Ghandi Opublikowano 23 Lutego 2007 Opublikowano 23 Lutego 2007 No tak dzisiaj odbylem oblot RWD. Piekna pogoda (troszke wialo), snieg az w oczy kole, łapy przymarzają do aparatury ale... do odwaznych swiat nalezy Ustawilem model pod wiatr i wystartowalem. W zasadzie na tym skonczylo sie latanie - poszedl podmuch, bylo nisko i niezbyt szybko.. i obudziłem krety Przed: i ok 3 sekundy po.... Nie posiadałem gumek (zostaly w pracy) wiec skrzydlo przymocowalem na... niebieskiego skocza. trzymało się sztywno, przy przywaleniu pod kątem 90st lekko sie przesuneło i... nic pozatym dramatycznego sie nie wydarzylo Wnioski: 1. nie startujemy anemicznie tylko zdecydowanie, kiedy model jest w powietrzu nie kombinujemy tylko łapiemy wyższe partie powietrza - o powietrze model sie nie rozbija, o ziemie owszem. 2. Model jest extremalnie leciutki zaś powierzchnia skrzydła umożliwia mu chyba swobodne szybowanie - chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika to tyle na tyle jutro remont dzioba, wzmocnienie podwozia (mocniejsza sklejka, obecnie byla 'owocowka') i budowa zamykanej oslony gornej czesci dziobowej (przy okazji porzadne gniazdo na pakiet). Poniewaz ogarnął mnie prawdziwy szał twórczy (obecnie koncze 2 dromadery, Bristola C, Extrima, RWD) pradopodobnie w niedziele rozpocznę budowę RWD ale pod spalinkę, będzie to tartaczek głownie balsa + sklejka, kierunek, wysokosc, lotki. Poprotu nie potrafie sie powstrzymac dłubanie sprawia mi tyle przyjemnosci ze pomimo prób przywiązania rąk do kaloryfera wciaz mam ochote na dlubanie Takze - do zobaczenia wkrótce depro RWD
Tomek Opublikowano 23 Lutego 2007 Opublikowano 23 Lutego 2007 Wszystkie na raz ??? Gdzie to wszystko trzymasz? A kraksa jak kraksa ,bardzo udana. Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę.
Ghandi Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Opublikowano 23 Lutego 2007 Wszystkie na raz ???Gdzie to wszystko trzymasz? A kraksa jak kraksa ,bardzo udana. Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę. Kazdey po kawałku dłubię 8) Trzymam toto w piwnycy somsiada, w pracy, w domu na szafach itp itd i w bagazniku Zatem - nie dociążamy jedynie wyklepiemy maszyne na cacusi i heja w powietrze nich lata
Wieczu Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika deprony to modele na bezwietrzna pogode lub na lekki zefirek duzo ludzi lata tez na hali...
Patryk Urban Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Jesteś pewien ??? Ja akrobatem potrafię latać nawet przy wietrze powyżej 5m/s
Gość Addriano Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Dobrze Patryk prawisz pamiętam jak kolega Roman swoim RWD latał na lotnisku w Kazimierzu Biskupim przy 7m/s Co prawda były małe problemy ze sprowadzeniem modelu na ziemie a samo ladowanie odbyło sie w zasadzie w miejscu ale jak widać da sie, potrzeba tylko duzo doswiadczenia. Pozdrawiam
Ghandi Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Opublikowano 5 Marca 2007 Nie wiem czy dzisiaj znajde czas ale będzie druga proba lotów rwd, tym razem na smigielku 8x6 i 10x6 GWS HD. Zobaczymy jak sobie tera zmodel poradzi
Gość Addriano Opublikowano 5 Marca 2007 Opublikowano 5 Marca 2007 Bartosz śmigło 10x6 ugotuje ten silniki przy pakiecie 3s1p o ile on wczesniej nie ugotuje pakietu. Ja bym był ostrożny. 8x6 to juz bardzo duzo dla tego silnika. Pozdrawiam
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Opublikowano 5 Marca 2007 smigielku 8x6 śmiegiełko owe jest nieodpowiednie silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu
Ghandi Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Opublikowano 5 Marca 2007 smigielku 8x6 śmiegiełko owe jest nieodpowiednie silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu daje rade ;] ;] ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.