Józef 21 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Chciałbym przedstawić przypisanie głosów informujących i ostrzegających w języku polskim nadajnika Tx16S. Przypuszczam że wielu modelarzy posiada już ten nadajnik. Jak wiadomo w wersji fabrycznie są podstawowe języki europejskie nawet jest czeski, polskiego jednak brak. Szperałem po internecie, udało mi się znaleźć pliki głosowe po polsku, jest to wersja 25.10.2018 po załadowaniu na kartę były nagrane bardzo cicho. Dzięki programowi z internetu udało mi się odpowiednio zwiększyć siłę głosu wszystkich. Z resztą można samemu utworzyć takie pliki w formacie wav. Nawet głos owej Pani jest przyjemny. Po wgraniu na kartę SD i ustawieniu głosu pl wyszło nawet fajnie. Mój film.mp4 Zapomniałem dodać plików pl OpenTXspeaker_v.0.01.zip 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Witam Jako, że jestem trochę zielony w opentx proszę więcej szczegółów jak to zrobić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Umieszczasz pliki na karcie SD która jest w nadajniku TX16S w folderze [SOUNDS] pliki zamieściłem powyżej. Następnie ustawiasz język polski w ustawieniach radia zdjęcie powyżej. Język głosu Polski. To koniec aparatura przy uruchomieniu powinna Cię powitać po polsku. Ale jeśli chcesz więcej głosów przypisać w nadajniku w ustawieniach Funkcje Specjalne przypisujesz przełącznik dla przykładu pozycja na zdjęciu powyżej FS7 - SF ze strzałką w dół uruchomienie przełącznika SF pokrętłem prawym wyszukujesz w moim przypadku Graj Ścieżkę mam menu aparatury po polsku. Po angielsku będzie inaczej, przechodzę do przypisania ścieżki głosowej w tym przypadku jest to angielski wyraz engoff na samym końcu ustawiasz 1x. ( tutaj już działasz rolką aparatury) To wszystko teraz gdy przełącznik SF przesuniesz w pozycję górne usłyszysz głos po polsku silnik wyłączony. Ale aby to działało to zobacz pozycję FS6 - SF ze strzałką w dół Bezpiecz KN3 to jest kanał przypisany silnikowi ustawienie rolką -100 i oznaczenie krateczki na końcu. Teraz gdy będziesz przełączał przełącznik SF zobaczysz pozycje SF6 i SF7 oznaczają się jako pogrubione.(działa) Trochę to może jest zagmatwane albo ja nie potrafię jaśniej wytłumaczyć. Na youtube jest pełno filmików ale nie po polsku. Można ustawić alarm bezczynności jeśli radio jest włączone a nie używane, głos ostrzegający o niskim napięciu baterii. Odliczanie czasu co minutę w Timer 1. Spadek sygnału RSSI będzie automatyczny nie trzeba nic ustawiać. Są to fajne informacje głosowe, które ostrzegają, nie trzeba odrywać wzroku od latającego modelu i wpatrywać się w ekran aparatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Witam Żeby nie zaśmiecać.. udało mi się ustawić v-tail ster wysokości a niemogę kierunek. Koledze mogą pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Dokładniej proszę opisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 To może inaczej. Jak ustawić v-taila ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Nie miałem potrzeby, jeszcze takiego układu nie ustawiałem. Ale na pewno na youtube jest tylko trzeba poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 kolego tu nie ma fabrycznych miksów tak jak np w futabie tu mozesz miksowac dowolnie wszystko ze wszystkim wchodzisz w miksery i przyjmijmy kanal 2 elewator edytujesz zmniejszasz weight na 50% wychodzisz robisz insert After i tam dajesz jako surce Rud i tez 50% potem robisz to samo z mixem rud, czyli zmniejszasz go do 50% insert after i tam umieszczasz Ele tez 50% gotowe pozostaje pozmieniac gdzie trzeba 50% na -50% aby serwo chodzilo we własciwym kierunku dalsze strojenie to wysokosc np 40%, kierunek 60% itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam Zrobiłem tak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikG Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @Józef 21 Mam pytanie jeszcze o te polskie głosy. W tym pliku który udostępniłeś nie ma żadnych wave-ów z polskimi nagraniami - skad je wziąć poza tym ze mozna samemu nagrac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Po rozpakowaniu skopiować do katalogu SOUNDS. pl.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Na samym początku tematu zamieściłem plik z głosami polskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 12 minut temu, Józef 21 napisał: Na samym początku tematu zamieściłem plik z głosami polskimi. Oj, sprawdź co zamieściłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zamieszczam w takiej formie SOUNDS.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikG Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Dzięki bardzo nJerzy_R i Józef 21 O to chodziło. Teraz wszystko pasuje - głosy działają. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Wracając do Tx16s pojawiła się nowa wersja opentx 2.3.15 można pobrać z oficjalnej strony. Zawartość karty SD też. Próbowałem działa bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2022 Radiomaster Tx16s i Edge Tx 2.7.1 zainstalowałem fajnie to wszystko działa. Ekran dotykowy działa jest to o wiele lepsze ułatwienie jak kręcenie rolką. Na stronach internetowych można pobrać wersję Edge tx 2.7.1. Proponuję pobierać plik bin ze strony link https://files.portabledev.xyz/d/d87fe9040f844253b2b4/ są tam zipy po rozpakowaniu wybrać wersję pl. Wówczas menu będzie po polsku. Lecz nie dokonano pełnego tłumaczenia na polski, pewne nazwy zostały w języku en. Następnie radio sflashować. link do strony https://edgetx.org/getedgetx Mój film.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi