi być kontrolowane Ad .4 NIE Więcej grzechów nie pamiętam ale podwozie służy do Seawinda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Szczepan, a Ty używasz jakiej pompki? 8 atm to chyba zwykłą pompką rowerową nie uzyskam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 To jest pompka z zestawu podwozia z manometrem .Ja nie używam poniewaz model jest Tomka z mojego klubu Tomek trzyma ta pompkę w ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Przeglądałem trochę stron sklepów z zestawami do takiego podwozia i miałbym klika pytań do kolegów posiadających takie składane podwozie. 1. Co jest warte zainteresowania poza Robart-em? 2. Jak wpompowujecie powietrze do zbiornika czy możliwe to jest tylko ze specjalną pompką, czy można to zastąpić pompką do roweru, samochodu? 3. Czy przy pompowaniu muszę śledzić ciśnienie? 4. Czy zawór do tankowania to jakaś "hybryda" :crazy: zaworu z dętki rowerowej? 5. Na ile pełnych procesów wystarczy powietrza powiedzmy w takim zbiorniku 100 ccm? Witam Wszystko zalezy czego oczekujesz od takiego podwozia,a wybor jest duzy.Najtanszy jest EUROKIT, w wersji caloaluminiowej dosc trwały , dobry i lekki jest BEHOTEC ,ja polecam JET-A1 Musisz tez zdecydowac czy ma to byc wersja sprezyna powietrze czy powietrze powietrze -ja nabijam zwykla rowerowa pompka ,wowczas nie musze sledzic cisnienia powietrza:) -zawór do tankowania to zwykły zaworek jednokierunkowy np.FESTO (moze byc rowerowy) -ilosc cykli otworz-zamknij , zalezy tez od wielkosci podwozia ,nie tylko jego zbiornika pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Tak, tak taką pompkę znam tylko ona kosztuje 38$ :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Wszystko zalezy czego oczekujesz od takiego podwozia Model to Spitfire 1600 mm rozpiętości. Myślę, że waga będzie poniżej 4000g, lotnisko trawiaste, średnica koła 90 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Wszystko zalezy czego oczekujesz od takiego podwozia Model to Spitfire 1600 mm rozpiętości. Myślę, że waga będzie poniżej 4000g, lotnisko trawiaste, średnica koła 90 mm. czyli dwa silowniki...Najtaniej EUROKIT wersja do 5 kg Jak bedziesz zainteresowany czyms lepszym mam Behoteca C36/2 ,jest o polowe lzejszy od w/wym. Niestety drozszy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayan Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Geralt, http://allegro.pl/item532434706_dwubiegowa_mini_pompka_rowerowa_beto_z_manometrem.html Mozesz zkaupic ta pompke, i zrobic redukcje, tak aby pasowala do podwozia, masz wbudowany manometr (pokazuje cisnienie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dorzucę się do pytania: Czy ktoś użytkuje podwozia dostępne w Hobbycity? Jak się sprawują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 U Huberta w jego dużym Jecie widziałem zamontowane. Działa świetnie , ale na ile okaże się praktyczne , trudno ocenić ,bo model do dziś chyba jeszcze nie ulotniony , więc i opinia nie do końca pewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No dobrze by było gdyby trochę podziałało Jak oceniacie materiał z którego jest zrobione podwozie? Solidne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Mam podwozie z hobbycity, ale nie ma go w tej chwili w sklepie (zdjęcia na forum w moim temacie o F18 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4749&start=30 ). W moim zestawie, z powodu sztywności, wężyki były od razu do wymiany (pasuje Robart), same mechanizmy wyglądają na solidne, ciśnienie trzyma kilka godzin, o ile zawór sterujący jest w neutrum. Jeżeli chodzi o mechanizm chowania, to materiał i wykonanie bez zarzutu (przynajmniej wzrokowo i po próbach, bo faktycznie model nieskończony). Pompuję pompką rowerową z pomocą dotoczonej przejściówki. Mój zestaw nie zawierał goleni i kosztował 96$ (zestaw 3 drożny - otwieranie i zamykanie powietrzne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.