Kicaii Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 No więc, wiem że było dużo tego typu tematów. Ale jak wszyscy się chwalą to dlaczego ja nie ? niedawno zrobiłem (z dziadkiem) wycinarkę wyszła (jak myślę fajnie) z góry przepraszam za jakość zdjęć ale aparat "padł" więc fotki robiłem telefonem. Oto zasilacz: Widok całej wycinarki: Widok od spodu : No i na koniec sprężyna : Miała być fotka drutu oporowego ale niestety był za cienki i fotki nie wychodziły oglądajcie i komentujcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Jak dla mnie to fajna sprawa a gdzie kupiles drut oporowy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Jak dla mnie to fajna sprawa a gdzie kupiles drut oporowy?? :google: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 drut oporowy miał mój dziadek z takiego starego pieca albo weź z jakieś grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja ostatnio kupilem na allegro kanthala 0.3mm 12metrow za pare zl. Ładnie zwiniety i szybko przyszedl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 ...albo ze starego żelazka. Też zrobiłem taką wycinarkę, troche prymitywniejszą no i zamiast drutu oporowego dałem tzw. drut pszczelarski (jakieś 0,25mm), cieniutki i się nagrzewa, całość podłączyłem pod prostownik samochodowy 12V...no i działa trochę lipnie...ostrej krawędzi spływu tym nie wytnę. Może napięcie zmienić albo poprostu drut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upgrayedd Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Kicaii możesz podać więcej szczegółów jak zrobić takie coś lub może ktoś ma linka do strony jak to zrobić? bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8510 Tutaj opisałem swoją, może ci to coś pomoże w budowie :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upgrayedd Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8510Tutaj opisałem swoją, może ci to coś pomoże w budowie :wink: . dzięki Milko. a jak zrobić wycinarkę do rdzeni, bo takim czymś chyba nie wytnę skrzydła o długości 1m pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Wytniesz. Drut oporowy można dobrać tak, by przy danym prądzie, napięciu, średnicy i długości miał dokładnie taką temperaturę jak potrzebujesz. Kwestia wykonania ramy. Zawsze możesz też zainwestować "parę" groszy i zbudować sobie wycinanrkę termiczną CNC. Jeden z kolegów popełnił takie cudo. Choć koszty już podchodziły pod samolot orbitalny. :mrgreen: Przyklejasz do kostki styro dwa szablony drewniane na końcach, po których prowadzisz drut i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekmarecki21 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Oto zasilacz: Ten zasilacz to mistrzostwo świata mam taki sam stary ale jary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbieg Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam Ja do podobnej wycinarki użyłem, wypleciony drut z linki hamulca od roweru. Po odwinięciu drut jest trochę nierówny ale można go przeciągnąć po pręcie, choćby od imadła i jest prosty. Mniej więcej 50 cm tego wynalazku pięknie pracuje 12 Voltach z zasilacza od komputera. Na transformatorze bezpieczeństwa 24V przemiennego napięcia działa ramka długości 130cm. Ciąłem styropian na podłogę w domku pod wylewkę. Z jednej linki jest bardzo dużo drutu do wycinarki i kosztuje tylko 2 PLN. Zrobiłem też mniejszą ramkę, 80cm długości cięcia. Teraz muszę dobrać zasilnie do niej. Najszybciej chyba nawinę trochę drutu na ucięty pasek terakoty i zasilę z 24V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.