Kuge Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Silnik o pojemności 3,5 ccm wykonany w połowie lat 50 przez w/w wymienionego.Jak widać płukanie fontannowe,sanie sterowane dyskiem,na łożyskach kulkowych.Silnik napędzał model na uwięzi Jerzego Faleckiego z Pabianic,radził sobie bardzo dobrze z dość dużym modelem.Ciekawostką jest dobór materiałów użytych w tym silniku.Tuleja cylindra ze stali szybkotnącej a tłok w/g wykonawcy i jednocześnie konstruktora z żeliwa z wałka rozrządu od Forda .Silnik po przestawieniu dysku może pracować w prawo lub lewo. Według mojej wiedzy jest to prawdopodobnie jedyny istniejący egzemplarz.W moje ręce trafił na początku lat 70,wykonałem kilka lotów na uwięzi.Zakonserwowany leżakuje do tej pory. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 . Na podstawie zdjęć trudno powiedzieć jaki ten silnik ma system płukania, ale według mnie krzyżowy , taki jak np. w Rytmie. Fontannowy ma zawór w tłoku i osobiście takiego nie spotkałem w silnikach modelarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 7 minut temu, symon5 napisał: ale według mnie krzyżowy no raczej nie.... ma 3 okna wydechowe czyli raczej tzw przeciwstrumieniowe podobnie jak Jaskółka , Sokól czy Jena ( z wyjątkiem 1 cm , no i ostatniej 2,5ccm) Rytmy miały po dwa okna wydechowe podobnie jak COX-y a te na 100 % mają krzyżowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuge Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Oczywiście Jacek ma słuszność mój błąd w określeniu systemu płukania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Dlatego napisałem że trudno ocenić po zdjęciu , a silnika w ręku nie miałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Hallo Grzegorz ; wstaw ten silnik do TEMATU - Polskie Silniki Spalinowe - bedzie wsrod swoich ... Wystarczy ze wstawisz 1-2 zdjecia i napiszesz ; Silnik Jozefa Pawlowskiego z Lodzi -lata 50 -te 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi