Skocz do zawartości

RWD crash test.

Ghandi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak ;)

dzisiaj odbylem oblot RWD. Piekna pogoda (troszke wialo), snieg az w oczy kole, łapy przymarzają do aparatury ale... ;) do odwaznych swiat nalezy ;)

Ustawilem model pod wiatr i wystartowalem. W zasadzie na tym skonczylo sie latanie - poszedl podmuch, bylo nisko i niezbyt szybko.. i obudziłem krety ;)

Przed:

rwd5.jpg

i ok 3 sekundy po....

rwd6.jpg

rwd7.jpg

Nie posiadałem gumek (zostaly w pracy) wiec skrzydlo przymocowalem na... niebieskiego skocza. trzymało się sztywno, przy przywaleniu pod kątem 90st lekko sie przesuneło i... nic pozatym dramatycznego sie nie wydarzylo ;)

Wnioski:

1. nie startujemy anemicznie tylko zdecydowanie, kiedy model jest w powietrzu nie kombinujemy tylko łapiemy wyższe partie powietrza - o powietrze model sie nie rozbija, o ziemie owszem.

2. Model jest extremalnie leciutki zaś powierzchnia skrzydła umożliwia mu chyba swobodne szybowanie ;) - chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika ;)

to tyle na tyle ;)

jutro remont dzioba, wzmocnienie podwozia (mocniejsza sklejka, obecnie byla 'owocowka') i budowa zamykanej oslony gornej czesci dziobowej (przy okazji porzadne gniazdo na pakiet).

Poniewaz ogarnął mnie prawdziwy szał twórczy (obecnie koncze 2 dromadery, Bristola C, Extrima, RWD) pradopodobnie w niedziele rozpocznę budowę RWD ale pod spalinkę, będzie to tartaczek głownie balsa + sklejka, kierunek, wysokosc, lotki. Poprotu nie potrafie sie powstrzymac :) dłubanie sprawia mi tyle przyjemnosci ze pomimo prób przywiązania rąk do kaloryfera wciaz mam ochote na dlubanie :)

Takze - do zobaczenia wkrótce depro RWD

Opublikowano

Wszystkie na raz ???

Gdzie to wszystko trzymasz?

A kraksa jak kraksa ,bardzo udana.

Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę.

Opublikowano
Wszystkie na raz ???

Gdzie to wszystko trzymasz?

A kraksa jak kraksa ,bardzo udana.

Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę.

Kazdey po kawałku dłubię 8)

Trzymam toto w piwnycy somsiada, w pracy, w domu na szafach itp itd i w bagazniku :)

Zatem - nie dociążamy jedynie wyklepiemy maszyne na cacusi :) i heja w powietrze :) nich lata :)

Opublikowano
chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika ;)

deprony to modele na bezwietrzna pogode :) lub na lekki zefirek :) duzo ludzi lata tez na hali...

Gość Addriano
Opublikowano

Dobrze Patryk prawisz pamiętam jak kolega Roman swoim RWD latał na lotnisku w Kazimierzu Biskupim przy 7m/s Co prawda były małe problemy ze sprowadzeniem modelu na ziemie a samo ladowanie odbyło sie w zasadzie w miejscu ale jak widać da sie, potrzeba tylko duzo doswiadczenia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy dzisiaj znajde czas ale będzie druga proba lotów rwd, tym razem na smigielku 8x6 i 10x6 GWS HD. Zobaczymy jak sobie tera zmodel poradzi ;)

Gość Addriano
Opublikowano

Bartosz śmigło 10x6 ugotuje ten silniki przy pakiecie 3s1p o ile on wczesniej nie ugotuje pakietu. Ja bym był ostrożny. 8x6 to juz bardzo duzo dla tego silnika.

Pozdrawiam

Opublikowano
smigielku 8x6

śmiegiełko owe jest nieodpowiednie :D silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD :D

śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu :(

Opublikowano
smigielku 8x6

śmiegiełko owe jest nieodpowiednie :D silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD :D

śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu :(

daje rade ;] ;] ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.