Skocz do zawartości

Serwa drgają

cinekjo11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się dowiedzieć dlaczego drgają u mnie serwa i to dosyć glośno .

Jak dam na maksa ten drażek co jest od trymowania to ucichną , ale jak drążkiem chce skręcić to znowu glośno chodzą

Opublikowano

Być może masz słabe serwa a ciężko chodzące zawiasy przez co serwa nie mogą powrócić do neutrum.

Sprawdź czy delikatne dotknięcie lotki/steru spowoduje że serwo ucichnie.

Opublikowano

z tymi serwami raczej nie ma problemu ! zamien serwa i sprawdz czy inne także bedzie dragało. W ten sposób wykluczysz serwo. Być moze jak pisał wojtass jest to problem prowadzenia popychacza. napisz jeszcze jaki nadajnik i odbiornik oraz regiel.

Opublikowano

przy takim wyposażeniu to może być problem z każdym z nich. Zrób testy aby po kolei wykluczać dane "urządzenie"

1/ zamień serwa

2/ zamień kanały (tylko pamietaj zdejmij śmigło - aby robić to bezpiecznie)

3/ niestety jak nie masz innego odbiornika to nie mozesz tego sprawdzić czy czasem to nie własnie odbironik

4/ słabe aku

5/ uszkodzony BEC z regulatorze

6/ prowadzenie popychacza (zbyt obciązone serwo)

7/ uszkodzone serwo (elektronika lub potencjometr).

no to chyba juz wszystkie możliwe usterki.

Opublikowano

raczej nie ewentualnie ster bedzie sie mniej lub więcej wychylał ! zrób tak odepnij ten drucik (snap popychacz) od serwa i sprawdz czy jak bedziesz ręką poruszał za ten drucik to czy chodzi lekko czy cięzko.

Opublikowano

A więc zrobiłem tak drucik odczepiłem od tego zaczepu przy stateczniku wlączyłem aparature i sprawdzam i serwo już nie chodzi tak głośno . A wię jaka jest przyczyna hałasowania serw ?? Może serwo jest za słabe ?

Opublikowano

a w której dziurce ma zamocowany popychać przy sterze daj na ostatnią lub środkową ! powinno pomóc. i popratrz co może powodować ciązką prace bowdena (popychacza).

Opublikowano

cinekjo11 staraj sie odpisywac bardzej przecyzyjnie,bo co znaczy 4 dziurka. Licz od podstawy dzwigni. Jeżeli masz na ostartniej to daj blizej podstawy zmienisz kąt i być może bowdem nie bedzie sie tak załamywał i ocierał o osłone. Dzieki temu bedzie lzej chodził.

jeśeli serwo bedzie ci ciagle drgało to masz mało precyzyjny lot oraz może być problem z plastikową przekładnia oraz prblem z potencjometrem w serwie (ciąłge wycieranie z jednym miejsciu)

Opublikowano

Ale panowie należy pamiętac, że sa to serwa, które w chinach kosztują całe 3.5$ Osobiście zakupiłem takich 6 z czego na 6 przysłanych z miejsca jedno nie działało 2 chodziły bez zarzutu, a 3 hałasowały tj koledze cinekjo11. Najrozsądniej jest olac sprawe bo serwą sa głośne ale się dzielnie wychylają i nie nalezy od nich wymagac aby były perfekcyjne;]

Gość slawekmod
Opublikowano

Ster bez podłączonego bowdenu musi się wychylać bez żadnych oporów, poprostu ma tak być , jeżeli jest inaczej należy to naprawić, potem podepnij drucik do steru i zobacz (poruszając go za końcówkę od strony serwa)czy da sie lekko przesuwać.Jeżeli chodzi ciężko należy zmienić prowadzenie drucika w kadłubie.Całość ma chodzić lekko bez oporów.Dopiero tak sprawdzony układ ster-drucik można podpiąć do serwa.U Ciebie wygląda na to że serwo walczy cały czas ze sterem bo ten za ciężko się wychyla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.