macfis Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam! Jest to mój pierwszy samolot. Buduję go już kilka tygodni. Mam już serwa regulator, silnik, śmigło i konstrukcje samolotu. Skończyłem pracę nad mechaniką i nadszedł czas na elektronikę. Otóż nie wiem ile mAh ma mieć aku. aby samolot polatał tak z 10min. Używa tego zestawu . Czy odbiornik i nadajnik będzie dobry dla początkującego i jaką ładowarkę (do 100zł) byście polecali? Kilka zdjęć. Jakość słaba bo ze starej kamerki pc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam, Żeby nie opis to bym od razu mówił, że zrobiłeś sobie Basic'a... A nawet jeśli to nie Basic, to myślę, że ten link powinien Ci pomóc http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4296&highlight=basic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Wzorowałem się na basic'u, ale depron i balsę ciąłem wg własnych planów. Jaki interfejs kupić aby można było podłączyć nadajnik podany przeze mnie do PC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puciu16 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Odbiornik i nadajnik spoko/ ten zestaw też... pakiet zależy od wagi modelu na 1000mAh to spokojnie 10 min .....zastanów się czy chcesz aku 2c czy 3c..... ładowarka: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6362 droższa niż chciałeś ale bardzo dobra sam jej używam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Aku kupię 3S 16C 1000mAh i do tego ładowarkę. Na razie mam do wydania 200zł i zastanawiam się co najpierw kupić. Ładowarkę i aku (przetestowałbym silnik), czy odbiornik+nadajnik (polatałbym w symulatorze)? P.S Szukałem i nic :| ... Jak zrobić interfejs do nadajnika, który chcę kupić? Jakim prądem ładować aku 1000mAh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Bez nadajnika i odbiornika nie przetestujesz silnika. Dozbieraj i zamów wszystko razem, taniej wyjdzie, i szybciej Ci czas oczekiwania zleci :wink: Czy aby oś nie za mało wystaje by śmigło nie wadziło? I serwo, to chyba SW, było wkleić w "belkę" ogonową, łatwiej i ładniej Podwozie trochę bardziej odegnij na boki (i wyrównaj) to się nie będzie tak przewracał Bo jest dość wąskie. Aku. 1000mah ładuj prądem do 1A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Wtedy podwozie było tylko tak włożone żeby ładniej wyglądało. A jakby śmigło zawadzało to zawszę mogę doszlifować. Silnik bez nadajnika i odbiornika mogę przetestować, ponieważ bawiłem się wcześniej elektroniką i zbudowałem sterownik serw. Jednak poczekam i kupię wszystko na raz. A śmigło na sztywno czy prop saver'em? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Propsaver w zupełności wystarczy. Jakieś oklejenie/malowanie modelu? Czy kolory 'naturalne'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Ładowarkę i aku (przetestowałbym silnik), czy odbiornik+nadajnik (polatałbym w symulatorze)? Poćwicz sobie najpierw na symulatorze, wyrób odruchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Na razie nie zamierzam malowac modelu. A co z kablem? Jaki zrobic do tego odbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Poszukaj na stronie u Piotra: http://www.pitlab.pl/interfejs_fms_pl.html , ewentualnie skontaktuj się z nim osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Interfejs chciałbym podłączyć pod wejście mikrofonu. Które połączenie jest prawidłowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam ponownie! Uzbierało mi się trochę kasy... I niedługo zamierzam kupić odbiornik i nadajnik oraz któryś z tych interfejsów. Tylko który wybrać aby móc latać w FMS. Program ściągnąłem i na razie latam sobie na strzałeczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Czy nie taniej i prosciej kupić komplet E-sky ? Niestety Dynam kiepsko sie przyjał w polsce. Wiekszosc tanich alternatyw to e-sky bo nadajnik z interfacem kosztuje około 60zł, odbiornik także 60zl [bywaja juz po 50] a kwarce 15zł jakosc elementów bedzie w sumie ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Ściągnij sobie AFPD jest fajniejszy, przynajmniej w moim odczuciu. Co do kabla to zapytaj w sklepie jaka końcówke potrzebujesz do tego nadajnika, jedyne nad czym sie musisz zastanowic to czy ma być na wejście COM czy na USB. Kupiłem kiedys pod COM, i teraz jak mam laptopa musiałem kupic nowy na USB. Bo nie mam COM w kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Koncowka jest taka jak na obrazku zamieszczonym wczesniej. A czy nadajnik mozna podlaczyc do wejscia mikrofonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Koncowka jest taka jak na obrazku zamieszczonym wczesniej Wcześniej jak przegladałem ten temat zdjecie, mi sie nie otworzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 I tutaj znowu napisze jeszcze raz. Zakup komplet E-sky http://allegro.pl/item540661543_e_sky_ek2_0404_35_2_nadajnik_4_kan_z_opcja_trener.html http://allegro.pl/item535100365_e_sky_ek2_0420a_35_odbiornik_6_kanalowy.html Jak poszukasz dobrze to znajdziesz komplet z kablem i kwarcami za 140zl. Mozesz też poszukać używany komplet w cenie do 100zl. Przy tej klasie sprzetu żadna różnica czy e-sky czy dynam czy "futaba skysport". To wszystko to samo a wiec po co przepłacać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macfis Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Kupując na allegro zapłacę za przesyłkę dwa razy. Pierwszy z allegro, a drugi z nastik'a. Więc wyjdzie na to samo. Czy w zaznaczone miejsce wystarczy włożyć mini jack'a i kablem do nadajnika? Czy to jakieś inne wyjście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 A czy nie można znaleźć sklepu który cały komplet miałby w jednym miejscu - zapewniam cie że jest kilka takich sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.