luki0506 Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Witam Oto moja alula : Co było w paczce: A wygląda i tak jeszcze trzeba wykończyć :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 10 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Kupiona od Pawła (spidik) - mojego kolegi Dobry wybór, Paweł tnie naprawdę niezłe rdzenie. Rada - możesz spokojnie zmniejszyć kadłub, maksymalnie ile się da jeśli masz mniejsze wyposażenie. Im bardziej pochowasz napędy i im mniejszy dasz kadłub, model będzie latał lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Kolejna alula ale moja i kadłub samemu robiłem Nie wiem czy dobry :oops: ?? Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Model jest glancki, daj wznios koło 4 stopni na płacie i zrób koniecznie mniejszy kadłub - nawet z balsy ale maksymalnie smukły. Oczywiście daj w płacie dźwigary z węgla - 3mm , a lotki zrób z balsy 4mm lub 3,5mm. No i wpadajcie z ekipą na mini f3f ;-) Kilka modeli takich powstało i jako wzór zobacz elule - kolegi w dziale elektroszybowce. Widać jak wyglądają lotki oraz dźwigary. O tutaj: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=12749 Edit: Widzę jakieś jednak dźwigary ale chyba się nie krzyżują ( czy są połączona na środku płata?) - nic nie dadzą oprócz masy gdy nie są ze sobą połączone. Warto to poprawić o ile jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Z balsy się połamie. Depron plus taśma to najlepsze połączenie miałem już 2 alule, latałem 4-ema, robię kolejną... Dźwigary z gotowego pręta węglowego to pomyłka - wyrywają się ze styropianu. Testowałem. W oryginale tak było, ale oryginał jest z EPP... Polecam laminowane z rovingu, oczywiście po obu stronach skrzydła. 1 warstwa rovingu 1600tex (16g/m) wystarczą w zupełności. Co do łączenia połówek - można skleić połówki i na to wylaminować dźwigary, ew. zwyczajnie zalaminować połówki i potem skleić je żywicą i mikrobalonem, bez dodatkowegho laminowania szkłem. Spokojnie wystarcza - blisko 2 lata latania Alulami potwierdza moje słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Alula czeka na oblot :wink: Oczywiście będzie film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 luki0506, weź ją na EPIN w sobotę,mogę kamerować i pomóc przy oblocie bo już jedną miałem Fajnie ci ona wyszła Pozdro 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Piotrek_f3j/m, Dzięki, a na oblot się załapiesz i polatasz a na film jestem chętny :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 to moja alulka jeszcze w budowie -tam serwa będą odb pod serwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Moja alulka już oblatana lecz po parudziesięciu Lotach kadłub odmówił współpracy tak jak statecznik i kolek do rzucania Ale lata ładnie tylko co za wysoko nie idzie, Wraz z wypo wyszła 178g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.