maxiiii Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Jestem w tracie budowy małych kolumienek dwudrożnych na prostych zwrotnicach zawierających cewkę i kondensator. Aby zaprojektować i wykonać prawidłową zwrotnicę należy znać indukcyjność cewki. Podstawić tę wartość do wzorów lub kalkulatorów internetowych. Postanowiłem uprościć liczenie i tak powstał ten prototyp miernika. Elektronika wykonana na standardowym mikroprocesorze atmega328 w konfiguracji arduino nano z dodatkowymi tylko trzema elementami biernymi. Schemat poniżej. Po podłączeniu cewki do miernika wyświetlacz oled pokazuje trzy dane techniczne. Indukcyjność, częstotliwość rezonansową i pojemność układu rezonansowego. Posiadając te dane można sobie policzyć zwrotnice "samemu na papierze". Oprucz tego mikroprocsor wylicza takie wartości samej zwrotnicy jak: 1. Częstotliwość podziału głośnika niskotonowego ze spadkiem 6dB przy obciążeniu 4ohm-y. 2. Częstotliwość podziału głośnika niskotonowego ze spadkiem 6dB przy obciążeniu 8ohm. 3. Pojemność kondensatora do głośnika wysokotonowego ze spadkiem 6dB przy obciążeniu 4ohm-y. 4. Pojemność kondensatora do głośnika wysokotonowego ze spadkiem 6dB przy obciążeniu 8ohm. Nie udało się zmieścić na tak małym ekranie wartości w głośnikach mieszanych ale to kwestia większego wyświetlacza lub innej wersji. Wszystko napisane w środowisku arduino ide. Program z sieci dostosowany do odpowiednich pomiarów. Zaprojektowałem także obudowę. Technologia druku 3D. Wszystkie potrzebne pliki poniżej lub na https://www.thingiverse.com/thing:5180441 Kod programu można zmieniać dowolnie. Nie wprowadzam żadnych ograniczeń. Na żółtym tle na jednym z rysunków wzory według których program oblicza zwrotnice. Sama zwrotnica jest prostą dwudrożną zwrotnicą ze spadkiem 6dB na oktawę. mier_L.ino 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 A jaka jest jego dokładność ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 dwie cyfry po przecinku. 2xpi zaokrągliłem do 6.28. Taka dokładność jak na takie zastosowanie jest nawet zbyt duża. Pojemność wyliczonego kondensatora i tak należy zaokrąglać do wartości z szeregu. Raczej nie ma innego wyjścia. Pozostaje jeszcze zmienna indukcyjność ale tego nie liczą nawet producenci kolumn. Do wyliczania prawdziwych parametrów głośnika mam też prosty interfejs który pracuje z programem komputerowym REW. Ale to już inna bajka na następny temat. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Ok a kalibracja? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 7 godzin temu, maxiiii napisał: Nie udało się zmieścić na tak małym ekranie... Nie ma możliwości w oprogramowaniu dołożyć drugiego okna i przechodzić do niego z menu1 ?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 42 minuty temu, Marek_Spy napisał: Ok a kalibracja? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka W kodzie należy podać dokładną wartość pojemności kondensatora. Ja ją zmierzyłem miernikiem. 14 minut temu, micro napisał: Nie ma możliwości w oprogramowaniu dołożyć drugiego okna i przechodzić do niego z menu1 ?... Bez problemu ale mi się już nie chciało. Zawsze to jeden switch dodatkowo. Nie ma problemu z modernizacją kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Ok czyli wystarczająca dokładność jak na potrzeby amatora, podejrzewam też że można inny wyświetlacz dac. Projekt ciekawy Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2022 Miał to być szybki projekt który powstawał dwa wieczory łącznie z zaprojektowaniem obudowy. Posiadam inne większe wyświetlacze ale nie widziałęm potrzeby aby opracowywać bardziej skomplikowane środowisko graficzne. Może w wolnej chwili? Sam kod odpowiedzialny za dane jest napisany w jednym miejscu więc nie ma większych problemów ze zmianą na bardziej atrakcyjny wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi