ECO400 Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam. Posiadam ładowarkę Digital Imax B-5 ale ma problem z ładowaniem przez nią pakietu KOKAM 11,1V 2100mAh przez belancer pokaże zdjęcia z komunikatem jaki wyświetla ładowarka Komunikat wyjaśniony jest w instrukcji jako: The voltage of one of the cell in the li-po battery pack raised over the limit. a to oznacza Napięcie jednego z cell w li-po akumulatora podniesiony ponad limit. nie wiem w czym problem możecie mi pomóc :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 jendno z ogniw ma chyba za niskie (wysokie) napięcie ! Weź miernik i pomierz napięcia na celach. A ile kabli idzie do balansera bo chyba widzę tylko 2! a powinny być 4 przy pakiecie 3S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 widzę tylko 2! a powinny być 4 ja widze czarwony, pomarańczowy, niebieski, czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 ale ma problem z ładowaniem przez nią pakietu Wspominałeś,że na tym pakiecie latał junior, jaki miałeś regulator? Czy ustawiłes w nim prąd odciecia pakietu w przypadku spadku napiecia poniżej dopuszczalnego dla LiPo? Coś pamietam,że pilnie poszukiwałes czegos taniego... Sprawdz to, nie zawsze tanie jest dobre, chcąc sie delektowac modelarstwem trzeba dokonac wyboru - albo bawie sie zabawkami z marketu i w przypadku zepsucia kupuje drugą, albo inwestuje pewne kwoty w sprzet sprawdzony, niekoniecznie tani ale dający zadowolenie z użytkowania... To oczywiscie moje zdanie, każdy robi jak chce jendno z ogniw ma chyba za niskie (wysokie) napięcie tu kolega ma racje trzeba to sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 z regulatorem jest wszystko OK... od początku mam ten problem z tym pakietem :x wysyłałem go na reklamacje ale powiedzieli że jest wszystko OK, więc myślę że jest to wina ładowarki (pewności nie mam) a napięcia na celach są takie 4V, 4,1V, 4,1V (po naładowaniu poprzez + i -) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Przejrzałem na szybko manual ładowarki. Jak w niej wybiera się tryb ładowania z balansowaniem? Może tu tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 tak... jest taki program: Li-Po Battery Belancing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Chodzi mi czy to właśnie z niego korzystasz bo jakoś nie wychwyciłem różnicy czym różni się jego włączenie od tego zwykłego ładowania bez balansu. To tylko kwestia podpięcia obu lub tylko jednej wtyczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 w programie Belancowania trzeba podłączyć pakiet przez + i - oraz dodatkowo jeszcze pod wtyczkę belancera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 To się dzieje tylko z tym jednym akumulatorem czy z innymi też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 akurat aktualnie nie mam innego li-pola żeby sprawdzić... ale jak ładuję poprzez +/- a nie przez balancer to wszystko jest ok :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 To ten pakiet w którym przestawiałeś piny? Może coś nie łączy lub jest zła kolejność kabli? ps. Normalnie to powinieneś chyba użyć przejściówki Kokam/JST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 ps.Normalnie to powinieneś chyba użyć przejściówki Kokam/JST. Możesz pokazać mi taką przejściówkę która pasowała by do mojej ładowarki... jeszcze takiej nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Ja nie miałem Kokamów ale chodzi mi po głowie że to coś takiego http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5094&Product_Name=Female_JST-_Male_Kokam_4S To akurat do pakietu 4S ale chyba wiesz co mam na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 aha... tylko szkoda że nie mają takich w Polsce... szukałem i nie znalałem a z HC jednego kabelka nie bede sprowadzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Gdybyś miał ,,normalny"pakiet z pasującą wtyczką to mógłbyś sprawdzić czy to na 100% problem z samą wtyczką. Może coś nie łączy w gnieździe balansera w ładowarce ? Pasująca wtyczkę może ktoś Ci oddać ze starego akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 kupiłem nową wtyczkę w www.modele.sklep.pl ale mimo to wyskakuje ta informacja... rozebrałem ładowarke i wszystko jest porządnie przylutowane :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 kupiłem nową wtyczkę w www.modele.sklep.pl ale mimo to wyskakuje ta informacja... rozebrałem ładowarke i wszystko jest porządnie przylutowane :? Chyba dopiero kupisz? Sklep będzie czynny od 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Chyba dopiero kupisz? Kupił przez internet, powiedział o tym ładowarce, a ta nie reaguje - informacja wyskakuje nadal :wink: To taki żarcik, nie gniewaj się ECO400, ale śledząc od wczoraj ten temat, jakoś tak mi to niestety wygląda. PS Padajace tu dosyć często słowo: belancer, to jakaś niepoprawna nazwa (nawet, jeżeli tak napisali w instrukcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_w Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 ECO400 Czy kiedykolwiek ładowałeś ten pakiet z funkcją balansowania ? Jeśli nie to powinieneś sprawdzić ułożenie "pinów" w ładowarce i w pakiecie. Generalnie są 2 standardy. Jeden ze standardów ( chyba Kokam) przewiduje ułożenie pinów we wtyczce od balansu w kolejności -, wspólny, wspólny,+ drugi standard to zupełna odwrotność pierwszego i tu mamy +, wspólny, wspólny, - Kolejność pinów w ogniwie sprawdzisz woltomierzem. Jeden z pinów ( pierwszy lub ostatni ) jest połączony z prądowym kablem "-" ogniwa, i tu zmierzone napięcie będzie 0V. Standard połączenia w ładowarce powinna opisać instrukcja... Możesz to również sprawdzić omomierzem, któryś skrajny pin będzie podłączony do prądowego kabla -. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.