flyszman Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Witam Was, zakupiłem Nadajnik FUTABA 18SZ i ostatnio bindowałem/linkowałem go z nowo zakupionym odbiornikiem Futaba R7008SB. Wszystko ładnie zadziałało...właściwie prawie ładnie, ponieważ nie reaguje na ruchy drążka silnik. Przy podłączeniu zasilania słychać pikanie (ilość cel) od zwoi silnika , ale silnik nie reaguje na wychylenie drążka. Lotki, klapy, kierunek i wysokość też działają. Mam docelowo ustawione 3 fazy na przełączniku SB: FREE bez silnika a klapy i lotki działają razem jako powierzchnie sterowe wychylając się w tych samych kierunkach + mix wysokość z klapami dla dużych wychyleń wysokości FLIGHT (SB) z silnikiem bez mixu klap z lotkami i klap z wysokością, ale też z dodatkowym przełącznikiem na klapy i lotki razem lekko w dół na opcję terminka na osobnym przełączniku SC oraz zwykłe klapy do lądowania/spowalniania na kolejnym przełączeniu SC LANDING z batterfly (SB) najbardziej priorytetowa W Monitor Servo działa silnik według przełączania FREE na FLIGHT a w realu niestety już nie. Orientujecie się co jeszcze mogę sprawdzić ? Z góry dziękuję za jakiekolwiek info naprowadzające. Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 do sprawdzenia kilka punktów: - Function: czy masz przypisany właściwie przełącznik do poz 3 Motor. U mnie J3 (drażek). może być każdy inny przełącznik, ale tu musi być zdefiniowany. ustawienie sngl jeżeli przełącznik ma działać tylko w jednej fazie lotu i tylko dla tej jednej fukcji - włacz/wyłącz silnik, - AFR - tutaj ustawienie krzywej lub poziomu działania silnika - offset na zadany poziomie (ale tego nie testowałem). Dla płynnego przełącznika (drążek - tak mam ustawione) krzywa punktowa, dla przełącznika też lepiej krzywa w formie prostej pochylonej / - AFR - w pozostałych fazach lotu, jeżeli silnik ma być wyłączony to ustawia się off set -100 prosta pozioma _. wtedy silnik się nie włączy, jeżeli przez przypadek uruchomisz przełącznik silnika w tryb ON. - condition select - priorytet fazy z silnik najwyżej np. nr 2 - zaraz po nienaruszalnym normal nr 1. proponuję ustawić fazę lotu sinik z odpowiednim załącznikiem, a dla każdej inne fazy lotu ustawić AFR off set -100. jak będziesz miał jeszcze pytania i nie ruszy to pisz na PW. podeślę screeny z nadajnika, to może szybciej się chwyci co nie gra. uwaga: najbardziej priorytetowa faza lotu, która nakłada się na te o mniejszym priorytecie ma najwyższy nr na liście condition select. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 3 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Oki dzięki...sprawdzę przez weekend bo narazie mam ręce pełne roboty z dziećmi... W samym odbiornik i mam: 1 lotka pierwsza 2 wysokość 3 silnik (tutaj mam wpięty regulator) 4 kierunek 5 lotka druga 6 klapa jedna 7 klapa druga 8 zasilanie odbiornika (bec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 1 godzinę temu, flyszman napisał: Oki dzięki...sprawdzę przez weekend bo narazie mam ręce pełne roboty z dziećmi... W samym odbiornik i mam: 1 lotka pierwsza 2 wysokość 3 silnik (tutaj mam wpięty regulator) 4 kierunek 5 lotka druga 6 klapa jedna 7 klapa druga 8 zasilanie odbiornika (bec) Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek01 Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Czy poradziłeś już sobie z problemem ? Jest jeszcze różnica w wybranym typie napędu/silnika na kanale 3 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O. Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Krótkie pytanie, a rewers na trzecim kanale ustawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slekar Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Co do odbiornika, czy aby druga lotka nie powinna być wpięta do 6 kanału odbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slekar Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Według instrukcji dla szybowców Aileron2 ma być wpięta do 5 kanału odbiornika a dla akrobatów Aileron2 ma być wpięta do 6 kanału odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi