Ghandi Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 No tak dzisiaj odbylem oblot RWD. Piekna pogoda (troszke wialo), snieg az w oczy kole, łapy przymarzają do aparatury ale... do odwaznych swiat nalezy Ustawilem model pod wiatr i wystartowalem. W zasadzie na tym skonczylo sie latanie - poszedl podmuch, bylo nisko i niezbyt szybko.. i obudziłem krety Przed: i ok 3 sekundy po.... Nie posiadałem gumek (zostaly w pracy) wiec skrzydlo przymocowalem na... niebieskiego skocza. trzymało się sztywno, przy przywaleniu pod kątem 90st lekko sie przesuneło i... nic pozatym dramatycznego sie nie wydarzylo Wnioski: 1. nie startujemy anemicznie tylko zdecydowanie, kiedy model jest w powietrzu nie kombinujemy tylko łapiemy wyższe partie powietrza - o powietrze model sie nie rozbija, o ziemie owszem. 2. Model jest extremalnie leciutki zaś powierzchnia skrzydła umożliwia mu chyba swobodne szybowanie - chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika to tyle na tyle jutro remont dzioba, wzmocnienie podwozia (mocniejsza sklejka, obecnie byla 'owocowka') i budowa zamykanej oslony gornej czesci dziobowej (przy okazji porzadne gniazdo na pakiet). Poniewaz ogarnął mnie prawdziwy szał twórczy (obecnie koncze 2 dromadery, Bristola C, Extrima, RWD) pradopodobnie w niedziele rozpocznę budowę RWD ale pod spalinkę, będzie to tartaczek głownie balsa + sklejka, kierunek, wysokosc, lotki. Poprotu nie potrafie sie powstrzymac dłubanie sprawia mi tyle przyjemnosci ze pomimo prób przywiązania rąk do kaloryfera wciaz mam ochote na dlubanie Takze - do zobaczenia wkrótce depro RWD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Wszystkie na raz ??? Gdzie to wszystko trzymasz? A kraksa jak kraksa ,bardzo udana. Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Wszystkie na raz ???Gdzie to wszystko trzymasz? A kraksa jak kraksa ,bardzo udana. Ja bym modelu nie dociążał tylko starał sięszybciej wyrwać w górę. Kazdey po kawałku dłubię 8) Trzymam toto w piwnycy somsiada, w pracy, w domu na szafach itp itd i w bagazniku Zatem - nie dociążamy jedynie wyklepiemy maszyne na cacusi i heja w powietrze nich lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 chyba dociążę cały model bo przy wietrze sam sie unosi z lotniska, bez silnika deprony to modele na bezwietrzna pogode lub na lekki zefirek duzo ludzi lata tez na hali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Jesteś pewien ??? Ja akrobatem potrafię latać nawet przy wietrze powyżej 5m/s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Dobrze Patryk prawisz pamiętam jak kolega Roman swoim RWD latał na lotnisku w Kazimierzu Biskupim przy 7m/s Co prawda były małe problemy ze sprowadzeniem modelu na ziemie a samo ladowanie odbyło sie w zasadzie w miejscu ale jak widać da sie, potrzeba tylko duzo doswiadczenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Nie wiem czy dzisiaj znajde czas ale będzie druga proba lotów rwd, tym razem na smigielku 8x6 i 10x6 GWS HD. Zobaczymy jak sobie tera zmodel poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Bartosz śmigło 10x6 ugotuje ten silniki przy pakiecie 3s1p o ile on wczesniej nie ugotuje pakietu. Ja bym był ostrożny. 8x6 to juz bardzo duzo dla tego silnika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 smigielku 8x6 śmiegiełko owe jest nieodpowiednie silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 smigielku 8x6 śmiegiełko owe jest nieodpowiednie silnik ma ochote nim pokręcić ale ono samo jest za cienki i zaczyna wpadać we fleter. ja uważam ze idealne dla tego silnita to 8x4 HD śmigło 7x3,5 też fajnie sie sprawuje tylk omodel musi być lekki, w przypadku RWD niestety nie zda ono egzaminu daje rade ;] ;] ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.