mario70 Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam, Mam dwie bańki paliwa MT Bekra 20%, które było stosowane do modeli śmigłowców z napędem spalinowym. Ponieważ ja latam samolotami i zwyczajowo stosuję paliwo 10% (czterosuwy Saito), mam pytanie o możliwość / konsekwencje zastosowania paliwa 20% do tych silników. Ewentualnie czy ma sens zmieszanie paliw 10% i 20% np. w proporcji 50/50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jarek996 Opublikowano 14 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Moim (skromnym) zdaniem MA! Te wszystkie legendy odnosnie paliw, olejow, rycyny to dla mnie sa wlasnie LEGENDY. Moje silniki chodza na roznych paliwach z roznymi olejami i ........ CHODZA. Co innego historie zawodnicze, gdzie zyluje sie silniki do granic (albo czasem poza te granice) wytrzymalosci. W normalnym lataniu (czyli moim), ma to wszystko ZADNE znaczenie. Przy naszych malych resursach niewyzylowanych czterotaktow ma to naprawde ZADNE znaczenie. Wiem, wiem ; zaraz odezwie sie stado paliwowych purystow (tych co plucza silnik w metanolach po kazdym lataniu) i beda prawic paliwowe farmazony. Osobiscie NIE zatarlem jeszcze zadnego silnika (ani nawet nie uszkodzilem, nie liczac oczywiscie gleb), nie myje po lataniu i nigdy sie nie "spuszczam" myslac o paliwach, tylko leje co w garazu stoi. Czasem paliwo do czterosuwow dwusuwom (i odwrotnie) i tez sie nic nie chce zdazyc. Mieszaj smialo, odpalaj i startuj !!! 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi