Gość tom_tom Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Cześć, ostatnio wpadły mi w ręce Li-Polki po przejściach (rozładowane do zera, "napompowane"). Aku to 3S1P 2200 mAh 10C. UWAGA !!! Mój pakiet był w pełni rozładowany, poza tym zachowywałem max. ostrozność przy demontażu, uzywałem rękawiczek gumowych i bardzo mocno wentylowałem pomieszczenie. Wszelkie próby rozbierania pakietów Li-Pol moga się skończyć eksplozją i pożarem !!! Rozdłubałem delikatnie jedną celę, żeby zobaczyć, jak jest zbudowana. Potwierdziły się przypuszczenia, że tak naprawdę w jednym ogniwie bywają dwa ogniwa połączone równolegle (akurat w przypadku tego typu): co jednoznacznie potwierdza min. tezy, że mozna łączyć ogniwa równolegle w ten sposób (wcześniej byłem sceptyczny co do tego) Po rozebraniu pojedyńczego ogniwka: Tutaj widać miedziane elektrody (przymocowane do taśm metalowych z czarną warstwą, nasączonym substancją przypominajaca w zapachu eter, pomiędzy którymi jest foliowy izolator) UWAGA !!! Mój pakiet był w pełni rozładowany, poza tym zachowywałem max. ostrozność przy demontażu, uzywałem rękawiczek gumowych i bardzo mocno wentylowałem pomieszczenie. Wszelkie próby rozbierania pakietów Li-Pol moga się skończyć eksplozją i pożarem. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Żeby nie było to tcze ostrzeżenia to napiszę że mo pakiet 2200 wpełni naładowany ,ale z obłamanymi na maxa balaszkami został przebity nożykiem i wrzucony do wiadra z wodą. Uwoierzcie mi na słowo że miałem niezłego pietra, aogień pod wodąto bardzo realna rzecz. Wylało mi prawie pól widra wody i zadymiło całą modelarnie. Na dodatek cały czas szalejąc po wiadrze. Nie chce myśleć co by było gdybym nie miał tej wody pod ręką. Wszystko trwało ok 30 sekund. Jedyne z czym mi się kojaży to z odpaleniem silnika od mini rakiety Saturn -5. Proszę nie róbcie tego w domu bez opieki dorosłych , a najlepiej wcale!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAN Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Tomku - nie wiem w jakiej dokładnie formie jest lit w akumulatorach w przypadku metalicznych litowców woda może podtrzymywać palenie GAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Wiem na chemi ulubioną zabawą było wrzucanie odrobinek sodu lub litu do wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_244 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Nic dziwnego bo LIT reaguje z woda hehe. Ja tez robieralem ogniwa jedno arcs i jedno ogniwo 3e model wyglada to podobnie a nawet moze i tak samo. Dla bezpieczenstwa robilem to na dworzu przy rozladowanym ogniwie. W pomieszczeniu to raczej kiepski pomysl to rozbierac bo smierdzi potwornie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 foty sie nie otwieraja :evil: :x :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.