jarek996 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Mam lezacy gdzies gleboko w garazu model samolotu TAYLORCRAFT (Hangar 9), na ktory polowalem kilka lat. Kiedy udalo mi sie go w koncu dopasc, powstalo pytanie CZYM go napedzac? Producent zaleca jakas benzyne, ale ja nie jestem niestety (albo stety ?), benzynowcem, wiec ten pomysl natychmiast upadl. Switala mi ENYA R120R , albo 155, ale az szkoda dziurawic pieknej oslony silnika. Po wykonaniu stosownych pomiarow okazalo sie , ze bez zadnego dziurawienia wchodzi tam OS FT 160. Zaczalem wiec (ale bardzo spokojnie) poszukiwania trego silnika. Nowe maja jakies koszmarne ceny, a uzywki tez nie sa najtansze. Kilka dni temu wpadlem na anons silnika MAGNUM 160, ktory jest prawie kopia OSa. Silnik nabylem (po lekkim targu) za 260 EUR z przesylka do Malmö. Pan Niemiec dolaczyl fakture na jakis przeglad za 210 EUR (w 2019 roku) i po probie pisal , ze juz na nim nie latal. Silnik byl w BDB stanie, ale postanowilem, ze bedzie jeszcze lepszy. Zaczalem powli rozkrecac i czyscic podzespoly, gdy nastapila niemila niespodzianka. Probujac odkrecic glowice, przekrecily sie w nich gniazda imbusa i szlak je trafil. Po krotkiej konsultacji tel z Pawlem, rozwiercilem sruby (sa to sruby 3mm) wiertlem 3 mm az do samej czesci gwintowanej, a pozniej wiertlem 4 mm zebralem pozostalosc gniazda na imbus. Glowica pieknie "podskoczyla" gdy poczula luz i problem zostal pomyslnie rozwiazany! Zaczalem go rozbierac coraz "glebiej", czyszczac po kolei wszystkie rozebrane elementy. Doszedlem do cylndra, ale zauwazylem, ze w myjce schodzi z niego czarna farba ( anoda? ) . Wyjalem wiec szybko, wybilem delikatnie tuleje (uprzednio go podgrzewajac) i mam teraz mala zagwozdke. Chcialbym oddac gdzies cylinder, do "rzucenia" na niego nowej farby (anody? ). Moze wiecie KTO i GDZIE moze to porzadnie i zrobic? Z silnikiem mi sie nie spieszy, porobie w miedzyczasie inne rzeczy, a skrecic moge go nawet za miesiac. Jesli macie jakies sprawdzone miejsca gdzie dobrze obchodza sie ze stopami alu (malowaniem, lub jakas anoda), to bylbym bardzo wdzieczny. Ponizej zalaczem kilka fotek z postepu prac. Na samym dole, oryginalne zdjecia silnika z anonsu . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 OK, przed chwila wyp........em ostatnie dwie (z czterech) sruby, ktore zakrecal jakis POTWORNIE silny Hans. Rozkladam reszte, i ide za chwile spac. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Czyli metoda którą Ci sprzedałem sprawdza się bezbłędnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Paweł Praus napisał: Czyli metoda którą Ci sprzedałem sprawdza się bezbłędnie ? BEZBLEDNIE Panie Pawle! Resztke imbusa, wyjalen, nawiercajac jedynka kilka dziurek dookola. Jakis pechowy poczatek z tym FT, ale teraz jak juz wszystko wyczyscilem i ODKRECILE; zeczyna to BARDZO DOBRZE wygladac. Masz gdzies kontakt na pomalowanie (poanodowanie) cylindrow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Masz na PW ? ja u nich robiłem takie cuda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Dzisiaj zanioslem cylidry do anodowania, ale pokryw zaworow sie nie da poanodowac (TZN da , ale bvedzie bardzo nietrwale), wiec wskoczyly na lekka polerke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 8 minut temu, jarek996 napisał: TZN da , ale bvedzie bardzo nietrwale), ...... a czemu ? ew.możesz dac tzw poglębiona oksydę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi