Kwasiu Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Kupiłem ostatnio na allegro za śmieszna cenę szybowiec 3m. Miał on pękniętą belkę kadłubową w połowie, praktycznie ułamaną całkiem. Jak to wzmocnić?? Chciałem zalaminować ale czy to wystarczy?? Jak to zrobić żeby wyszło estetycznie?? Zdjęcia dodam wieczorem bo mi się akumulatorki do aparatu ładują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Belka ogonowa jest balsowa??Podaj wiecej strzegulow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 kadłub jest cały laminatowy, stateczniki klasyczne, długość ramienia od SC do początku statecznika pionowego 65cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Bez foto to możemy dyskutować do jutra jak to naprawić. Wstaw fotki to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Tak wygląda usterka A tak w całości: Chciałem mu dorobić lotki, poszycie będzie zdarte i przyklejone nowe więc mogę przy tej operacji zmniejszyć wznios uszu lecz są one bardzo małe i lotki były by mało skuteczne przy takiej wielkości. Macie jakieś pomysły?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Pomysly-nie ruszaj poszycia,nie dorabiaj lotek model jest za projektowany do sterowania SK wiec powinien byc dosc zwrotny..Sprobuj najpierw polatac bez lotek...Taka jest moja rada ;]Mam tez podobny model i tez bez lotek..Chcialem dorobic lotki ale zdecydowalem sie na SK ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 poszycie tak czy siak będzie zmienione bo nie jest w najlepszym stanie, a co z tym pęknięciem kadłuba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 A co do peknieca to nieweim ;D Ja bym zapytal na forum ;] A tak na powanie to moze jakas zywica?Potem moze laminwania..Ciezko powiedziec.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 a co z tym pęknięciem kadłuba Tkanina ,żywica i biała farba i sladu nie będzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 malinn ma rację sam też tak reperowałem kadłub z laminatu i trzymało baaardzo mocno ( tkanina szklana i żywica poliestrowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jako że wcześniej też masz pęknięcie to ja bym to zrobił tak: - skleić na żywicę lub CA - przeszlifować miejsce pęknięcia jak i to wcześniejsze - zalaminować to szkłem, tak by szkło zachodziło minimum ponad 10 cm od obu pęknięć. - szapchlować - szlifować - obie powyższe czynności powtarzać aż uzyskasz zadowalającą powierzchnię - zamalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 kadłub w najbliższym czasie zalaminuję, jest on już prawie cały wyszlifowany ponieważ będzie od nowa malowany, zrobię tak jak mówi Rafał. A co w sprawie lotek, ponieważ chciałbym to wiedzieć przed zmianą poszycia co by uprościło sprawę, skrzydła są konstrukcyjne z kesonem do dźwigara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Można spróbować czegoś w tym stylu http://www.favonius.com/soaring/top_tips/mending.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jaką tkaninę kupić, 160g/m2 czy 63g/m2 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam Zobacz mój post w dziale szybowce temat Discus CS z kwietnia 08 wstawiłem tam zdjęcia jak naprawić ,tkanina w granicach 100 g koniecznie miękka najlepiej ze splotem skośnym nie układaj dużych kawałków ,zdjęcia wyjaśniają to dośc dobrze Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zalaminowałem to ale nie zauważyłęm że lekko mi statecznik z pionu zeszedł i niewiem czy poprawiać to czy zostawić jak mówicie?? Ukręcenie jest średnie nie jest minimalne ale małe. Jeśli poprawić to jak zeszlifować starą tkaninę i dąć nową?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Podgrzej mocniej hotem lub opalarka i postaraj sie poprawić żywica podgrzana robi sie plasyczna na tyle że można lekko odkształcić i wyprostować po wystygnięciu już tak zostanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.