piotrp Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Witajcie! Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim miejscu forum. Do rzeczy: Planuję zbudować proste canoe, czyli kanu, czyli kanadyjkę. Jednoosobowe o wymiarach zbliżonych do canoe Nessmuka, tylko w nowoczesnej technologi. Skorupa z płyt styrodurowych pokryta laminatem szklanym z zewnątrz i wewnątrz. O taką technologią jak na filmiku poniżej. Zastanawiają mnie 3 kwestie: -Jaka grubość styroduru (skłaniam się ku 3cm)? -Jaka gramatura tkaniny szklanej? -Jaka żywica? I to trzecie pytanie jest dla mnie najistotniejsze. Otóż do tej pory miałem do czynienia w modelarstwie z Epidianem 53 i utwardzaczem Z1 (wzmocnienia, małe powierzchnie modeli latających). Żywica ta szybko żeluje. W przypadku małych powierzchni to zaleta, ale pokrycie laminatem skorupy kanu zajmować musi sporo czasu. Zatem jakiej żywicy użyć? Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 I to trzecie pytanie jest dla mnie najistotniejsze. Otóż do tej pory miałem do czynienia w modelarstwie z Epidianem 53 i utwardzaczem Z1 (wzmocnienia, małe powierzchnie modeli latających). Żywica ta szybko żeluje. W przypadku małych powierzchni to zaleta, ale pokrycie laminatem sutwardzaczem Z1 (wzmocnienia, małe powierzchnie modeli latających). Żywica ta szybko żeluje. W przypadku małych powierzchni to zaleta, ale pokrycie laminatem skorupy kanu zajmować musi s poro czasu. Zatem jakiej żywicy użyć? Tutaj sobie poczytaj Utwardzacze do żywic Epidian® ,można do E53 zastosować utwardzacz PAC,który czas do żelowania ma 180 min.,a Z1 35 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 6 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 A, rozważałeś canoe ze sklejki 4 mm? Bardziej "zaokrąglone" np. TILIKUM M. Plucińskiego: tu jest akurat ze słomki sosnowej, ale można przecież położyć słomkę ze styroduru... Konstrukcja ze sklejki, metodą szycia i klejenia, angażuje mało materiału klejącego (żywica i tkanina), oszczędzasz sporo. Sklejka wprawdzie trochę kosztuje, ale chyba mniej, niż żywica. Co do żywicy: Epidian 5 i utwardzacz PAC, do klejenia i oblaminowania tkaniny akurat. Budując swoje pływadło warto zwrócić uwagę na prezencję na wodzie i od razu sięgnąć po projekt ładny, a nawet atrakcyjny. Płaskodenki o prostej konstrukcji są w modzie jakby też (prostota, funkcja, koszty), ale woda wszystko weryfikuje, gdy zanurzysz w niej pagaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi