Francka Opublikowano 22 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 W skrzydełkach mojego "Pioniera" urwały się lotki . Niektórzy wklejają zawiasy modelarskie , ja postanowiłem wydrukowac z TPU od tego ma się drukarke 3 D W lotkach zrobiłem nacięcie nożykiem i ilnikiem poprawiłem , żeby wydrukowane zawiasy weszły w strzeliny. VID_20211022_173122.mp4 Kleiłem UCHu Porem Gotowy zawias działa idealnie - polecam . VID_20211022_173551.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 a ja robię zawiaski z taśmy używanej do tasmowania kartonów...to jest chyba polipropylenowa nic utkane w taśmę szerokości ~~12mm , bardzo mocna i jednocześnie elastyczna...wklejam i przekołkowuję wykałaczkami. lekko i bezproblemowo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Fajne, a do tego odpada problem z zaklejaniem się zawiasu . Ciekawe jak z trwałością, ale coś mi się wydaję, że w piance może być lepiej niż standardowy plastikowy zawias, szczególnie przy kraksach. No i pomyślałem sobie, że w EPP, z którego budowałem (które ma grubsze "ziarno" i jest miększe) można by taki zawias zrobić grubszy (przynajmniej w miejscu mocowania) z dodatkowymi ząbkami, bo w nim zwykłe cienkie zawiasy są dość luźne. Ale to takie moje przemyślenie, może jak kiedyś dorwę TPU to sprawdzę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 5 minut temu, czarobest napisał: Ciekawe jak z trwałością, Czarku, jest to cholernie trwałe...robiłem próbe zmęczeniową, zginając tak jak pracuje zawias , czyli w obie strony pod róznymi kątami zginania...0 problemów a i wleja sie znakomicie CA i żywicą bo jest to przesiąkliwe ze względu na strukture Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Tyczyło się to co prawda zawiasu z TPU z pierwszego posta, ale nie szkodzi, bo i o Twoim sposobie dobrze wiedzieć i też pewnie kiedyś się ta wiedza przyda . To znowu wydaję się dobre przy choćby mikrusach, gdzie na przykład statecznik jest z cienkiej balsy choćby 3 mm i zwykłe plastikowe zawiasy często są zbyt grube. Wtedy dobre są pewnie też zawiasy z dyskietki, choć ja do tej pory robiłem z butelki PET - ale taka taśma wydaję się tu jeszcze lepsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 10 minut temu, czarobest napisał: gdzie na przykład statecznik jest z cienkiej balsy np. 3mm i zwykłe plastikowe zawiasy często są i tak zbyt grube. dokładnie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Drukowane dają swobodę konstrukcji co ma ogromna zaletę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 7 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukowane dają swobodę konstrukcji co ma ogromna zaletę masz 100% racji odnośnie tej swobody Marku.....ale po pierwsze nie mamy armat..tzn chciałem powiedziec drukarki i raczej nie sądzę abym ją miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 18 minut temu, d9Jacek napisał: po pierwsze nie mamy armat..tzn chciałem powiedziec drukarki i raczej nie sądzę abym ją miał Do czasu już - wielu było co tak mówili , ale dziś drukarka 3d to naprawdę nie jest duża kasa . Co do twałości TPU to nawet cieką nitke trudno przerwać a wlejanie na UHU pora daje bardzo dużą trwałość . Pochwalę się , bo kółka do modeli też ładnie wychodza z gumy. VID_20211023_090404.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 7 minut temu, Marek_Spy napisał: ,......potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i...... dokładnie tak...kupno drukarki to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Godzinę temu, Francka napisał: Do czasu już - wielu było co tak mówili , ale dziś drukarka 3d to naprawdę nie jest duża kasa . Co do twałości TPU to nawet cieką nitke trudno przerwać a wlejanie na UHU pora daje bardzo dużą trwałość . Pochwalę się , bo kółka do modeli też ładnie wychodza z gumy. Dzięki za informację . Chwal się chwal, dobrze widzieć, że się da i co się da, pierwsze o czym myślałem przy wykorzystaniu TPU w modelarstwie to właśnie kółka - szczególnie jak trzeba jakichś mniej standardowych . 13 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest 4 minuty temu, d9Jacek napisał: dokładnie tak...kupno drukarki to nie problem Podobnie jak z innymi sprzętami, choćby tokarka to dla mnie czarna magia jeśli chodzi o obsługę - a Wy pewnie umiecie . Podobnie myślę o spawaniu czy frezowaniu. Ale wszystkiego da się nauczyć . Co zresztą chciałbym kiedyś choćby w minimalnym stopniu zrobić . Kwestia też co się kupi, można dać więcej na starcie i mieć mniej kłopotów z ustawianiem itp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 14 minut temu, Marek_Spy napisał: Drukarka to jedno ale potem nauka rysowania w jakims programie, przygotowanie pliku w gcode i na końcu sama drukarka, trochę zabawy z tym jest Jestem w tej dobrej sytuacji , że w klubie jest kilka osób , dla których rysowanie 3 d to małe piwo. Jest nawet nauczyciel maszyn sterowanych numerycznie , są ludzie ktorzy maja firmy z maszynami CNC . Jak cos nie potrafię narysować , moge liczyć na ich pomoc . A dużo korzystam z gotowych projektów na Thinverse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Ja rysuje w freecad, jako że on działa dobrze w linuksie co prawda nie jestem mistrzem ale proste rzeczy daje radę. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 11 minut temu, Marek_Spy napisał: Ja rysuje w freecad...... a ja rysuję na kalce kreślarskiej ( milimetrowej ) przypiętej do deski kreslarskiej...i tak ( chyba) pozostanie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Tez tak rysowałem ale dziadek się uczy i rysuje w kompie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi