Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RomanJ4 Opublikowano 16 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Jeszcze jedna propozycja doposażenia warsztatu w przydatną przystawkę "home made". Cała konstrukcja przyrządu opiera się na.. starym cylinderku hamulcowym, ktorych w warsztatach samochodowych albo na złomie nie brakuje. To tylko sugestia jak można taki przyrząd wykonać, wiele tu pokazanych operacji i podzespołów można zmodyfikować według własnych możliwości i posiadanego sprzętu, np zamiast roztaczać otwór pod czop cylinderka wytaczadłem można zrobić to w tokarce na tarczy tokarskiej lub w uchwycie z niezależnymi szczękami, inwencja własna mile widziana, a roztaczanie powierzchni wewnętrznej cylinderka jeśli nie jest skorodowana czy nadmiernie zużyta można sobie pominąć, i dotoczyć trzpień dokładnie pasujący do niej. W zupełności wystarczy. Ta prosta przystawka taka daje możliwość ustawiania ostrzonego narzędzia pod dowolnym katem do szlifowanej płaszczyzny (np z widocznym na filmie wykorzystaniem posiadanego zapewne przez wielu modelarzy elektronicznego kątomierza do dokładnego pomiaru kąta ustawienia narzędzia) prosta przystawka do ostrzenia wierteł metodą dwuścinową* lub trójpłaszczyznową** * - ostrzenie tzw "dwuścinowe" (dwuplaszczyznowe) https://m6.pk.edu.pl/materialy/6_OSTRZENIE_NARZEDZI.pdf też ostrzenie tą metodą ** - ostrzenie trójpłaszczyznowe, podobnie do dwuścinowego z tylną trzecią dodatkową powierzchnią file:///C:/Users/BIURO/Downloads/Ostrzenie%20wierte%C5%82%20kr%C4%99tych%20metod%C4%85%20Washburne'a-2.pdf https://www.cnc.info.pl/ostrzenie-wiertel-t21459-100.html Zamiast widocznej na filmie szlifierki narzędziowej o która raczej ciężko w amatorskim warsztacie, wystarczy wykorzystać zwykłą szlifierkę stołową mocując ściernicę garnkową(T6, T11***) lub talerzową(T12) ze ścierniwem 99A-białym z elektrokorundu szlachetnego do stali szybkotnących SW, HSS, HSS-Co, itp, albo 99C-szarym lub 98C-zielonkawym z węglika krzemu lub też z nasypem diamentowym (wszystkie do ostrzenia węglików spiekanych) zamiast lub razem (by nie przekładać w razie innej potrzeby) ze ściernicą ceramiczną na wałku szlifierki, na przykład: - ściernica garnkowa stożkowa(T11) z nasypem diamentowym zmocowana razem ze zwykłą ściernicą ceramiczną, ściernica plaska (T1) oraz garnkowa walcowa (T6), obie z nasypem diamentowym, Tak zamocowana ściernica garnkowa z powodzeniem zastąpi szlifierkę narzędziową. oczywiście do ostrzenia można użyć też zwyklej tarczowej (T1) ściernicy ceramicznej z odpowiednim gatunkiem ścierniwa, ale wyżej podane ściernice są do tego celu dużo bardziej wygodne przy odpowiednim ustawianiu narzędzia. *** - http://ckz.swidnica.pl/wp-content/uploads/1-OOS-P-SZL-22.05.2020.pdf 2 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Mistrzostwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 problemem zwyklej szlifierki sa zbyt niskie obroty do ściernicy o średnicy ok 120-125mm, ja mam użyty tu silnik 3faz podłączony przez falownik, wiec przy np 100Hz mam obroty okolo 6000/min znajdę chwile czasu to zrobię zdjęcia mojej maszynki do ostrzenia frezów oraz wierteł i wrzucę tu o ile autor tematu nie ma nic przeciwko temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Oczywiście, że nie mam, chętnie poznamy Twoją konstrukcję. Zawsze można się czegoś nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi