Francka Opublikowano 22 Października 2021 Opublikowano 22 Października 2021 W skrzydełkach mojego "Pioniera" urwały się lotki . Niektórzy wklejają zawiasy modelarskie , ja postanowiłem wydrukowac z TPU od tego ma się drukarke 3 D W lotkach zrobiłem nacięcie nożykiem i ilnikiem poprawiłem , żeby wydrukowane zawiasy weszły w strzeliny. VID_20211022_173122.mp4 Kleiłem UCHu Porem Gotowy zawias działa idealnie - polecam . VID_20211022_173551.mp4 2
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 a ja robię zawiaski z taśmy używanej do tasmowania kartonów...to jest chyba polipropylenowa nic utkane w taśmę szerokości ~~12mm , bardzo mocna i jednocześnie elastyczna...wklejam i przekołkowuję wykałaczkami. lekko i bezproblemowo 1
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Fajne, a do tego odpada problem z zaklejaniem się zawiasu . Ciekawe jak z trwałością, ale coś mi się wydaję, że w piance może być lepiej niż standardowy plastikowy zawias, szczególnie przy kraksach. No i pomyślałem sobie, że w EPP, z którego budowałem (które ma grubsze "ziarno" i jest miększe) można by taki zawias zrobić grubszy (przynajmniej w miejscu mocowania) z dodatkowymi ząbkami, bo w nim zwykłe cienkie zawiasy są dość luźne. Ale to takie moje przemyślenie, może jak kiedyś dorwę TPU to sprawdzę .
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 5 minut temu, czarobest napisał: Ciekawe jak z trwałością, Czarku, jest to cholernie trwałe...robiłem próbe zmęczeniową, zginając tak jak pracuje zawias , czyli w obie strony pod róznymi kątami zginania...0 problemów a i wleja sie znakomicie CA i żywicą bo jest to przesiąkliwe ze względu na strukture
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Tyczyło się to co prawda zawiasu z TPU z pierwszego posta, ale nie szkodzi, bo i o Twoim sposobie dobrze wiedzieć i też pewnie kiedyś się ta wiedza przyda . To znowu wydaję się dobre przy choćby mikrusach, gdzie na przykład statecznik jest z cienkiej balsy choćby 3 mm i zwykłe plastikowe zawiasy często są zbyt grube. Wtedy dobre są pewnie też zawiasy z dyskietki, choć ja do tej pory robiłem z butelki PET - ale taka taśma wydaję się tu jeszcze lepsza .
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 10 minut temu, czarobest napisał: gdzie na przykład statecznik jest z cienkiej balsy np. 3mm i zwykłe plastikowe zawiasy często są i tak zbyt grube. dokładnie tak?
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Drukowane dają swobodę konstrukcji co ma ogromna zaletę.
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 7 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukowane dają swobodę konstrukcji co ma ogromna zaletę masz 100% racji odnośnie tej swobody Marku.....ale po pierwsze nie mamy armat..tzn chciałem powiedziec drukarki i raczej nie sądzę abym ją miał
Francka Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 18 minut temu, d9Jacek napisał: po pierwsze nie mamy armat..tzn chciałem powiedziec drukarki i raczej nie sądzę abym ją miał Do czasu już - wielu było co tak mówili , ale dziś drukarka 3d to naprawdę nie jest duża kasa . Co do twałości TPU to nawet cieką nitke trudno przerwać a wlejanie na UHU pora daje bardzo dużą trwałość . Pochwalę się , bo kółka do modeli też ładnie wychodza z gumy. VID_20211023_090404.mp4
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest 1
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 7 minut temu, Marek_Spy napisał: ,......potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i...... dokładnie tak...kupno drukarki to nie problem
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Godzinę temu, Francka napisał: Do czasu już - wielu było co tak mówili , ale dziś drukarka 3d to naprawdę nie jest duża kasa . Co do twałości TPU to nawet cieką nitke trudno przerwać a wlejanie na UHU pora daje bardzo dużą trwałość . Pochwalę się , bo kółka do modeli też ładnie wychodza z gumy. Dzięki za informację . Chwal się chwal, dobrze widzieć, że się da i co się da, pierwsze o czym myślałem przy wykorzystaniu TPU w modelarstwie to właśnie kółka - szczególnie jak trzeba jakichś mniej standardowych . 13 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest 4 minuty temu, d9Jacek napisał: dokładnie tak...kupno drukarki to nie problem Podobnie jak z innymi sprzętami, choćby tokarka to dla mnie czarna magia jeśli chodzi o obsługę - a Wy pewnie umiecie . Podobnie myślę o spawaniu czy frezowaniu. Ale wszystkiego da się nauczyć . Co zresztą chciałbym kiedyś choćby w minimalnym stopniu zrobić . Kwestia też co się kupi, można dać więcej na starcie i mieć mniej kłopotów z ustawianiem itp..
Francka Opublikowano 23 Października 2021 Autor Opublikowano 23 Października 2021 14 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest Jestem w tej dobrej sytuacji , że w klubie jest kilka osób , dla których rysowanie 3 d to małe piwo. Jest nawet nauczyciel maszyn sterowanych numerycznie , są ludzie ktorzy maja firmy z maszynami CNC . Jak cos nie potrafię narysować , moge liczyć na ich pomoc . A dużo korzystam z gotowych projektów na Thinverse
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Ja rysuje w freecad, jako że on działa dobrze w linuksie co prawda nie jestem mistrzem ale proste rzeczy daje radę. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 11 minut temu, Marek_Spy napisał: Ja rysuje w freecad...... a ja rysuję na kalce kreślarskiej ( milimetrowej ) przypiętej do deski kreslarskiej...i tak ( chyba) pozostanie 1
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Opublikowano 23 Października 2021 Tez tak rysowałem ale dziadek się uczy i rysuje w kompie 1
Rekomendowane odpowiedzi