Skocz do zawartości

Modelarze z Bielska-Białej - nasze kanały 35/40 MHz !!!

Gość tom_tom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ważna informacja dla wszystkich modelarzy RC z Bielska-Białej i okolic:

ponieważ coraz częściej zdarzają się przypadki "zestrzeleń" modeli (dwa pracujące nadajniki na tym samym kanale), musimy zebrać nasze kanały żeby wiedzieć, kto jaki ma.

W modelarni aeroklubowej mamy dużą tablice kanałów, i jak latamy na lotnisku w wiekszej grupie (szczególnie w weekendy i w ładne dni popołudniami), zaznaczamy tam obowiązkowo swój kanał spinaczem.

Jeśli latacie sami na lotnisku, to na drzwiach z boku hangaru samolotowego jest także tablica, na której należy nabić na gwoździk papierek pod odpowiednim kanałem

Uchroni to nas przed niepotrzebnym rozbiciem modelu.

Drugi problem to latanie na Trzech Lipkach - pamiętajmy, że teoretycznie na lotnisku może latać ktoś na takim samym kanale, i kraksa gotowa. Dlatego musimy się informować o używanych kanałach, żeby chociaż mieć świadomość, ile osób na jakim kanale lata, i ewentualnie pokupować kwarce na wolne kanały.

Ja mam kanał 61 35 MHz. Jak skończę zbierać kanały od kolegów z Aeroklubu, to wypiszę je.

Prosze o poważne potraktowanie sprawy i poinformowanie innych Kolegów.

Tomek

Opublikowano

Powiem komu mogę - jak jestem na lotnisku to zawsze się wszystkich wpierw pytam jaki kanał mają, a tę tablicę raz widziałem:) tylko wtedy nie latałem.

Sam mam kanał 68 i 79 na 35Mhz i wiem ze na obu tych kanałach też ktoś lata.

Kolega "KiD" ma kanał 64.

Swoją drogą: W najlbliższym czasie chciałbym wraz z kolegą się na modelarnie zapisać(jakiś czas temu powiedziano nam że nie ma miejsc)

Opublikowano

JA latam na kanale 70 na 35mhz

Propos tablicy widziałem ją parę razy a co do drzwi to ja obserwuje to od bardzo długiego czasu mało kto zwraca na nie uwagę.

Dlatego staram się latać na 3 lipkach lub gdzieś indziej gdzie nie ma innych lataczy jak tylko sami swoi ( ryzyko zestrzelenia jest małe).

Opublikowano

Ja bylem kilka razy na lotnisku (bez modelu) i nie widzialem jeszcze tej tablicy. Ale dzieki za informacje. Teraz jak bede latal to wiem ze trzeba z niej skorzystac...

Jak juz kolega napisal mam kanal 64 35MHz

Opublikowano

Cześć, jutro prawdopodobnie przeniesiemy tablicę kanałów z drzwi hangaru na drugi koniec lotniska i zamontuję ją na tablicy "zakaz wstępu" :) albo na nowym płocie biegnacym wzdłuż nowego chodnika. Jeszcze sprawę muszę dograć z naszym instruktorem Jurkiem G..

Co do zapisów na modelarnie - potwierdzam - można się zapisać - w tym momencie jest parę wolnych miejsc.

Tomek

Opublikowano

Na lotnisku bedzie wisiala tablica informacyjna o zasadach korzystania z lotniska. Pojawiła się sprawa rozkładania startu prawdziwych szybowców - nie może być jednej strefy dla modelarzy - muszą być dwie. Jedna tam gdzie jest, a druga w okolicy zakładów szybowcowych.

Wciąż więc nie wiadomo, gdzie stanie ta tablica.

Na razie projekt jest żywiołowo omawany :)

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.